top of page

Casa Vicens is een bijzonder gebouw in Barcelona. Het wijkt af van al het andere wat je in Barcelona kunt zien en voelt als een plek van rust en kalmte midden in de drukke stad.

 

Casa Vicens een bijzonder creatief huis voor het einde van de negentiende eeuw

Casa Vicens is wederom een bouwwerk van de beroemde architect Antoni Gaudi. Antoni Gaudi was nog jong toen hij de opdracht kreeg van Manel Vicens y Montaner om een zomerhuis voor hem te bouwen, tussen 1883 en 1888. Casa Vicens was het allereerste huis van Antoni Gaudi in Barcelona. Bij het ontwerp van dit zomerhuis wilde hij al zijn kunsten tonen en zoveel mogelijk van zijn bijzondere stijl in dit gebouw verwerken.

En dat is zeker gelukt. Casa Vicens werd een huis wat anders was dan alle andere woningen in Catalonië en was bijzonder creatief en innovatief voor deze periode. Het was eigenlijk een van de eerste gebouwen die werd gebouwd in een nieuwe kunst en architectuur stijl die men zag opkomen aan het einde van de 19e eeuw. Het ontwerpen van Casa Vicens was het begin van de bijzonder indrukwekkende carrière van Antoni Gaudi.

 

De natuur als grootste inspiratiebron voor Casa Vicens

In al de gebouwen die hij ontwerpt, is de natuur de grootste inspiratiebron voor Antoni Gaudi. Zo vormde de natuur ook de inspiratie voor het ontwerp van Casa Vicens en zie je deze inspiratiebron terugkomen in verschillende elementen in dit gebouw.

Zo is de gietijzeren poort bijvoorbeeld heel bijzonder waarin de bladeren van palmbomen en anjers zijn verwerkt. Deze anjers zie je ook terug in de keramische tegels van Casa Vicens.

De natuur zie je ook in verschillende elementen in de binnenzijde van Casa Vicens terugkomen, waardoor de binnen-en buitenzijde van Casa Vicens een mooi geheel vormen.

Mooiste bezienswaardigheden Barcelona, Casa Vicens.webp

De bijzondere details van Casa Vicens

Er is zoveel te zien wanneer je door Casa Vicens loopt, dat je zeker enkele details zult missen. Maar vergeet bijvoorbeeld ook niet naar de hoeken te kijken in dit huis. De hoeken zijn namelijk geribbeld, omdat Antoni Gaudi wilde breken met de klassieke, strakke architectuur. Maar het zullen vooral de vele, gekleurde keramische tegels zijn welke direct in het oog zullen springen.

Casa Vicens was een geliefd gebouw onder de elite van Barcelona

Wanneer je door Casa Vicens loopt, zul je verschillende invloeden zien, waaronder Indiase en Japanse invloeden. Dit oriëntaalse exotisme, zoals het destijds genoemd werd, was direct erg geliefd onder de elite van Barcelona. Dit gebouw was dan ook een van de meest geliefde gebouwen van de hand van Antoni Gaudi en werd door de lokale bevolking van Barcelona beter ontvangen dan bijvoorbeeld Casa Mila – La Pedrera.

 

Wil je Casa Vicens bezoeken?

Natuurlijk kun je Casa Vicens van zowel van buiten als van binnen bewonderen. Casa Vicens is anders dan alle andere gebouwen van de hand van Antoni Gaudi en daarom zeker een bezoek waard tijdens jouw stedentrip naar Barcelona.

Adres: Carrer de les Carolines, 20-26, 08012 Barcelona

Praktische informatie

Hoe kom je bij Casa Vicens?

Casa Vicens ligt iets verder uit het centrum dan de andere beroemde bouwwerken van Antoni Gaudi. Maar je kunt er wel naartoe wandelen vanuit het centrum of de metro nemen. Om bij Casa Vicens te komen, moet je de groene metrolijn nemen en uitstappen bij metrostration Fontana of Lesseps. Vanuit daar is het maar een klein stukje lopen naar Casa Vicens.

Waar koop ik mijn tickets voor Casa Vicens?

Casa Vicens is een van de minder bezochte bezienswaardigheden in Barcelona. Echter kan het ook hier druk worden in het hoogseizoen. Tickets voor Casa Vicens zijn alleen online te kopen. Dit hebben ze gedaan om wachtrijen te voorkomen. Wanneer je Casa Vicens wilt bezoeken, zul je dus vooraf een online ticket moeten kopen.

Koop hier je tickets voor Casa Vicens.

bottom of page