top of page

Een dag in Girona

Girona ( Gerona) is een kleine Middeleeuwse stad ca. 100 km boven Barcelona en niet eens zo ver van de Franse grens. Girona ligt in het hart van Catalonië tussen de ruige Costa Brava en de hoge toppen van de Pyreneeën en de perfecte bestemming voor een dagtrip of een weekend.
Girona, een stukje Middeleeuwse historie

Girona is een Middeleeuwse stad en heeft daarom ook een rijke historie. Girona werd gesticht door de Romeinen, maar door de jaren heen zie je invloeden terug van verschillende culturen en religies die door de jaren in Girona leefden. Girona is dan ook verrassend om te bezoeken door de bijzondere en diverse architectuur.


KLIK HIER VOOR DE LEUKSTE TOURS EN ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING VAN GIRONA


Het fijne karakter van Girona

Midden door de stad loopt de rivier, De Onyar. Deze rivier splitst het oude centrum van Girona van het nieuwe centrum van Gerona, welke je aan de westzijde van de stad vindt.

Girona is een hele leuke stad om doorheen te wandelen, te winkelen, te genieten op het terras en om cultuur te proeven. Girona is een charmante stad vol met historie, cultuur en winkels. De inwoners van Girona zijn hele warme mensen en ontvangen de toeristen met open armen. Het fijne karakter van deze mensen heeft de stad Gerona nog wat extra warmte.
Games of the Trones in Girona

Girona heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen, omdat het een bekende filmlocatie was in de serie Game of the Thrones. Je kunt zelfs thema wandeltochten lopen, die je langs de verschillende filmlocaties van Games of the Thrones brengt.Een dagje in Girona

Girona is een heerlijke stad om de dag door te brengen, al is het alleen door de fijne sfeer van deze stad. Maar er zijn ook een aantal bezienswaardigheden die je echt niet mag overslaan, wanneer je een dagje in Girona bent. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden in Girona voor jou op een rijtje.Bezoek de indrukwekkende Kathedraal van Girona

Wanneer je voor de eerste keer door Girona loopt en geen idee hebt wat je kunt verwachten, komt de grootsheid van deze kathedraal vrij onverwacht. Ineens kijk je op de hoek en zie je daar de indrukwekkende gevel van de kathedraal van Girona schitteren.


De Kathedraal van Girona heet voluit de Kathedraal van de heilige Maria of Girona. De beroemde kathedraal van Girona staat midden in het oude centrum van Girona, de Forca Vella. Het is een van de grootste kathedralen van Europa.

In de kathedraal zie je bouwstijlen terug van verschillende perioden in het verleden. Het grootse gedeelte van de kathedraal van Girona is gebouwd in een gotische stijl. Maar je vindt hier ook een klooster in Romaanse stijl met veel kolommen en sculpturen van mensen en dieren.Voor de kathedraal vind je een grootse trap. Deze grootse trap is dan ook de beste plek om een foto te maken met de kathedraal van Girona. Het is vooral de opvallende barokke voorgevel die de aandacht trekt. Je moet 90 traptreden trotseren om bij de ingang van deze kathedraal te komen.

Maar wanneer je de kans hebt om de kathedraal van Girona ook van binnen te bezoeken, raden wij dat zeker aan. Want de binnenzijde is minstens zo indrukwekkend als de buitenzijde van de kathedraal.

Nog een klein weetje; in het 6e seizoen van Game of the Thrones was deze kathedraal een van de filmlocaties.
Café l’arc is een café recht tegenover de kathedraal. Het is een fijne plek om de kathedraal te bewonderen en te kijken naar alle toeristen die hier voorbijkomen.


KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE KATHEDRAAL VAN GIRONA


Adres: Pl. de la Catedral, s/n, 17004 Girona


Passeig de la Muralla, wandelen over de stadsmuren van Girona

Dit is absoluut een van de leukste dingen om te doen wanneer je een dagje in Girona bent, lopen over de oude stadsmuren; Passeig de la Muralla. Helaas slaan veel mensen deze bezienswaardigheid in Girona over, wat echt ontzettend zonde is. Want vanaf Passeig de la Muralla zijn de uitzichten over de stad Girona echt fantastisch.

Deze muren werden gebouwd ten tijden dat de Romeinen Girona regeerden. Ze werden tweemaal vergroot. Een keer in het jaar 800 en nogmaals in de 14e eeuw. De stadsmuren van Girona zijn nog in verrassend goede staat, door de jaren aan restauraties die besteed zijn aan deze stadsmuren. De stadsmuren staan rondom het gehele oude centrum van Girona en je kunt bijna het gehele gedeelte lopen. Wanneer je de complete ronde wilt lopen, ben je ca. 2 uur aan het wandelen. Dit klinkt lang, maar de wandeling is echt prachtig met mooie uitzichten en genoeg bankjes om uit te rusten. Op een goede dag kun je zelfs de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën op de achtergrond zien van de skyline van Girona. Maar je kunt ook een klein gedeelte van deze stadsmuur bewandelen. Na 30 tot 40 minuten is er namelijk een trap, waarmee je de stadsmuren kunt verlaten.


