top of page

Wat te doen in Ljubljana I tips + hotspots voor de schattigste hoofdstad van Europa


De hoofdstad van Slovenië is niet vergelijkbaar met andere hoofdsteden. Ljubljana is een kleine, schattige en wat gekke hoofdstad. Ljubljana is gebouwd langs de rivier die door het midden van de stad stroomt. Aan beide zijden van de rivier vind je het mooie centrum van deze hoofdstad.


Het uitspreken van de naam van deze stad is al een uitdaging op zich. In het Engels zou het zich uit laten spreken als Loo-blyah-na of iets wat daarop lijkt. Maar de moeilijke naam, maakt de stad niet minder leuk. Iedereen die Ljubljana bezoekt, wordt op slag verliefd op deze unieke hoofdstad.


Ljubljana is niet te missen wanneer je door Slovenië reist

Wanneer je door Slovenië reist, is Ljubljana bijna niet te missen. Wanneer je door Slovenië rijdt, kun je bijna niet, niet langs deze hoofdstad rijden. Met zijn centrale ligging ben je vanuit elke hoek van Slovenië binnen korte tijd in het gezellige centrum van deze hoofdstad. Afstand is dus zeker geen reden om deze stad niet te bezoeken wanneer je in Slovenië bent en geloof ons, je wilt deze stad echt niet missen.


Ljubljana is de perfecte stad om lekker doorheen te struinen, te winkelen of te genieten op een terrasje. Vooral de terrasjes aan de rivier zijn gezellig, levendig en je kunt er heerlijk eten.Ljubljana, een van de kleinste hoofdsteden van Europa

En nog een groot voordeel aan Ljubljana; je hoeft je niet af te vragen hoe je de stad gaat verkennen. Je hebt namelijk niets meer nodig dan een paar benen. De stad is zo compact dat je de hele stad binnen een uurtje of twee wel gezien kunt hebben. Met slechts 300.000 inwoners is Ljubljana een van de kleinste hoofdsteden die wij ooit bezocht hebben.


Bij het tourist center van Ljubljana kun je een tour boeken om de stad te verkennen. Met een gids loop je door de stad, die je alle interessante weetjes vertelt over Ljubljana.

Er is ook een gratis tour die je door de stad kunt lopen. Deze tour brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van Ljubljana.De prachtige ligging van Ljubljana

Het is vooral de ligging van Ljubljana, te midden van de indrukwekkende Sloveense natuur, wat deze hoofdstad zo bijzonder maakt. Deze bijzonder ligging kun je het beste zien vanaf de top van het kasteel van Ljubljana, met de creatieve naam; Ljubljana Castle. Vanaf dit kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de bergen die achter de stad liggen. Een absoluut plaatje.


Heb je de mogelijkheid om Ljubljana Castle tijdens zonsondergang te bezoeken, dan zeggen wij doen! Het licht wat dan over de stad valt is echt magisch.
Struinen door Ljubljana

Ljubljana is een leuke stad om te winkelen. Je hebt er alle belangrijke ketens, maar in de kleine geplaveide straatjes vind je ook de wat meer unieke winkeltjes. Zo vind je er kleine kledingboetiekjes, vintage winkels, maar bijvoorbeeld ook platenzaken en winkels met leuke hebbedingen.


De gezellige straten en de boulevard langs de rivier lenen zich uitstekend voor heel veel gezellige terrassen en restaurants. Bovendien is het eten en drinken in Ljubljana ook nog heerlijk betaalbaar.
Maar wat is er allemaal te zien en te doen in Ljubljana?

Zoals we al eerder schreven is Ljubljana een kleine, compacte stad. Je hoeft dus geen dagen uit te trekken om deze stad te verkennen. Het is eigenlijk vooral de sfeer van deze stad, een ontspannen, sprookjessfeer waarvan je zoveel mogelijk in je op moet opnemen.

