top of page

Hospital de Sant Pau, Barcelona

Wanneer je denkt aan mooie plekken in Barcelona, is een ziekenhuis misschien niet het eerste waar je aan denkt. En eerlijk is eerlijk, het heeft ons meerdere bezoeken aan Barcelona gekost, voordat we Hospital de Sant Pau bezochten. Bij een stedentrip Barcelona denk je aan Gaudi en dus gaan de meeste stedentrippers als eerste naar bijvoorbeeld Casa Batllo, de Sagrada Familia en Parc Guell.

Maar om eerlijk te zijn voelde ik me een beetje stom, dat wij er zo lang over gedaan hebben om Hospital de Sant Pau te bezoeken. Hospital de Sant Pau is namelijk echt een van de mooiste gebouwen in de wereld. De gewelven, de kleuren, de glas-in-lood ramen, werkelijk alles is mooi aan dit ziekenhuis.


Het is het eerste ziekenhuisbezoek waar ik enthousiast van werd.

De kleurrijke gebouwen van Hospital de Sant Pau, Barcelona

Het oude ziekenhuis, Hospital de Sant Pau, ligt midden in Barcelona, op maar 10 minuutjes lopen van de Sagrada Familia. Wanneer je voorbij loopt aan deze kleurrijke gebouwen zou je nooit denken dat deze groep van vrolijke gebouwen een ziekenhuis vormen.


Hospital de Sant Pau was een laatste wens

De architect van Hospital de Sant Pau is Lluís Domènech i Montaner.

De bouw van het ziekenhuis werd gefinancierd door een Catalaanse Bankier. In zijn testament had hij beschreven dat er een nieuw ziekenhuis gebouwd moest worden. Dit ziekenhuis moest het beste ziekenhuis worden in niet alleen de gezondheidszorg, maar ook in technologie en architectuur.

De architect Lluís Domènech i Montaner kreeg de opdracht om deze laatste wens in vervulling te laten gaan.
De bouw van Hospital de Sant Pau duurde 30 jaar

Hospital de Sant Pau werd ontworpen in de typische Catalaanse Art-Nouveau stijl. Het ontwerp is geïnspireerd op de natuur en de geschiedenis van Catalonië. Het duurde maar liefst 30 jaar om de bouw van Hospital de Sant Pau te voltooien met als resultaat een uniek gebouw met prachtige tuinen. Barcelona had met Hospital de Sant Pau zeker een van de mooiste ziekenhuizen ter wereld.De verschillende gebouwen van Hospital de Sant Pau, Barcelona

Het ziekenhuis bestaat uit een hoofdgebouw en meerdere paviljoens. De bijgebouwen zijn stuk voor stuk mooi en uniek en dienden allemaal een ander doel. Maar het hoofdgebouw is echt adembenemend met de grote open ruimtes, de gewelfde en kleurrijke plafonds en de prachtige glas-in-lood ramen.

Je kunt hier uren ronddwalen door het ziekenhuis, want er zijn zoveel mooie details en kunststukken te vinden.

Maar je kunt ook even een momentje van rust nemen in de tuinen en de omgeving in je opnemen.
Weetjes over Hospital de Sant Pau, Barcelona

De ondergrondse gangen van Hospital de Sant Pau, Barcelona

Alle bijgebouwen van Hospital de Sant Pau zijn met elkaar verbonden door ondergrondse gangen. Vrij vroeg in de rondleiding loop je door deze lange witte gangen. Om je een gevoel te geven van hoe het er hier vroeger aan toe ging, hebben ze videobeelden geprojecteerd op de muren. En hoewel deze gangen eigenlijk ook weer prachtig zijn, kreeg ik er ook wel een klein beetje een griezelig gevoel bij.
Hospital de Sant Pau is de plek waar Gaudi overleden is

Gaudi is de meest beroemde architect van Barcelona. Helaas kwam zijn leven vroegtijdig ten einde toen hij werd overreden door tram. Hospital de Sant Pau is het ziekenhuis waar hij naartoe werd gebracht na zijn ongeluk en waar hij helaas is overleden aan zijn verwondingen.
Eigenlijk zou Hospital de Sant Pau nog veel groter zijn

Oorspronkelijk zou Hospital de Sant Pau uit 48 paviljoens bestaan. Uiteindelijk werden er maar 27 van deze paviljoens gebouwd. 4 van deze 27 paviljoens werden ontworpen door de zoon van de architect.


Hospital de Sant Pau staat op de UNESCO werelderfgoedlijst

In 1997 werd Hospital de Sant Pau opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. En dat begrijpen wij helemaal, want dit historische gebouw is zo uniek en nog zo goed bewaard gebleven.


Hospital de Sant Pau is pas enkele jaren toegankelijk voor publiek

Hospital de Sant Pau werd lange tijd gebruikt als ziekenhuis. Daarna heeft het nog jaren geduurd voordat dit ziekenhuis werd opengesteld voor publiek. Pas sinds 2014 is het ziekenhuis toegankelijk voor publiek.

Hospital de Sant Pau bezoeken

Adres: Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167, 08025 Barcelona

\Openbaar vervoer

Metro; Sant Pau | Dos de Maig (L5) Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)

Bus; 19 47 117 191 192 D50 H8 N1 N0 N4 V2Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page