Passeig de la Muralla is met zijn bijna drie kilometer langs een van de langste en best bewaarde Middeleeuwse muren van Europa.


Om Passeig de la Muralla te vinden moet je de trap beklimmen van de grote kathedraal en dan om de kathedraal heenlopen. Deze stadsmuren van Girona staan niet zo heel goed aangegeven, maar wanneer je om de kathedraal van Girona heenloopt, zul je ze zeker vinden.


KLIK HIER VOOR DE LEUKSTE TOURS EN ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING VAN GIRONA


Basilica of Sant Feliu, nog een indrukwekkende kerk in Girona

Onderaan de grootse kathedraal van Girona vind je nog een indrukwekkende kerk, namelijk de Basilica of Sant Feliu met de opvallende klokkentoren. Basilica of Sant Feliu werd gebouwd tussen de 12e en de 17e eeuw ter ere van de heilige Feliu. Deze kerk is vooral in de Romaanse stijl gebouwd, maar je vindt ook voorbeelden van de Gotische en de Barokke stijl terug in deze kerk.

Basilica of Sant Feliu heeft een aantal bijzondere kunstobjecten, waarvan de Chapel of St Narcissus de meest indrukwekkende is. Deze kapel is geheel in goud met blauw marmer bekleed, wat de kapel een bijzonder mooie uitstraling geeft.


Wanneer je tickets voor de grote kathedraal van Girona hebt gekocht, kun je met dezelfde tickets ook naar binnen bij Basilica of Sant Feliu.


Adres: Carrer Trasfigueres, 4, 17004 GironaEl Cul De La Lleona, een traditie in Girona

Een bezoekje aan Girona is niet compleet zonder een bezoekje aan El Cul De La Lleona, een pilaar met een verhaal in Girona.

Aan deze pilaar hangt een uit steen gehouwen leeuw die de pilaar beklimt.

Nu vraag je, je af wat is dan de traditie bij deze kolom?

Volgens de legende moet je de onderzijde “de kont” van dit beeld kussen om ooit naar Girona terug te keren. Wel een beetje een rare gedachte dat iedereen hier de kont van de leeuw kust…. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.


Adres: 17004 Girona


KLIK HIER VOOR DE LEUKSTE TOURS EN ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING VAN GIRONAOntdek de Joodse wijk in Girona, El Call

De Joodse wijk in Girona is ook wel bekend onder de naam El Call. Deze Joodse wijk bevindt zich in het oude centrum van Girona en is een van de best bewaarde Joodse wijken van Europa. De Joodse wijk vindt zijn oorsprong omstreeks het jaar 1100. In de 300 jaar daarna werd de Joodse wijk steeds verder ontwikkeld en uitgebouwd en werd het een van de grootste Joodse wijken in Girona.

De Joodse wijken is een hele fotogenieke wijk. Overal zie je leuke steegjes, mooie trappen en geheime tuintjes en pleintjes. Als je geluk hebt, laat iemand hier zijn deur openstaan en kun je een blik werpen op de schattige binnenplaatsen van deze appartementsgebouwen. Wanneer je meer wilt weten over de historie van deze Joodse wijk, bezoek dan het museum over de Joodse historie.


De Joodse wijk is ook de wijk waar de grote kathedraal van Girona staat.Wandel over de rivierbank en de bruggen van de Onyar rivier

De rivier de Onyar splitst Girona in tweeën tussen het oude centrum en het nieuwe centrum van Girona. Aan de rechterzijde van de oever van de Onyar vind je het oude centrum van Girona. Het oude centrum van Girona is het meest geliefde gedeelte van Girona met de geplaveide straatjes en de stenen trapjes. Aan de linkerzijde vind je het nieuwe centrum van Girona, waar je een aantal populaire bars en restaurants kunt vinden.

Het mooiste aan deze bruggen is het uitzicht wat ze geven over de gekleurde huisjes die naast de oevers van deze rivier staan.Pont de Pedra, de meest iconische brug van Girona

Pont de Pedra is de meest iconische brug van Girona. De originele naam van Pont de Pedra is Pont d’Isabel II, de brug werd namelijk gebouwd toen zij het land regeerde. Pont de Pedra is de connectie tussen het oude en het nieuwe centrum van Girona. Pont de Pedra is de enige brug waar je met de fiets overheen mag, de brug is echter wel verboden voor al het andere verkeer. Pont de Pedra is de eerste brug waarover je het oude centrum van Girona kunt bereiken. Na Pont de Pedra volgen er nog 5 andere bruggen over welke je het oude centrum van Girona kunt bereiken.De Eiffel brug, nog een brug in Girona

De Eiffel brug is misschien wel de meest beroemde brug van Girona. Wellicht omdat de Eiffel brug qua ontwerp zo afwijkt van de andere bruggen in Girona. De Eiffel brug werd gebouwd door Gustav Eiffel. Komt deze naam je bekend voor? Dat kan kloppen. Gustav Eiffel is namelijk ook de architect van de beroemde Eiffeltoren. De originele naam van de brug is Pont de les Peixateries Velles en door de lokale bevolking wordt het ook wel El Pont de Ferro genoemd, de ijzeren brug.

