top of page

Madrid

20 leuke dingen om te doen tijdens een 3-daagse stedentrip naar Madrid

Madrid, het New York van Spanje! Met 300 dagen zon per jaar is Madrid een top bestemming voor een stedentrip. 

Indrukwekkende musea, prachtige parken, heel veel terrasjes, toffe rooftop bars en grootse bezienswaardigheden maken van Madrid een top bestemming voor een stedentrip. Maar wat ons betreft is het vooral de sfeer van deze levendige stad wat een reisje naar deze stad onvergetelijk maakt.

En niet te vergeten, Madrid is echt een paradijs voor foodies! 

 

Wij delen onze reistips met jou voor deze toffe stedentrip bestemming in Spanje in onze 3-daagse reisgids voor een Stedentrip Madrid;

15 leuke dingen om te doen tijdens een 3-daagse stedentrip naar Madrid, Spanje.  

FaceApp_1627506221763 (3).jpg

Dag 1, het hart van Madrid verkennen

Op deze eerste dag van onze stedentrip naar Madrid gaan we het centrum, het hart, van Madrid verkennen. We wandelen langs enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Madrid, maar vergeet vooral ook niet om de sfeer van deze grootse stad op te snuiven wanneer je door het centrum wandelt.

1. Plaza de Espana, de start van onze stedentrip Madrid

Plaza de Espana is het startpunt van onze wandeling door het centrum van Madrid. Plaza de Espana is een groots en populair plein in deze hoofdstad van Spanje, welke aan het einde van de Gran Via, de hoofdstraat van Madrid., ligt.

Er zijn een aantal bezienswaardigheden op dit plein, zoals het Cervantes monument en het hoogste gebouw van Madrid; Torre de Madrid. 

Je vindt hier ook het gebouw wat voor de bouw van de Torre de Madrid, het hoogste gebouw van Madrid was; Edificio de Madrid. Sinds enkele jaren is hier het Riu Hotel gevestigd, wat je later nog terug ziet komen in onze reisgids voor een stedentrip naar Madrid. 

2. De Gran Via, een stukje Broadway in Madrid

De Gran Via is de hoofdstraat van Madrid. En wanneer je vanaf Plaza de Espana de Gran Via oploopt, zie je meteen met wat wij bedoelen als we het hebben over een stukje Broadway in Madrid. Links en rechts van je zie, zie je theathers, bioscopen met grote reclameborden en reclameletters. Ook al ben je nooit in New York geweest, is dit wat je, je voorstelt bij Broadway. Maar Broadway in het klein dan wel natuurlijk. 

Verder vindt je op de Gran Via heeft veel winkels.

Meer Madrid artikelen

Kijk onderaan deze pagina voor al onze Madrid artikelen.

COFFEE TIPS

Heb jij koffie nodig om de dag te starten? In Madrid vindt je meer dan genoeg leuke koffietentjes. Ook op de Gran Via en in de omgeving van de Gran Via hoef je, je ochtendcafeine echt niet te missen. 

iSweet, een grappig en unieke koffietentje met heerlijk gebak

Adres: C. de Leganitos, 10, 28013 Madrid

La Borra del Café, een populaire koffieplek in Madrid

Adres: C/ Gran Vía, 46, 28013 Madrid

Boutique Nespresso Gran Via 44, voor een echt lekkere Nespresso

Adres: C/ Gran Vía, 44, 28013 Madrid

3. Puerta del sol, de poort naar Madrid

De naam van dit plein, Puerta del Sol, betekent letterlijk Poort naar de zon.  De poort naar de zon is dit plein overduidelijk niet, maar het is wel degelijk de poort naar verschillende wijken en attracties in Madrid. 

Vanuit dit plein lopen er straten naar onder ander Retiro Park, maar bijvoorbeeld ook naar El Palacio Real, het koninklijk paleis van Spanje. 

En niet te vergeten, vind je hier zijstraten boordevol winkels, restaurantjes, terrasjes en heel veel gezelligheid. 

4. Plaza Mayor, het grootste plein van Madrid

El Plaza Mayor is historisch gezien het belangrijkste plein van Madrid. Dit plein was het middlpunt in tal van historische gebeurtenissen. Zo werden hier vroeger executies uitgevoerd, maar werden hier bijvoorbeeld ook stierengevechten gehouden. 

Tegenwoordig is el Plaza Mayor gewoon een heel gezellig plein in Madrid, vol met restaurants en terrasjes. 