Maar natuurlijk zijn er in deze stad ook enkele bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Hieronder onze favoriete activiteiten en bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenie.Verken de oude stad van Ljubljana

Eigenlijk is alles wat je moet zien in Ljubljana te vinden in het oude centrum. Overal in het oude centrum vindt je schattige straatjes, gezellige pleintjes, mooie bruggen en enkele bijzondere gebouwen. En de rivier die door het centrum loopt, maak de sfeer van dit oude stadscentrum helemaal af.


Cathedral de St Nicolas, de kathedraal van Ljubljana

De kathedraal van Ljubljana, de St Nicolas Cathedral, staat in het midden van het oude centrum van deze hoofdstad. De geschiedenis van deze kathedraal gaat helemaal terug tot het jaar 1200. Mocht je benieuwd zijn naar de architectuur van deze kathedraal, dan kun je deze kathedraal ook van binnen bewonderen.
De bruggen van Ljubljana

Ljubljana staat bekend om de vele bruggen die over de rivier door de stad lopen. Wij zetten de drie mooiste en belangrijkste bruggen van deze hoofdstad in Slovenie voor je op een rijtje.Tromostovje, de Triple Bridge in Ljubljana.

Er zijn in Ljubljana meerdere bruggen te zien, maar de Triple Bridge is de meest bijzondere en beroemde brug in deze hoofdstad. De Triple brug bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit drie lossen bruggen die samen de Triple brug vormen. Deze brug verbind het oude centrum van Ljubljana met het beroemde plein, Preseren Square. Bovendien heb je vanaf deze brug een mooi uitzicht over de stad.


De Butchers Bridge, nog een beroemde brug in Ljubljana

In het Engels wordt deze brug ook wel Butchers Bridge genoemd. Deze brug in Ljubljana is vooral bekend om de vele hangsloten die hier zijn opgehangen, zoals je ook in vele andere steden ziet. Ook hier in Ljubljana hebben veel stelletjes een hangslot aan de brug gehangen om hun eeuwige liefde vast te leggen.


De Dragon Bridge, de drakenbrug in Ljubljana

De laatste brug in Ljubljana op ons lijstje is de Dragon Bridge. Draken zijn het symbool van Ljubljana. Op de hoeken van deze beroemde brug staan dan ook beelden van draken. Wanneer je Ljubljana in de zomer bezoekt, zul je zien dat de kleur van de beelden dezelfde kleur is als de kleur van de rivier die door deze stad loopt.
Preseren square, het belangrijkste plein van Ljubljana

Preseren square is het centrale plein van Ljubljana, waar meerdere wegen samenkomen.

Het ligt niet in het oude centrum van de hoofdstad, maar aan de andere kant van de rivier. Vanuit het oude centrum lopen via de Triple Bridge direct het Preseren Square op.


Dit centraal plein is vernoemd dat de meest beroemde dichter van Slovenië; France Preseren. In het midden van dit plein vind je dan ook een standbeeld ter nagedachtenis aan deze beroemde dichter.

Maar dat is niet het enige beroemde bouwwerk wat je op dit plein kunt zien.

Uitkijkend over het plein staat namelijk ook nog de Franciscaner Kerk van de Aankondiging. De mooie kleur rood van deze kerk staat symbool voor de kloosterorde van de Franciscanen.Bezoek de markt in Ljubljana

Direct naast de rivier, tussen de Dragon Bridge en de Butchers Bridge vind je een grote markt boordevol met gezellige kraampjes, waar je bloemen, groenten, fruit en nog veel meer andere dingen kunt kopen. Of het nou regent of 40 graden is, deze markt is altijd open. De markt van Ljubljana is de perfecte plek om lekker te eten. Er zijn verschillende eetkraampjes, en wij raden je dan ook aan om de beroemde Sloveense worstjes hier te eten.

Wanneer je langs de verschillende marktkraampjes slentert, kom je vanzelf langs de indoormarkt. Want ook hier verkopen ze verse producten en heerlijke snacks.Geniet vooral van het wandelen door Ljubljana

Tuurlijk moet je alle bezienswaardigheden van Ljubljana bezoeken, maar geniet vooral van het wandelen door deze stad en proef de sfeer. Ljubjana is een prachtige stad en een absolute must om te bezoeken wanneer je in Slovenië op vakantie bent of door Slovenië reist.

Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page