De brug werd gebouwd in 1877, net voordat de Eiffeltoren gebouwd werd.

Het is een bijzondere brug om te zien. De smalle, stalen constructie wijkt enorm af van de oude, Mediterrane huizen die naast de rivieroever staan. Door de kleur rood is De Eiffel brug zeker een opvallende verschijning in Girona.


KLIK HIER VOOR DE LEUKSTE TOURS EN ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING VAN GIRONA


Proef het beroemde gebakje in Gerona, Xuixo

Xuixo is een zeer bekend en geliefd gebakje in Girona, wat je bij de meeste bakkers in Girona wel kunt kopen. Het is een gefrituurd gebakje met Catalaanse crème aan de binnenzijde en kaneel aan de buitenzijde. Loopt het water jou ook al in de mond? Ik kan niet wachten tot de volgende keer dat ik weer in Girona ben.
Arabische baden, een stukje Midden-Oosten in Girona

Of toch niet? Want ondanks dat deze badhuizen, Arabische badhuizen worden genoemd zijn ze eigen door de Christenen gebouwd in de 12e eeuw. De badhuizen bestaan uit een badruimte, een octogonaal bad omgeven door smalle pilaren, een frigidaire (een koud water bad) , een tepidarium ( een warm water bad ) en een palladium, dat is een soort sauna. Deze sauna werd opgewarmd door een fornuis onder de vloer.

La Rambla de la Llibertat, een gezellige straat in het centrum van Girona

La Rambla de la Llibertat werd gebouwd in 1885 en is een brede boulevard voor voetganger welke parallel loopt aan de rivier de Onyar. Langs deze boulevard kun je winkelen, genieten van een drankje op het terras of lekker eten in een van de restaurants.


Adres: Carrer del Rei Ferran el Catòlic, s/n, 17004 Girona


Plaça de la Independència

Plaça de la Independència is een 19e -eeuws plein in het Mercadal district van Girona. Dit plein, Plaça de la Independència, wordt omgeven door restaurants en cafés waar je veel van de lokale bevolking van Girona zult zien welke graag samenkomen op dit plein. Centraal in het midden van Plaça de la Independència vind je een beeld ter ere van de mensen die geholpen hebben bij de bevrijding van Girona tijdens de Franse bezetting.Monestir de Sant Pere de Galligants

Monestir de Sant Pere de Galligants is een oud Romaans centrum in Girona. Tegenwoordig wordt Monestir de Sant Pere de Galligants niet meer gebruikt als klooster, maar vind je hier het Archeologisch museum van Catalonië en Girona. Je kunt hier artefacten zien de Prehistorie en de Middeleeuwen. Het Monestir de Sant Pere de Galligants zelf is ook een prachtig gebouw om doorheen te lopen.


Adres: Carrer de Santa Llúcia, 8, 17007 GironaBezoek de markthal Mercat del Lleó

Mercat del Lleó is een markthal, zoals je deze veel ziet in Spanje. Wanneer je van lekker eten en drinken houdt is Mercat del Lleó zeker een bezoekje waard tijdens jouw dagje Girona. Bij Mercat del Lleó worden namelijk heel veel verse producten en lokale gerechten verkocht. Ook kun je tapas proeven en een gezellig drankje drinken. Een heerlijke plek, waar je ook veel van de lokale bevolking tegen zult komen.


KLIK HIER VOOR DE LEUKSTE TOURS EN ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING VAN GIRONA


Adres: Plaça Calvet i Rubalcaba, s/n, 17002 GironaGirona, een heerlijke plek om te vertoeven

Wanneer je niet direct aan de kust van Spanje wilt zitten, is Girona een heerlijke plek om als uitvalsbasis te gebruiken. Vanuit Girona kun je eenvoudig de indrukwekkende Costa Brava bezoeken, maar kun je ook enkele mooie dorpen in het binnenland van Spanje ontdekken. Zelfs Barcelona is heel dichtbij en kun je gemakkelijk bezoeken vanuit Girona.Is een dag genoeg om Girona te verkennen?

Het antwoord op deze vraag is zeker. Girona is een fijne stad om te voet te ontdekken, omdat de belangrijke bezienswaardigheden op relatief korte afstand van elkaar liggen. Daarom is Girona gemakkelijk in een dag te ontdekken.

Maar wanneer je de mogelijkheid hebt om twee nachten in Girona te blijven, raden wij dat zeker aan. Want in de avond zitten de terrassen vol met mensen en krijgt Girona misschien zelfs nog meer sfeer dan tijdens de dag.


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page