top of page

3-Daagse stedentrip Madrid, een complete gids

Heb jij een stedentrip naar Madrid op de planning staan? En heb je nog geen idee hoe je deze dagen wilt gaan indelen? Bekijk dan onze planning voor een bezoekje aan Madrid.

Madrid is een hele grote stad en er is ontzettend veel te zien en te doen. Toch kun je binnen 3 dagen de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid zien en ook nog genieten van de talloze winkels en restaurants in deze levendige stad.Waarom Madrid een uitstekende bestemming is voor een stedentrip?

Madrid is niet zo populair onder toeristen als andere steden, zoals Parijs, London of Barcelona. Dat komt omdat Madrid niet de grote en belangrijke bezienswaardigheden, die deze steden wel hebben. Madrid heeft geen Sagrada Familia of Eiffeltoren en toch vinden wij dat Madrid zeker op jouw lijstje moet staan met te maken stedentrips. Want deze bruisende hoofdstad van Spanje heeft zoveel meer te bieden dan je wellicht zou verwachten.

Naast dat er een paar prachtige historische hoogstandjes te bewonderen zijn in Madrid, is het ook echt een foodies paradijs, waar je de meest overheerlijke tapas kunt eten. Daarnaast zijn er ook nog talloze winkeltjes in zowel het centrum als in de hipsterwijken, zoals Malasena, met de meer uniekere winkeltjes. En heb je nu even helemaal geen zin in de drukte van de stad, dan zijn er ook nog de prachtige parken, waar je echt even helemaal tot rust kunt komen.


Dag 1, het hart van Madrid

De eerste dag van Madrid brengt ons langs de belangrijkste, historische bezienswaardigheden van Madrid.


Plaza de Espana, de start van onze eerste dag door Madrid.

In een van onze eerdere reisblogs, zetten wij een wandelroute voor je uit door het hart van Madrid. Deze wandelroute start op het Plaza de Espana en brengt ons langs de volgende bezienswaardigheden;


De Gran Via, de hoofdstraat van Madrid

Deze straat loopt door het centrum van Madrid met de theaters links en rechts van de straat. In deze straat weet je direct waarom Madrid het New York van Spanje wordt genoemd.Puerta del Sol, de poort naar Madrid

Letterlijk betekent de naam van de plein de poort naar de zon. De poort naar de zon is dit plein natuurlijk niet, maar het is wel degelijk de poort naar heel attracties in Madrid. Vanuit dit plein lopen straten naar El Retiro Park, maar bijvoorbeeld ook naar El Palacio Real, het koninklijk paleis van Madrid. En niet te vergeten naar alles winkels, restaurants en barretjes die zich in de zijstraten van dit plein bevinden.


Plaza Mayor, het grootste plein van Madrid

Het Plaza Mayor is het belangrijkste historische plein van Madrid. Vroeger werden hier executies uitgevoerd en stierengevechten gehouden, maar tegenwoordig is het een gezellig plein met restaurants, winkeltjes en terrasjes.
Mercado San Miguel, heerlijke tapas in Madrid

Mercado de San Miguel is een markt in Madrid vol met marktstalletjes, welke de meest overheerlijke tapas verkopen. Zoek een tafel in het centrum van deze markthal en ga langs de verschillende marktstalletjes om de verschillende tapas uit te proberen.

Mercado de San Miguel is een goede plek voor een lekkere lunch.Casa de la Villa, het historische gemeentehuis van Madrid

Tegenwoordig wordt Casa de la Villa niet meer gebruikt als gemeentehuis, maar heeft dit wel gedaan van de 17e tot de 21e eeuw. Dit historische gebouw was zelfs een gevangenis. Vooral het stadswapen aan de voorzijde van Casa de La Villa trekt de aandacht.

Plaza de Oriente, een plek van rust met uitzicht op El Palacio Real

Op weg naar El Palacio Real loop je over Plaza de Oriente. Dit in 1844 aangelegde plein is een plek van rust in de stad, maar is natuurlijk vooral bekend om zijn uitzicht op het koninklijke paleis van Madrid.


Catedral de la Almudena, de ondergewaardeerde kerk van Madrid

Catedral de la Almudena staat recht tegenover El Palacio Real en is de belangrijkste kerk van Madrid.

Wij vinden de kerk erg ondergewaardeerd, omdat deze kerk toch echt prachtig is om te zien, maar niet de bekend geniet zoals andere kerken in Spanje dat doen. Je kunt de kerk ook van binnen bewonderen.El Palacio Real, het koninklijk paleis van Madrid

El Palacio Real is misschien wel de meest bekende trekpleister van Madrid. Het koninklijk paleis is het grootste paleis van Spanje met wel meer dan 3.000 kamers. Het is een zeer indrukwekkend paleis en mocht je de mogelijkheid hebben, zou ik het paleis ook zeker van binnen bezoeken. Want elke kamer is overdadig en echt koninklijk, zoals je dat in de films ziet.Sabatini gardens, de koninklijke tuinen van Madrid

Deze tuinen, welke onderdeel zijn van EL Palacio Real, zijn gratis toegankelijk voor publiek. En vooral de uitzichten die deze tuinen bieden op het koninklijk paleis zijn op zijn minst spectaculair.

