top of page

Wat te zien en doen in de Ardèche I Onze top 5 must-visits

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming.

Er zijn dan ook miljoenen toeristen die jaarlijks naar het zonnige zuiden van Frankrijk trekken.

Maar er is zoveel meer moois in Frankrijk, zoals bijvoorbeeld de Ardèche, die maar een stukje boven de zonnige kustlijn van Frankrijk ligt.

De Ardèche is een departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Ardèche is een bergachtig en groen landschap. Tussen de groene bergen vind je pittoreske, Middeleeuwse dorpjes. Maar ook rivieren en beekjes om af te koelen, kloven en indrukwekkende grotten.

De Ardèche is geen grote regio in Frankrijk. Tijdens een vakantie in dit mooie gebied, kun je dus zeker alle hoogtepunten bezoeken. 

De Ardèche is ook een geschikte regio om te stoppen tijdens een rondreis door Frankrijk, want binnen enkele dagen kun je zeker de mooiste hoogtepunten van deze regio verkennen. 

vcb.jpg

​5x de mooiste plekken om te zien en de leukste dingen om te doen in de Ardèche

De Ardèche is een regio met een bijzondere sfeer. Niet alleen de natuur, maar ook de dorpen hebben een authentieke en romantische sfeer. Wij hebben geen lelijk dorp gezien in deze regio. Bereid je dus voor op heel veel dorpjes en terrasjes met mooie "Middeleeuwse" uitzichten. Hieronder onze top 5, met de leukste dingen om te zien en doen in de Ardèche in Frankrijk.

1. Pont d'Arc, een "Pauselijke Grot" 

De Pont d'Arc, ook wel bekend als de "Pauselijke Grot", is een absoluut must-see voor avonturiers die de Ardèche regio bezoeken! Stel je voor: een gigantische natuurlijke brug van kalksteen, gevormd door de kracht van de rivier, en daar hangt een onderaardse grot aan vast die datiert van de prehistorie.

Zodra je het heilige pad naar beneden betreedt, voel je de mystieke sfeer die deze plek omringt. De grotten zijn versierd met opmerkelijke kalksteenformaties, stalactieten en stalagmieten, die er uitzien als buitenaardse sculpturen. En dan is er de pièce de résistance: de grootste grot van allemaal, waar je de fascinerende overblijfselen van prehistorische kunst kunt bewonderen.

49 kopie_edited.jpg

Meer Ardèche

Lees onderaan deze pagina al onze Ardeche artikelen

2 Bewonder het uitzicht met de Train de l'Ardèche

Heb je zin om iets anders te doen dan anders; een unieke ervaring? Dan is de Trein van de Ardèche echt iets voor jou!

Deze pittige, en toch authentieke trein kronkelt door het betoverende landschap van de Ardèchestreek. Met adembenemende uitzichten op ruige kliffen, kabbelende beekjes en wijdse valleien, is deze treinreis een echte lust voor het oog. Maar wacht, er is meer!

De trein zelf is een karaktervolle oudje met een charmante, nostalgische uitstraling. Als de stoomfluit klinkt, waan je je even in vervlogen tijden. Door het gerammel van de wielen en de uitstraling van de trein voelt het als een tijdreis, terug in de tijd.

En dan zijn er nog de verrassingen onderweg! Soms duikt er plotseling een geitje op naast het spoor, of flitst er een wilde zwijnengroep voorbij. De natuur houdt je scherp en maakt van iedere rit een belevenis op zich.

3. Balazuc, een van de mooiste dorpen in Frankrijk

Verstopt als een juweeltje in de Ardèche, ligt Balazuc, een klein dorpje dat met recht tot een van de mooiste van Frankrijk kan worden gekroond. Met zijn terracotta daken, smalle straatjes en oude stenen huizen, lijkt het wel een decorstuk rechtstreeks uit een middeleeuwse filmset.

Klim naar boven en je vindt jezelf plots op de top van een kalksteenrots, omringd door een indrukwekkend panorama van wuivende boomtoppen en glinsteringen van de rivier. Het is alsof je in een schilderij bent gestapt, compleet met kabbelende bergstroompjes en een eindeloze hemel van diepblauw.

Maar Balazuc is meer dan alleen een fraai plaatje. Het dorpje ademt geschiedenis, met zijn gerestaureerde huizen, steile trapjes en verborgen hoekjes die je meenemen op een reis door de tijd. Ga op ontdekking en laat je verrassen door de charmes van dit juweeltje, waar de klok blijkbaar langzamer tikt en de wereld even op pauze gaat.

DSC_0317 (1) kopie.jpg

4. La Dolce Vita, voor de romantische fietsers

La Dolce Vita betekent uiteraard het goede leven. Maar in dit geval bedoelen we er het 90 kilometer lange fietspad mee, wat door de Ardeche loopt.

La Dolce Via is de perfecte uitdaging voor elke fietser met een romantisch reishart. Deze schilderachtige route is opgedeeld in zeven prachtige etappes, die je in beide richtingen kunt fietsen.

Stel je voor: je trapt door een wereld van groene grasvelden, eeuwenoude kastanjebomen, adembenemende boogbruggen en schattige dorpjes met stenen huisjes. Ondertussen blijft de kabbelende Eyrieux-rivier - een trotse zijrivier van de Rhône - je getrouw vergezellen op deze fietsreis vol charme en avontuur.

Bij het pittoreske Le Cheylard loopt de route uiteen en biedt je een optionele zijtak van 20 kilometer naar het noordoostelijk gelegen Lamastre. Hier kun je even uitblazen en genieten van de prachtige omgeving voordat je je tocht vervolgt.

Fietsen over La Dolce Vita is een dag vol met mooie en romantische uitzichten.

DSC_0368 (1) kopieertt.jpg

5. Vogüé, een dorp boordevol Middeleeuws Karakter

Laat de tijd even achteruitdraaien en beleef het middeleeuwse leven in Vogüé!

Dit schilderachtige dorpje, lieflijk genesteld in de Ardèche-vallei, is een waar openluchtmuseum waar de geschiedenis tot leven komt.

Dwaal door de smalle, kronkelende straatjes en laat je meevoeren door de charme van de prachtig bewaarde huizen met hun typische leistenen daken en houten balkonnetjes. Het is alsof je in een reisboek bent gestapt, met elk hoekje en gaatje dat een nieuwe verrassing biedt.

Maar Vogüé is meer dan alleen een plaatje om naar te kijken. Het dorp ademt een authentieke middeleeuwse sfeer, met ambachtslieden die hun eeuwenoude tradities in ere houden. Laat je verrassen door de lokale pottenbakkers, smeden en wijnmakers die hun kunsten tentoonspreiden.

Vogüé is een ware tijdmachine, een plek waar de Middeleeuwen nog altijd levend zijn. Duik in deze romantische plek en laat je meeslepen door de onweerstaanbare charme van dit dorp vol karakter!

DSC_0217 kopie_edited.jpg
Kopie van kUSJESVANons_edited.png

Meer Ardèche

bottom of page