top of page

Kathedraal van            Barcelona

Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia

Stedentrip Barcelona, 10x Must See bezienswaardigheden a.jpg

De kathedraal van Barcelona staat in de beroemde gotische wijk van Barcelona. De officiële naam van deze kathedraal is Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, vernoemd naar de patroonheilige van Barcelona Sint Eulalia. De bijnaam van deze kerk is La Seu; een verwijzing naar de status van deze kerk als zetel van het bisdom.

 

De kathedraal van Barcelona is niet zo beroemd als de Sagrada Familia van Antoni Gaudi en toch is deze kathedraal een erg geliefde plek in Barcelona bij zowel toeristen, als bij de lokale bevolking.

 

De kathedraal is gebouwd in de vijftiende-eeuwse Catalaanse gotische architectuur. En met een lengte van maar liefst 93 meter en een breedte van 40 meter is de grootte van deze kerk erg indrukwekkend. Het hoogste punt van de kathedraal van Barcelona is maar liefst 70 meter hoog.

 

Geschiedenis van de kathedraal van Barcelona

De geschiedenis van de kathedraal van Barcelona gaat helemaal terug naar 343 v.C. Toen werd er op de plek waar de kathedraal nu staat, een andere kerk gebouwd. In 985 werd deze kerk compleet vernield door de Moren. Sindsdien werden er meerdere christelijke kerken gebouwd op deze plek.

Tussen 1046 en 1058 startte men met de bouw van een Romaanse kathedraal. Daar werden door de jaren heen verschillende uitbreidingen op gedaan, zoals de Romaanse kapel tussen 1257 en 1268. Door verschillende oorlogen duurde het lang om de bouw van de kathedraal te voltooien. Zo was het hoofdgebouw van deze kathedraal zelfs pas klaar in 1460.

Maar de afwerking van de bouw van de kathedraal, zoals deze er nu staat, duurde nog vele malen langer. De bouw van de kathedraal van Barcelona werd pas in de twintigste eeuw voltooid, toen de gotische gevel en de centrale spits van de kathedraal werden voltooid.

 

 

De belangrijkste hoogtepunten van de kathedraal van Barcelona

De crypte van Sint Eulalia.

In de crypte van de kathedraal van Barcelona kun je de sarcofaag van Santa Eulalia zien. Santa Eulalia, de patroonheilige van Barcelona, is een jonge vrouw die in het jaar 304 werd doodgemarteld, omdat ze haar geloof verdedigde.

Het klooster naast de kathedraal van Barcelona. Dit 14e -eeuwse klooster vind je direct naast de kathedraal van Barcelona. Een bijzonder weetje over dit klooster is, is dat er in het centrale plein van dit klooster altijd 13 witte ganzen aanwezig zijn. Deze 13 ganzen staan voor de levensjaren van de jonge vrouw Santa Eulalia. Elk jaar vertegenwoordigt een jaar van het leven van dit meisje.

 

Verder is ook het koor van de kathedraal van Barcelona heel bijzonder om te zien. Dit koor is een prachtige set van bewerkte houten stoelen en een van de mooiste plekken in deze kathedraal.

En dan is er natuurlijk nog het hoogtepunt van de kathedraal van de Barcelona, en dan letterlijk. Je kunt namelijk naar het dak van Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia. Met een lift word je naar het dak gebracht en kun je genieten van een bijzonder uitzicht over Barcelona met de spits van de kathedraal op de voorgrond. Heel erg bijzonder om te doen.

 

De kathedraal van Barcelona, een belangrijke bezienswaardigheid in Barcelona

Ondanks dat de kathedraal van Barcelona, Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, niet te vergelijken is met de Sagrada Familia, is deze kathedraal zeker een bezoekje waard. Het is een beroemde plek in Barcelona en staat ook in een van de mooiste en meest levendige wijken van Barcelona. De kathedraal van Barcelona is zeker een must-see tijdens je bezoekje aan Barcelona.

Klik hier voor meer informatie en tickets voor de kathedraal van Barcelona.

Adres: Pla de la Seu, s/n, 08002 Barcelona

bottom of page