Malasaña, de hipsterwijk van Madrid

Malasaña is een van de jongste en hipste wijken van Madrid. Deze wijk is heerlijk om even doorheen te slenteren. De winkels en restaurants hier zijn net iets hipper en anders dan in de andere wijken van Madrid. En deze wijk staat garant voor wat mooie Instagram fotospots.

Riu hotel Madrid

Nadat je heerlijk door de wijk Malasana hebt gewandeld, kun je even uitrusten op het dakterras van het Riu hotel Madrid. Deze Rooftop bar is wat ons betreft het mooiste dakterras van Madrid en biedt een 360 graden uitzicht over de stad. Als extraatje is er zelfs een glazen brug waar je overheen kunt lopen, als je durft.


Temple of Debod

Temple of Debod is een Egyptische tempel in Madrid. Deze tempel dateert uit de 2e eeuw BC en is vervoerd naar het Madrid. Het is zeker een bijzondere bezienswaardigheid in Madrid, omdat het iets is wat je totaal niet zou verwachten in Madrid.

Vooral bij zonsondergang is deze Egyptische tempel echt het bezoeken waard. De zon gaat onder recht achter deze tempel, wat de tempel een magische uitstraling geeft.Wil je meer weten over de wandelroute die wij volgden op deze eerste dag in Madrid, lees dan HIER onze blog met de exacte route en meer informatie over de bezienswaardigheden op deze route.


DAG 2, een moment midden in de drukte van Madrid

Dag 2 gaan we van het hart iets meer naar de buitenwijken van Madrid. Met als hoogtepunt EL Retiro park.

Ook voor deze dag hebben wij al eerder een blog geschreven met een selfguided wandelroute, welke je stap voor stap kunt volgen.

Deze wandelroute brengt je langs de volgende bezienswaardigheden;


Puerta de Alcalá, de instagramspot van Madrid

Deze route starten we bij Puerta de Alcala. Deze poort die dicht bij het El Retiro Park staat, is een geliefde plek om foto’s te maken en een belangrijk herkenningspunt in Madrid. Wat ons betreft is deze poort niet eens zo heel bijzonder en staat hij op een wel erg druk plein met veel verkeer, maar hij hoort nou eenmaal thuis op het lijstje met de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid.
Prado Museum, het mooiste museum van Madrid

Het Prado Museum is misschien wel het mooiste en belangrijkste museum van Madrid en wordt ook wel vergeleken met het Louvre in Parijs. Net als in het Louvre kun je hier voornamelijk klassieke kunstwerken bekijken en net als het Louvre is ook het Prado Museum echt immens groot. Bereid je bezoek voor, want je loopt als snel verloren rond in Prado Museum en er zijn vast werken die je echt niet wilt missen.
Palacio de Cibeles, het volgende paleis in Madrid

Het Palacio de Cibeles is nog een paleis in Madrid en is wat ons betreft misschien wel het mooiste gebouw van Madrid. De gevel van dit paleis is echt bijzonder indrukwekkend en het beste te bewonderen vanaf de overkant op Plaza de Cibeles. Palacio de Cibeles is gratis toegankelijk voor publiek en heeft ook een terras met mooie uitzichten over Madrid.Plaza de Santa Ana, een dorps plein in Madrid

Aan dit plein vind je het Teatro Espanol, het oudste theater van Spanje. Naast het Teatro Espanol is het eigenlijk gewoon een heel gezellig en knus plein. Een heerlijke plek voor een hapje en een drankje.Atocha, het groene station van Madrid

Het station Atocha is een echte verrassing. Naast dat het van buiten een mooi bouwwerk is om te zien, is vooral de binnenzijde een grote verrassing. Station Atocha heeft namelijk een eigen botanische tuin. Een groene oase van rust midden in het station. Ook onder de instagrammers is dit een populaire plek.

El Retiro park, het hoogtepunt van onze tweede dag in Madrid

In El Retiro park kun je, je zeker een halve dag of misschien zelfs wel een dag vermaken. Dit park is ooit gemaakt voor de koninklijke familie. En er zijn verschillende koningen die elk een eigen stuk van dit park ontworpen hebben. Daarom zijn er ook veel verschillende stijlen te ontdekken in dit park. Je kunt er heerlijk picknicken in de schaduwen, struinen door de rozentuin, roeien over het meer of je ogen uitkijken in het Crystal Palace.

