top of page

Madrid, 10 leuke weetjes over deze grootse stad


Madrid wordt ook wel het New York van Spanje genoemd. En dat begrijpen wij helemaal, want Madrid is echt een grootse, prachtige en levendige stad.

Madrid ligt centraal in de binnenlanden van Spanje. En ondanks dat je hier dus niet de stranden vindt, waar Spanje wel bekend om staat, heeft Madrid toch het hart van vele toeristen veroverd.

Wij zetten een paar interessante weetjes over Madrid voor je op een rijtje.
Madrid is de op een na grootste stad van de Europese Unie.

Met maar liefst ruim 3,2 miljoen inwoners is Madrid de op een na grootste stad van de Europese Unie. Alleen Berlijn heeft met ruim 3,5 miljoen inwoners, meer inwoners dan Madrid.
Madrid is de titel van hoofdstad van Spanje meerdere malen verloren

Madrid kreeg de titel hoofdstad van Spanje tijdens de 16e eeuw. Koning Philip II verhuisde zijn hof in deze periode van Toledo naar Madrid en maakte daarmee Madrid hoofdstad van Spanje. Waarschijnlijk kreeg Madrid deze titel vanwege zijn centrale ligging in het hart van Spanje, maar er gaan ook geruchten dat de vrouw Van Koning Philip II het klimaat van Toledo niet prettig vond en dat het hele hof daarom verhuisde naar Madrid. De exacte reden waarom Madrid de hoofdstad werd van Spanje is dus niet helemaal duidelijk.

Door de eeuwen is Madrid de titel van hoofdstad meerdere keren verloren. De laatste keer was in 1936 toen Valencia heel even de titel van hoofdstad mocht dragen. Valencia mocht hier echter maar 11 maanden van genieten, voordat de titel van hoofdstad wederom werd teruggegeven aan Madrid.


Madrid is de hoogste hoofdstad in de Europese Unie

Madrid is met een ligging op 667 meter hoogte, de hoogste hoofdstad van de Europese Unie.

En met deze hoge ligging is het op de een na hoogste hoofdstad van Europa. De enige hoofdstad in Europe welke hoger ligt dan Madrid is Andorra la Vella, de hoofdstad van Andorra. Andorra is een dwergstaat in het zuidwesten van Europa en ligt tussen de grens van Spanje en Frankrijk in de Pyreneeën.
Madrid heeft een van de meest schattige stadswapens

Madrid heeft misschien wel het meest schattige wapen van Europa. Het wapen van Madrid is namelijk een beer die naar een boom reikt, een aardbeienboom. Je kunt een beeld zien van dit wapen op het Puerta del Sol plein.

Hoe het wapen van Madrid precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Enkele eeuwen geleden had Madrid een vlag met een beer erop. Wanneer en waarom de aardbeienboom is toegevoegd aan de vlag is niet helemaal duidelijk.
Madrid heeft het grootste koninklijke paleis van West-Europa

Madrid heeft een reusachtig koninklijk paleis. Het koninklijk paleis van Madrid heeft maar liefst 3.418 kamers. Het paleis wordt gebruikt door de Spaanse koning. Tegenwoordig woont de koning van Spanje niet meer in dit paleis en wordt het alleen gebruikt voor zakelijke en ceremoniële bijeenkomsten. Het koninklijk paleis van Madrid zoals dit er nu staat is gebouwd in de 18e eeuw, nadat het vorige paleis compleet afbrandde tijdens een brand op kerstavond in 1734. De brand duurde maar liefst 4 dagen en had het Moorse paleis wat er op dat moment stond compleet verwoest.Madrid is een populaire filmlocatie

Er zijn een groot aantal films opgenomen in de straten van Madrid. De meest recente en bekende is misschien wel Casa de Papel / Money Heist van Netflix. Andere bekende films zijn Pain and Glory en The Others. Maar de lijst met films die gefilmd zijn in Madrid is natuurlijk nog veel langer.
Madrid heeft een monument voor de duivel

Madrid zou weleens de enige stad ter wereld kunnen zijn, die een monument heeft voor de duivel. Het monument is een fontein welke in Retiro park staat. Het staat voor de gevallen engel die verbannen werd uit het paradijs en stamt uit 1877.


Madrid heeft evenveel restaurants als New York

Dat Madrid evenveel restaurant als New York heeft vind ik toch wel een bijzonder weetje. Zowel Madrid als New York hebben ca. 11.000 restaurants als we Tripadvisor moeten geloven. In Madrid kun je natuurlijk net zoals in New York terecht voor een verscheidenheid aan restaurants, maar de meest bekende en geliefde restaurants zijn waarschijnlijk toch wel het grote aantal tapasrestaurants in Madrid en in heel Spanje natuurlijk.

Madrid heeft het oudste restaurant ter wereld

In Madrid vind je het oudste restaurant ter wereld, Sobrino de Botin. Dit restaurant is opgericht in 1725 en is daarmee volgens het Guinness Book of World Records het oudste restaurant ter wereld. Het restaurant doet volledig eer aan zijn oude leeftijd en als je hier binnen loopt ga je echt even terug in de tijd met de oude tegeltjes en de aankleding. Dit restaurant in Madrid gebruikt zelfs nog dezelfde oude houtoven als enkele eeuwen geleden.Madrid heeft een museum ter ere van een muis

Madrid heeft een museum compleet en alleen ter ere van een muis, maar wel een hele speciale muis. Dit museum in Madrid draait namelijk helemaal om de muis Ratoncito Perez. Ratoncito Perez is het Spaanse verhaal voor de tanden fee. In 1902 werd het verhaal Van Ratoncito Perez gepubliceerd en sindsdien wordt tegen Spaanse kinderen verteld dat wanneer ze hun melktanden verliezen, Ratoncito Perez de tanden komt ophalen.

Het museum is gevestigd in hetzelfde gebouw, waar Ratoncito Perez met zijn familie woonde, volgens het verhaal van Luis Coloma. Je vindt in dit museum van alles over deze bekende muis, maar ook de melktanden van enkele zeer bekende mensen, waaronder bijvoorbeeld melktanden van Beethoven.Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page