top of page

Monestir de Poblet, een prachtig staaltje architectuur


Monestir de Poblet is van de historische bezienswaardigheden in Tarragona, die al heel lang op mijn wishlist stond. Helaas was de rest van het gezin minder enthousiast over het bezoeken van dit historische klooster. Gelukkig heb ik ze uiteindelijk allemaal kunnen overtuigen en hebben we Monestir del Poblet eindelijk kunnen bewonderen.


De historie van Monestir del Poblet, Tarragona

Monestir de Poblet is een klooster dan in 1151 is opgericht door Monniken uit Frankrijk. Sinds 1991 staat dit mooie klooster ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de jaren heen is het klooster gebruikt voor meerdere doeleinden, zoals bijvoorbeeld als militair complex, maar ook als koninklijk paleis.
Het onderscheiden Monestir del Poblet in Tarragona

In 2010 kreeg het klooster ook nog eens de hoogste Catalaanse onderscheiding, de Medalla d’Or de la Generalitat voor zijn culturele en historische staat van dienst.

Het klooster is nog altijd bewoond. Er wonen nu nog altijd ca. 50 monniken in Monestir de Poblet. Je komt deze monniken ook tegen wanneer je een bezoek brengt aan dit historische klooster.
De stijlen van Monestir del Poblet, Tarragona

Monestir del Poblet is gebouwd in de typische architectuur van de 12e, 13e en 14e eeuw, cisterciënzer stijl. Dat dit klooster tijdens verschillende eeuwen gebouwd is, kun je duidelijk terug zien in de architectuur van Monestir del Poblet. Er zijn verschillende meesterwerken te zien in dit klooster, waar je duidelijk aan kunt zien in welke eeuw deze gemaakt zijn. Volgens velen Is Monestir del Poblet het perfecte voorbeeld van de cisterciënzer stijl, in Tarragona.De multimediaruimte van Monestir del Poblet, Tarragona

De rondleiding in het klooster begint bij een multimediaruimte, waarin ze op een moderne en interactieve manier de historie van Monestir de Poblet uitleggen. Vanuit deze multimediaruimte word je doorgeleid naar een filmruimte.
Deze ruimte is niet geschikt voor kleine kinderen

Ons advies is om deze film met kinderen over te slaan. Waarom wij adviseren om deze ruimte niet met kinderen te bezoeken is omdat onze zoon bang is voor kerken en kloosters sinds hij bij deze film geweest is. De film is niet zozeer eng, maar de manier waarop hij gebracht wordt, kan wel intimiderend zijn voor kinderen. De film gaat over het geloof. Je neemt plaats in een volledig witte ruimte, waarbij de deur automatisch sluit. Onze jongens hadden het gevoel een beetje opgesloten te zitten. Daarna wordt met een wat dramatisch muziek ingegaan op geloof. Zelfs voor ons voelde het nogal vreemd. Maar daarna is het niet klaar. Je loopt nu verder in een volledig zwarte ruimte, waar de deur weer automatisch sluit. Ik kan helaas niet vertellen waar deze film over gaat, omdat ons zoontje begon te hyperventileren en wij gevlucht zijn door de nooduitgang.Deze filmpjes vind ik dus niet echt een aanrader als je dit klooster bezoekt met kinderen. Bovendien voegen ze ook niet echt iets toe aan de beleving van dit prachtig staaltje architectuur.De eerste blik op Monestir de Poblet, Tarragona

Wanneer je klaar bent in de multimediaruimte loop je door naar het historische klooster, Monestir del Poblet.

Zodra je binnenloopt, word je eigenlijk meteen aangetrokken tot de mooie binnenplaats. Een prachtige tuin midden in het klooster met daaromheen de mooie gang met prachtige bogenplafonds. En door de sierlijk gedecoreerde ramen heb je een prachtig uitzicht op deze tuin.
De rust van Monestir de Poblet, Tarragona

In de tuinen van Monestir de Poblet staan verschillende bankjes waar je het klooster rustig in je op kunt nemen.

Wandelend door de gangen van Monestir de Poblet ervaar de rust, de kalmte van dit historische klooster. Vanuit deze gangen, de corridors die rondom de binnentuin van Monestir de Poblet, kun je door verschillende deuren naar de verschillende vertrekken in het klooster. Zo kun je een kijkje nemen in de oude keuken, maar ook in de huidige eetzaal of de bibliotheek. Stuk voor stuk indrukwekkende ruimtes die allemaal zijn gebouwd in dezelfde mooie architectuur.

De grote overdekte fontein bij de binnenplaats maakt het plaatje helemaal af.De volgende verdieping van Monestir de Poblet, Tarragona

Via de trappen bereik je de volgende verdieping van Monestir de Poblet. Daar kom je in een grote ruimte voor groepen en bijeenkomsten. Deze ruimte voelt vooral heel erg groot. Het is vooral het plafond met de prachtige gewelven die de aandacht trekt in deze ruimte. . Verder zijn er boven geen ruimtes om te verkennen. Wel kun je ook bovenlangs de binnenplaats lopen, en heb je weer nieuwe uitzichten op dit klooster van bovenaf.
De kathedraal van El Monestir de Poblet, Tarragona

Wanneer je weer naar beneden loopt in El Monestir de Poblet, kom je vanzelf bij de kathedraal die bij dit historische klooster in Tarragona hoort. Zowel vanuit de binnenplaats van El Monestir de Poblet, als aan de voorzijde heb je toegang tot deze grootse kathedraal. Een indrukwekkend staaltje architectuur. Vooral het altaar in de kathedraal van Monestir de Poblet is een pareltje. Wat een meesterwerk is dit altaar. Ook de verschillende kleine altaartjes achter het grote altaar moet je gezien hebben. Door de mooie glas in lood ramen en de afmeting voelen deze kleine altaars erg intiem.Wat een indruk maakt Monestir de Poblet

Onze conclusie van Monestir de Poblet is dat dit historische klooster zeker indruk maakt. Vooral de architectuur van Monestir de Poblet is indrukwekkend. De ramen, de gewelven, de beelden… Er is zoveel moois om te zien.De entreeprijzen van Monestir de Poblet, Tarragona

Helaas moet er voor Monestir de Poblet ook entree betaald worden. De prijs is misschien wat hoog voor dit klooster, maar ik persoonlijk had dit niet willen missen. En ben er blij dat ik dit unieke klooster heb mogen bezoeken.

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 12,00 en voor kinderen € 8,00.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van het klooster.Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page