Meer over dit park lees je HIER op de blog die wij schreven over El Retiro Park.


Bekijk de zonsondergang op een van de vele rooftop bars

Er zijn meerdere rooftop bars te vinden in Madrid. Eerder in dit artikel schreven wij al dat het dakterras van het RIU hotel Madrid onze absolute favoriet is. Dit is ook wel echt een hotspot in Madrid, dus reserveren is verstandig, want de wachtrij kan soms best lang zijn.

De zonsondergang vanaf deze rooftop bar met 360 graden uitzicht over de stad is echt spectaculair.

Door de oranje en roze kleuren van de zonsondergang is het uitzicht over de stad echt heel tof.


Meer over deze wandeling langs de hoogtepunten op dag 1 kun je HIER lezen.


Heb je onze eerste wandelroute door Madrid gemist, klik dan HIER.
DAG 3, Een extra dag genieten van Madrid


Op dag 1 en 2 heb je de belangrijkst bezienswaardigheden van Madrid gezien. Maar dat betekent natuurlijk nog lang niet dat je alles van Madrid hebt gezien. Ik zou deze derde dag zeker gebruiken om te winkelen en te genieten van alle terrasjes. Gewoon even een beetje extra genieten van de sfeer die er in Madrid hangt.Mocht je toch nog echt een doel willen hebben op dag 3, dan zijn hier enkele suggesties;Het Reina Sofia Museum, moderne kunst in Madrid

Het Reina Sofia Museum in Madrid is een museum voor de moderne kunst. Je vindt hier voornamelijk kunstwerken uit de 20e eeuw. Naast het Prado Museum is dit misschien wel het meest populaire museum van Madrid.

De beste manier om dit museum te verkennen is om te beginnen op de top en van boven naar beneden te gaan. In het hoogseizoen kan het wel wat druk worden in dit museum.

Thyssen - Bornemisza museum, nog meer kunst in Madrid

Een ander museum in Madrid is het Thyssen - Bornemisza museum. Dit museum heeft wel meer dan 1.000 kunstwerken, waaronder Duitse, Russische en Amerikaanse kunstwerken. Maar er hangen ook werken van Van Gogh, Renoir en en Titian. Je vindt dit museum in het westen van El Retiro Park.
Bezoek een Flamenco show, de dans van Madrid

Of ga een stukje verder en doe een Flamenco cursus. De Flamenco dans hoort gewoon bij Spanje, voornamelijk in Zuid-Spanje. Maar in Madrid is deze dans ook wel erg populair. Wanneer je een stedentrip doet in Madrid, kun je een bezoekje aan een Flamenco show dan toch eigenlijk niet overslaan.

De Flamenco shows zijn meestal dinner shows. Ze zijn zeker niet altijd goedkoop, maar brengen je gegarandeerd een leuke avond.

Onze favoriete show kun je bekijken bij Tablao Torres Bermejas, dicht bij de Puerto del Sol. Deze show wordt beschouwd als een van de belangrijkste shows ter wereld op het gebied van de Flamenco.

Lavapiés en La Latina, de buitenwijken van Madrid

Madrid heeft natuurlijk ontzettend veel leuke wijkjes om te ontdekken. De wijk Lavapiés staat bekend om zijn diversiteit. Verschillende culturen komen hier samen en dat is duidelijk te merken wanneer je door deze wijk loopt. La Latina is juist een hele traditionele wijk. Hier kun je heerlijk relaxen op een terras. Het is vooral de kleurrijke streetart die in deze wijken de aandacht trekt.


Convent of Descalzas Reales, een klooster in het centrum van Madrid

Convent of Descalzas Reales is een oud koninklijk paleis, wat 500 jaar geleden werd veranderd in een klooster. Door de rijke weduwen die hier hun toevlucht zochten, werd dit klooster al snel een van de rijkste kloosters ter wereld.

Men zegt dat je hier een deel van het kruis van Jezus kunt zien en ook kun je er schilderijen zien van Titian en Brueghel.
Bezoek de Zoo van Madrid of een van de andere attractieparken in Madrid

De Zoo van Madrid is echt een erg leuke dierentuin. Gelegen in de heuvels van Madrid is dit dierenpark zeker een verrassing. Naast koala's, panda's en een reptielencentrum heeft deze dierentuin ook een Dolfinarium. Met kinderen is dit zeker een leuk uitstapje om te doen.


Naast een Zoo zijn er nog veel meer leuke attractieparken in Madrid om naar toe te gaan bijvoorbeeld Parque de Atracciones Madrid, Parque Warner Madrid of Aquopolis Villanueva, voor wat afkoeling tijdens de warme zomers in Madrid.
Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page