top of page

Ruta del Parrizal, een indrukwekkende wandelroute in Parc Naturel Els Ports

Bijzonder, prachtig, groen, avontuurlijk en vermoeiend. Allemaal woorden die bij me opkomen als ik denk aan deze prachtige route door de bergen.


Midden in een van de warme, Spaanse zomers maakten wij deze wandeling door de bergen in natuurpark Els Ports, namelijk de “Ruta Del Parrizal” bij Beceite.


Ruta del Parrizal, een pareltje in natuurpark Els Ports

Ruta del Parrizal is een wandelroute midden in natuurpark Els Ports. Natuurpark Els Ports ligt in het zuiden van de provincie Tarragona, in de regio Terres de L'Ebre. Natuurpark Els Ports is een gebergte met een hoogte van meer dan 1.400 meter. Naast dat je dit hoogste punt Mont Caro kunt bezoeken, kun je in natuurpark Els Ports nog veel meer mooie pareltjes ontdekken. Ruta del Parrizal is zeker een van deze pareltjes.
Ruta del Parrizal, 8 kilometer op en neer

Ruta del Parrizal is een wandelroute van ca. 8 kilometer naar de canyon toe. En dus ook weer 8 kilometer terug. Dat is een flinke wandeling en toch is Ruta del Parrizal goed te wandelen voor jong en oud.


Ruta del Parrizal begint vrij vlak met een breed pad wat vrij saai oogt. Maar meteen zie je wel het mooie, heldere bergwater kabbelen door het beekje wat naast het pad stroomt. Aan de andere kant van het pad kom je langs een hooggelegen grot waar je in kunt klimmen, waar overigens niet zo veel te zien is, behalve een diep, donker gat.Lopen over het water bij Ruta del Parrizal

Na een poosje gaat het vlakke, brede pad over in een smaller pad en dan kom je bij de bredere beek. Dan begint Ruta del Parrizal eigenlijk pas echt. Dit is ook meteen een van de mooiste stukken van Ruta del Parrizal. Ze hebben hier door hout vast te maken aan de rotsen een mooi pad over het water gecreëerd. Het is wel heel smal, dus als er tegenliggers komen moet je wel even plat tegen de rotsen gaan staan om ze erdoor te laten. Je kijkt echt je ogen uit tijdens dit gedeelte van Ruta del Parrizal, de omgeving is echt prachtig. Vooral door het mooie blauwe en heldere water is het hier ontzettend mooi lopen. Het wordt hier wel duidelijk dat natuurpark Els Ports heel veel moois te bieden heeft.Het moeilijkere gedeelte van Ruta del Parrizal

Na een tijdje wordt Ruta del Parrizal wel wat pittiger. Er moet dan zeker wel wat geklommen worden over rotsen. Maar elke keer als je denkt dat het teveel wordt, komt er na het klimmen weer even een stuk met een vlak pad. Daardoor blijft Ruta del Parrizal allemaal wel goed te doen.De indrukwekkende canyon van Ruta del Parrizal

Naarmate je verder loopt, loop je steeds lager de canyon in en kom je steeds dichterbij het eindpunt van Ruta del Parrizal. Je wandelt door het bos, ingesloten door hoge rotsen. De omgeving is echt heel tof. En hoe verder je wandelt, hoe hoger de rotsen om je heen worden en wanneer je dan bij het eindpunt aankomt, WOW!De rotsen sluiten zich boven je

Het eindpunt van Ruta del Parrizal is het einde van de canyon. Je loopt echt de canyon in, onder de rotsen door die zich aan de bovenzijde sluiten.

Om verder te komen in dit laatste gedeelte van Ruta del Parrizal is er wel wat klimwerk nodig. Maar dan de omgeving is dan ook wel echt prachtig. Om verder te komen in de canyon zul je wel door het ijskoude bergwater moeten lopen.


Bevroren voeten op Ruta del Parrizal

Na de wandeling door het ijskoude water, kom je met lichtelijk bevroren voeten verder en dieper in de canyon. Echt een hele toffe en unieke plek.


Je kunt hierna nog verder de canyon in,

maar dan moesten we langs de rots klimmen aan touwen. Het water was hier echter heel diep. En aan het einde moest je dan ook nog tegen de rots omhoogklimmen. Ondanks dat we dit graag hadden willen zien, durfde ik het met de kinderen niet aan en zijzelf durfden dat ook niet, omdat ze de mensen voor ons best zagen stuntelen. Een keer uitglijden en ze vallen of op een rots of in het ijskoude water. Dus hier stopte het voor ons.

Maar dat maakte het niet minder fantastisch.

Misschien dat we Ruta del Parrizal nog eens gaan wandelen wanneer ze ouder zijn en misschien gaan we dan wel nog verder de canyon in.


Het natuurzwembad van Beceite, de perfecte afsluiter van Ruta del Parrizal

De bedoeling was om deze wandeling, Ruta del Parrizal, af te sluiten in het natuurzwembad in Beceite. Onder aan de berg in natuurpark Els Ports hebben ze daar een natuurlijk aangelegd zwembad met bergwater. In het natuurzwembad van Beceite kun je van rotsen springen, maar er zijn ook genoeg plekken zijn om even op je handdoek in het zonnetje te liggen en bij te komen van de lange wandeling. Helaas gingen wij op een nationale feestdag en het was zo druk, dat wij besloten dit over te slaan. Maar we willen zeker nog een keer terug.Ruta del Parrizal, praktische tips

Nog wel een kleine praktische tip voor wanneer je besluit Ruta del Parrizal te wandelen.

Er zijn meerdere parkeerplaatsen bij Ruta del Parrizal. Parkeerplaats 1 is bij het zwembad, het natuurzwembad in Beceite. Parkeerplaats 2 ligt iets hoger, en iets dichterbij het startpunt van Ruta del Parrizal. Vanuit deze parkeerplaats is het 2,5 kilometer lopen naar het startpunt van de route. Parkeerplaats 3 ligt bij het startpunt van Ruta del Parrizal.

Toen wij aankwamen was deze parkeerplaats vol, maar we mochten wel even wachten op parkeerplaats 2 totdat er plek was bij het startpunt, parkeerplaats 3. Dat wachten was echt de moeite waard, vooral als je kinderen hebt. Want die 2,5 kilometer heen en 2,5 kilometer terug extra zou voor de kinderen te veel geweest zijn. En de auto’s rijden constant af en aan, dus ik denk dat je nooit lang hoeft te wachten op een plekje bovenaan.

Het is overigens wel betaal parkeren bij Ruta del Parrizal. Parkeerplaats 2 (verder lopen) kost € 4,- per auto en parkeerplaats 3 ( startpunt ) kost € 8,- per auto.


Wij zouden zeker nog een keer teruggaan en deze route gewoon nog een keer lopen. De omgeving was echt prachtig.


Adres: Camino del Parrizal, 44588 Beceite, Teruel

Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page