5. Mercada San Miguel, de leukste plek voor tapas in Madrid

Mercado San Miguel is de leukste markthal van Madrid. Maar waar de meeste markthallen vooral volstaan met verse producten, kun je in de markthalletjes in Mercado San Miguel vooral heel veel lekkere tapas kopen. In het midden van de markthal vind je een groot terras waar je de tapas van de verschillende marktkraampjes kunt opeten, natuurlijk met een lekker drankje erbij. El Mercado San Miguel is een fijne plek voor een lunch of gewoon een lekker tussendoortje.

AdresPl. de San Miguel, s/n, 28005 Madrid

Selfguided wandelroute door Madrid, stedentrip Madrid g.jpg

FOOD TIPS

Je kunt uiteraard ook lunchen op Plaza Mayor of in de omgeving van dit plein. Hieronder enkele suggesties.

Metro Bistro, mooie, luxe gerechten. 

Adres: C. Imperial, 3, 28012 Madrid

Mimi’s Crêperie, een schattige creperie met heerlijke crepes en andere lunchgerechten.

Adres C. de Postas, 17, 28012 Madrid

Mesón de la Tortilla, een fijne plek met een typisch Spaans menu. 

Adres: Cava de San Miguel, 15, 28005 Madrid

6. Casa de la Villa, het historische gemeentehuis van Madrid

Casa de la Villa is een gebouw vol historie. Het is namelijk het oude gemeentehuis van Madrid. Van de 17e eeuw tot de 21e eeuw werd dit prachtige gebouw gebruikt als gemeentehuis, maar tegenwoordig niet meer. Nog langer geleden was het zelfs ooit een gevangenis. 

Tegenwoordig is het vooral een heel mooi gebouw met een bijzonder gevel om te bewonderen, waarbij vooral het stadswapen de aandacht zal trekken. 

Adres Pl. de la Villa, 5, 28005 Madrid

7. Plaza de Oriente, een plek van rust in Madrid, maar met een bijzonder uitzicht
Plaza de Oriente is gewoon een heerlijk plein, een rustig plein aan de buitenrand van het centrum van Madrid. Hier kom je niet zoveel mensen tegen en kun je echt even op een bankje van de rust genieten. Of je kunt genieten van het uitzicht. Want al genietend op een bankje heb je wel een van de belangrijkste uitzichten in Madrid. Plaza de Oriente grenst namelijk aan het koninklijke paleis, El Palacio Real. 

8. Catedral de la Almudena, een ondergewaardeerde kerk in Madrid

Vanuit Plaza de Oriente loop je dus rechtstreeks op el Palacio Real af, op de zijkant hiervan, waar je ook de wisseling van de wacht kunt zien. Maar wanneer je het koninklijk paleis wilt bezoeken moet je naar de andere zijde van het paleis, waar dan ook ineens Catedral de la Amuldena tevoorschijn komt. 

Catedral de la Amuldena is de belangrijkste kerk van Madrid. Maar qua bezienswaardigheid is deze kerk wellicht wat ondergewaardeerd. Het is namelijk echt een bijzonder mooie kerk om te zien, maar toch geniet het niet dezelfde bekendheid als enkele andere kerken in Spanje. 

Adres: C. de Bailén, 10, 28013 Madrid

9. El Palacio Real, het Spaanse Koninklijk Paleis in Madrid

El Palacio Real is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Madrid. Dit koninklijk paleis is dan ook alleen maar indrukwekkend te noemen. 

Maar niet minder dan 3.000 kamers, is el Palacio Real het grootste koninklijke paleis van Europa. 

Van buiten is dit paleis al groots, maar wanneer je de mogelijkheid hebt, raden we je aan om het koninklijk paleis ook zeker van binnen te gaan bewonderen.

El Palacio Real is namelijk alles wat je van een koninklijk paleis mag verwachten, groots, weelderig, overdadig en klassiek. 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR EL PALACIO REAL

Adres: C. de Bailén, s/n, 28071 Madrid

10. Sabatini Gardens, de koninklijke tuinen in Madrid

El Palacio Real, het Koninklijk Paleis, zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Koninklijk tuinen. De Sabatini Gardens zijn de Koninklijke tuinen van het paleis. 

De tuinen zijn, in tegenstelling tot het paleis, wel gratis toegankelijk. Vooral de uitzichten op het koninklijke paleis maken een bezoek aan deze tuinen zeker de moeite waard. 

11. Malasaña, de hipsterwijk van Madrid

Vanuit de Sabatini gardens is het slechts enkele minuten lopen naar de hipster wijk van Madrid, Malasaña. Dit is een van de jongste en hipste wijken van Madrid. Je vindt hier veel unieke winkeltjes en restaurantjes, welke net wat hipper en anders zijn dan in andere delen van Madrid. Bovendien is deze wijk ook een hele goede wijk voor foto's met de streetart die je verspreid door de wijk kunt bewonderen. 

