top of page

Las Bardenas Reales, op een andere planeet in Spanje

Wow, wow, wow!!! Nooit verwacht om zo een bijzonder landschap te zien in het binnenland van Spanje. Spanje staat natuurlijk vooral bekend om de indrukwekkende kustlijnen, mooie baaitjes, uitgestrekte zandstranden, de hoge en groene bergen van de Pyreneeën, Gaudi in Barcelona en het New York van Spanje, Madrid.

Maar wat er meestal niet in dit lijstje staat, is deze indrukwekkende woestijn in Spanje ; Las Bardenas Reales.Waar vind je Las Bardenas Reales, de Navarra woestijn?

Navarra is een regio in het noorden van Spanje. In het zuidoosten van Navarra vind je Las Bardenas Reales, een indrukwekkende semi-woestijn van maar liefst 42.000 hectare grond.

Je kunt verschillende routes rijden en lopen door deze woestijn. In totaal zijn er maar liefst 700 paden en wegen die je kunt volgen. De meest pittige route is een route van 70 kilometer lang, die fysiek wel zwaar zal zijn, maar je absoluut al het moois van Las Bardenas Reales laat zien. Maar er zijn ook routes van 14 en 43 kilometer, waarbij je gewoon in de auto kunt blijven zitten en kunt stoppen bij de mooiste stukken van Las Bardenas Reales.Deze hele route rijdt je door een soort maanlandschap waarvan je niet anders dan onder de indruk kunt zijn. Door erosie is dit landschap verandert in een landschap wat je nergens anders zult zien in Spanje.
Las Bardenas Reales, een bijzonder stukje natuurlijke historie

De geschiedenis van Los Bardenas Reales gaat heel ver terug.

Het gaat helemaal terug tot het tertiaire tijdperk, toen de Europese en de Iberische platen op elke botsen en de Pyreneeën vormden.

Deze botsing creëerde een gigantische waterbassin zonder toegang tot zee. Jarenlang stroomden het water met grote kracht van de bergen dit waterbassin in. Dit stromende water vormde het landschap onder in dit bassin.Tien miljoen jaar geleden ontstond er vanuit dit bassin een weg naar de Catalaanse kust en stroomde het waterbassin leeg.

Het gebied wat zich jarenlang onder water gevormd had, kwam nu boven water te staan.

De bodem van Las Bardenas Reales bestaat uit klei, krijt en zandsteen. Door de erosie van water en wind is hier een bijzonder stukje natuur ontstaan.

Een indrukwekkend landschap, een landschap wat een stukje van een andere planeet lijkt en anders is dan alles in Spanje; Las Bardenas Reales.De twee delen van Las Bardenas Reales

Las Bardenas reales bestaat uit verschillende delen. De belangrijkste delen zijn La Bardena Blanca en La Bardena Negra. Twee landschappen die allebei bijzonder zijn en toch een verbluffend contrast met elkaar vormen.La Bardena Blanca, het maanlandschap van Las Bardenas Reales

La Bardena Blanca is wellicht het meest indrukwekkende deel van Las Bardenas Reales, omdat dit gedeelte echt lijkt alsof je heel even op een andere planeet bent en je, je eerste stappen op de maan zet. Het landschap van voornamelijk klei bestaat uit indrukwekkende ravijnen en heuvels met stenen op de top, zoals onder andere Castildetierra.
La Bardena Negra, de groene kant van Las Bardenas Reales

La Bardena Negra is anders dan de naam suggereert de groene kant van Las Bardenas Reales. Het landschap van La Bardena Negra bestaat uit groene dennen, die je het duidelijke contrast laten zien met La Bardena Blanca en de natuurlijke diversiteit laten zien van dit bijzondere landschap in Navarra. Of ontdek de bijzondere scheuren die hier in de aarde zijn ontstaan van maar liefst 270 meter diep.Vogels spotten in Las Bardenas Reales

Ondanks dat Las Bardenas Reales een semi-woestijn is en er maar weinig groen te vinden is, leven er toch meer dan 20 verschillende vogelsoorten in Las Bardenas Reales. Zo kun je hier bijvoorbeeld de Arenduil zien, de Egyptische gier en bijvoorbeeld de vale gier. Dus wanneer je nieuwsgierig bent naar de verschillende vogelsoorten, neem dan zeker je verrekijker mee naar Las Bardenas Reales. Op de hoge punten van Las Bardenas Reales kun je de schuilplaatsen van deze dieren zien en kun je de gieren zien rondzweven.De 43 kilometer route door Las Bardenas Reales

Tijdens ons bezoek aan Las Bardenas Reales namen wij de route van 43 kilometer, welke gemakkelijk met de auto te rijden is. Je kunt zo vaak stoppen als je maar wilt en op zoveel mogelijk plekken als je maar wilt. Gemiddeld doe je zo'n twee tot drie uur over deze route en kom je langs de belangrijkste high lights van Las Bardenas Reales.

Wanneer je het natuurpark Las Bardenas Reales binnenrijdt, krijg je bij de receptie een overzicht met de verschillende routes die je kunt rijden.Las Bardenas Reales op het witte doek

Om dit af te sluiten nog een grappig feitje over Las Bardenas Reales. Wist je dat Las Bardenas Reales ook een beroemde filmlocatie is? Las Bardenas Reales is als locatie gebruikt in o.a Game of the Thrones, The World is not enough and The counselor.

Helaas zijn in Las Bardenas Reales geen echte draken te zien.
Wat is de beste periode om Las Bardenas Reales te bezoeken?

Je kunt Las Bardenas Reales het hele jaar bezoeken. Deze regio in Spanje staat bekend om zijn droge winters. Het kan hier wel koud worden in de winter. In de zomer is het natuurlijk een stuk fijner met een zonnetje erbij, echter kan het hier dan ook heel heet worden. 40 graden is geen uitzondering in dit gebied. De beste periode om Las Bardenas te bezoeken is dus wat ons betreft de lente of het najaar. Het is dan ook qua toeristen een stuk minder druk.

Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page