FOOD TIPS

Na een lange dag is de wijk Malasena de perfecte plek om een restaurantje te zoeken. Want aan hippe en toffe restaurants is er absoluut geen gebrek in deze leuke wijk. Hier alvast enkele suggesties.

La Musa Malasaña, een hip Fusion restaurant

Adres: C. de Manuela Malasaña, 18, 28004 Madrid

Ochenta Grados Malasaña, een mooi restaurant met een internationale keuken

Adres: C. de Manuela Malasaña, 10, 28004 Madrid

La Tía Juana Malasaña ️, het leukste en meest vrolijke interieur gecombineerd met goede Mexicaanse gerechten.

Adres: C. de Manuela Malasaña, 15, 28004 Madrid

Les Mauvais Garçons - Los Chicos Malos - Restaurante, een restaurant met een interessante naam en net zo'n interessant eten. En een lekker hip interieur.

Adres: C. de la Madera, 36, 28004 Madrid

12. Zonsondergang met het beste uitzicht in Madrid, RIU Hotel Madrid

We sluiten de dag af met een magische zonsondergang op het mooiste dakterras van Madrid, het dakterras van het RIU hotel Madrid. Dit hotel bevindt zich in het Edificio de Madrid, een historisch gebouw wat jarenlang het hoogste gebouw van Madrid was. Sinds enkele jaren is dit het RIU Hotel. En zij hebben die hoogte optimaal gebruikt door een tof dakterras te maken, vanaf waar je een fantastisch uitzicht over Madrid hebt. Dit is met stip de beste plek om de zonsondergang te zien in Madrid

Voor de thrillseekers heeft dit dakterras nog een hele toffe feature, een glazen brug waar je recht naar beneden kijkt. 

Dit is overigens ook een fantastisch hotel om in te verblijven. Lekker centraal, goed ontbijt en een geweldig uitzicht over Plaza de Espana. 

Indien je niet in dit hotel verblijft, is het wel verstandig om een plekje voor dit dakterras te reserveren.
Wij verbleven in dit hotel en dan mag je altijd het dakterras op. Maar er stond elke avond een lange rij om hier naar boven te komen voor niet gasten. 

Adres: C/ Gran Vía, 84, 28013 Madrid

SLAPEN IN HET RIU HOTEL PLAZA ESPANA, KLIK HIER

Dag 2, naar de rand van Madrid

Op de tweede dag van deze stedentrip Madrid verlaten we het centrum en gaan we meer richting de rand van Madrid. Hier kun je heerlijk rustig genieten van de Spaanse zon en vergeten dat je in een van de drukte steden van Spanje bent. 

13. Puerta de Alcalá, de instagramspot van Madrid

We starten deze tweede dag van onze Madrid Stedentrip bij Puerta de Alcalá.

Check onze Selfguided wandelroute voor de complete wandelroute van deze tweede dag in Madrid.

Deze poort bevindt zich bij El Retiro Park en is een geliefde plek om foto's te maken in Madrid. Het is een belangrijk herkenningspunt in de stad. 

Persoonlijk vinden wij deze poort niet eens zo heel bijzonder. Hij staat op een druk verkeersplein en is niet eens zo mooi, maar hij hoort nou eenmaal bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid en daarom komt hij ook terug in onze reisgids voor een stedentrip Madrid. 

Adres: Pl. de la Independencia, s/n, 28001 Madrid

14. Het Prado Museum, het Louvre van Madrid

Het Prado Museum is het grootste museum van Madrid en wordt ook wel vergeleken met het Louvre in Parijs. Net als in het Louvre vind je in het Prado Museum voornamelijk klassieke werken en net als het Louvre Museum is het Prado Museum immens groot. Het is belangrijk om een bezoek aan het Prado Museum een beetje voor te bereiden. Bedenk van tevoren welke kunstwerken je wilt zien, want omdat het Prado Museum zo groot is loop je al snel een beetje verloren rond. 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET PRADO MUSEUM MADRID

AdresC. de Ruiz de Alarcón, 23, 28014 Madrid

15. Palacio de Cibeles, een tweede paleis in Madrid

Palacio de Cibeles is wat ons betreft misschien wel het mooiste gebouw van Madrid. De gevel van dit paleis in Madrid is echt een architectonisch kunstwerkje. Wanneer je de gevel van dit paleis echt goed wilt bewonderen, ga je naar de overkant, naar het Plaza de Cibeles, om de gevel helemaal te kunnen zien.

Dit paleis is gratis te bezoeken en heeft het ook een mooi terras met een tof uitzicht over Madrid. 

16. Plaza de Santa Ana, een dorpsplein in Madrid

Plaza de Santa Ana is eigenlijk gewoon een heel gezellig en knus plein in Madrid. Het voelt niet zoals de rest van Madrid, groots en druk. Op dit plein lijkt het alsof je gewoon in een klein Spaans dorpje zit. 

Aan dit theater vind je Teatro de Madrid, het oudste Theater van Madrid. 

FOOD TIPS

Tapa Tapa Santa Ana, lekkere Spaanse tapas

Adres: Pl. de Sta. Ana, 1, 28012 Madrid

Ana la Santa, Een typisch Spaanse kaart, luxe gepresenteerd

AdresPl. de Sta. Ana, 14, 28012 Madrid

Restaurante Belbo Piropo, een heel hip restaurant met een heel tof interieur en een heerlijke kaart.

Adres: Pl. de Sta. Ana, 3, 28012 Madrid

Mu! el placer de la carne, voor de lekkerste vleesgerechten

Adres: C. de las Huertas, 1, 28012 Madrid

16. Atocha, het groene station van Madrid

Het station van Madrid, het Atocha Station, is echt een verrassing als je naar binnenloopt. Van buiten is dit station zeker een mooi bouwwerk, maar de echte verrassing is de binnenzijde. Dit station heeft namelijk een eigen botanische tuin in het midden van het station. Een groene oase van rust ten midden van een druk station met veel mensen en verkeer. Dit is ook een populaire fotospot onder de instagrammers. 

AdresPl. del Emperador Carlos V, 28045 Madrid

17. El Retiro Park, het hoogtepunt van onze tweede dag Madrid

Het is nu tijd om tot rust te komen in het mooiste stadspark wat wij ooit gezien hebben, El Retiro Park Madrid. In principe zou je, je hier prima een hele dag kunnen vermaken, maar helaas hebben we daar in een 3-daagse stedentrip geen tijd voor. Mocht je nog een dag extra hebben, dan zou je kunnen overwegen om een hele dag uit te plannen voor park en gewoon heerlijk te luieren en te genieten van de geluiden in dit park. 

El Retiro Park is een park wat ooit werd aangelegd voor de Spaanse koninklijke familie. Door de jaren heen waren er verschillende koningen, die elk een ander stukje van dit park ontworpen hebben. Dat is ook de reden dat je zoveel verschillende stijlen in dit park ziet terugkomen. 

Er is zoveel te zien en te doen in dit park. Zo kun je er heerlijk picknicken in de schaduwen van de bomen, roeien in het meertje, struinen door de rozentuin of je ogen uitkijken in het Crystal Palace, wat ons betreft het meest bijzondere bouwwerk van dit park. 

Adres28009 Madrid

Dag 3, een extra dag om te genieten in Madrid

Op de eerste twee dagen van Madrid heb je de belangrijkste bezienswaardigheden in deze stad gezien. Maar dat betekent niet dat een derde dag in Madrid overbodig is, zeker niet zelfs. Want op deze derde dag heb je de kans om nog even echt van de sfeer van Madrid te proeven. Je kunt deze dag op veel verschillende manier indelen. Wij zetten nog wat bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten voor je op een rijtje voor deze derde dag in Spanje. 

BREAKFAST TIPS

Omdat je deze derde dag van Madrid geen volle planning hebt, kun je beginnen met een uitgebreid ontbijt. En in Madrid zijn er heel veel leuke plekken voor een ontbijtje.

EatMyTrip Brunch & Cocktails, spannende, originele gerechten en echt SUPER lekker

Adres C. de la Moreria, 11, 28005 Madrid

La Rollerie, een bekende ontbijtspot in Madrid

AdresC. de Atocha, 20, 28012 Madrid

Plenti, overheerlijke en rijke ontbijtgerechten.

Adres: C. de Moreto, 17, 28014 Madrid

Pum Pum Café, een prachtig cafe met een fijne sfeer en lekker eten.

Adres: C. de Tribulete, 6, 28012 Madrid

18. Bezoek een van de andere musea in Madrid

Madrid is een culturele stad en heeft verschillende musea welke je kunt bezoeken.

Zo is er het Reina Sofia Museum. Dit museum heeft een grote collectie Moderne Kunst en is een veelbezocht museum in Madrid. Hier vind je voornamelijk kunstwerken uit de 20e eeuw en is na het Prado Museum het meest bezochte museum van Madrid.

Adres: C. de Sta. Isabel, 52, 28012 Madrid

 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET REINA SOFIA MUSEUM MADRID

Een ander populair museum in Madrid is het Thyssen - Bornemisza Museum. Dit is een ander groot museum in Madrid, welke je vindt aan de rand van El Retiro Park. Hier vindt je wel meer dan 1.000 kunstwerken afkomstig uit verschillende delen van de wereld. Zo kun je hier Duitse, Russische en Amerikaanse kunsternaars zien, maar bijvoorbeeld ook Van Gogh en Renoir. 

Adres: P.º del Prado, 8, 28014 Madrid

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET THYSSEN - BORNEMISZA MUSEUM MADRID

19. Bezoek de Zoo van Madrid of een van de andere vele attractieparken in Madrid

Madrid is een hele goede stad wanneer je een stedentrip met kinderen wilt doen. Want er is ontzettend veel te doen voor kinderen. Op de tweede dag van deze stedentrip Madrid hebben kinderen al lekker kunnen rennen, maar deze derde dag is uitermate geschikt om iets leuks voor de kinderen te doen. 

Wij raden absoluut de Zoo van Madrid aan. Dit is een van de leuke dierentuinen die  wij bezocht hebben. Er zijn zoveel dieren te zien, er is een aquarium en zelfs een dolfinarium. 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR ZOO AQUARIUM MADRID

Liever geen dierentuin, dan zijn er ook verschillende pretparken en ook waterparken in de omgeving van Madrid. 

20. Lavapiés en La Latina, de buitenwijken van Madrid

Madrid heeft natuurlijk ontzettend veel leuke wijkjes om te ontdekken. De wijk Lavapiés staat bekend om zijn diversiteit. Verschillende culturen komen hier samen en dat is duidelijk te merken wanneer je door deze wijk loopt. La Latina is juist een hele traditionele wijk. Hier kun je heerlijk relaxen op een terras. Het is vooral de kleurrijke streetart die in deze wijken de aandacht trekt.

Madrid bezoeken
 

Madrid is een fijne bestemming voor een stedentrip, omdat het een groot vliegveld heeft waar dagelijks vluchten landen vanuit heel de wereld. Het vliegveld ligt ca. 30 minuten buiten de stad. 

Het snelste en meest comfortabele is om een taxi te nemen vanuit het vliegveld naar het centrum, kosten zullen rond de 35 euro liggen.

Een goedkopere optie is om de trein naar het centrum te nemen. Voor minder dan 3 euro per persoon, kun je al naar het centrum in ca. 27 minuten.

Kom je met de auto naar Madrid dan zijn er veel parkeergarages in Madrid om je auto te parkeren. Op Plaza de Oriente is een fijne parkeerplaats, welke vrij centraal bij de belangrijkste bezienswaardigheden ligt. Dagkaarten kosten tussen de 20 en 30 euro.

Madrid verkennen

Madrid is een grote stad, welke je op meerdere manieren kunt verkennen. 

 

In het centrum liggen de bezienswaardigheden allemaal op loopafstand van elkaar.

 

Bekijk HIER onze Selfguided wandelroute voor het centrum van Madrid.

 

Ga je richting de rand van Madrid, dan kun je de Metro nemen. Madrid heeft een redelijk eenvoudig metrosysteem. 

 

Madrid kun je ook per fiets verkennen.

Reserveer hier je fiets

 

Wij hebben dit geprobeerd en persoonlijk vonden wij het best pittig, om de stad Madrid niet zo plat is als je wellicht denkt. En zeker met kinderen is het een stad met wel erg veel verkeer en de fietspaden zijn niet zo heel goed aangegeven en goed aangelegd. 

El Retiro Park is wel een fijne plek om met de fiets te ontdekken.

Heb je geen zin om te lopen en wil je alle bezienswaardigheden in zo'n kort mogelijke tijd zien, dan is de Hop on Hop Off bus is een goede optie. Zeker met kinderen vinden wij deze bussen een fijn vervoersmiddel tijdens een stedentrip.

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE HOP ON HOP OFF BUS IN MADRID

Beste tijd om Madrid te bezoeken

Madrid kun je het hele jaar bezoeken, want de stad is altijd levendig en het is ook 300 dagen per jaar zonnig. Echter kan het in de winter ook vrij koud worden en zelfs sneeuwen.

Wij raden je dus vooral aan om in maanden April, Mei of Juni richting Madrid te gaan of in de maanden September en Oktober. 

Je vermijdt dan de echte hitte van de zomer in Madrid en de kou van de winter.

Leuke hotels in Madrid

Alle Madrid artikelen

bottom of page