top of page

Wat te doen in Oostenrijk I Hallstatt, liefde op het eerste gezicht


Hallstatt is zo’n dorpje, waarbij je niet anders kan dan er helemaal verliefd op te worden.


Hallstatt is eigenlijk niet met woorden te omschrijven.

Het is een sprookjesachtig dorpje met geplaveide straatjes vol met gekleurde huisjes. En dat alles wordt omgesloten door een helderblauw bergmeer en de Oostenrijkse Alpen op de achtergrond.

Hallstatt is levensecht kunstwerk. En wanneer je door de kleine straatjes loopt van Hallstatt zul je ohallstatt-mooiste-dorp-oostenrijk-reisgidsntdekken dat elk huis en elke hoek zijn eigen charme heeft.
Hallstatt moet je ervaren en je zult zien dat ook jij verliefd wordt op dit dorpje.

Hallstatt nodigt je echt uit om gewoon lekker door de straatjes te struinen langs de pastelgekleurde huizen. Hallstatt straalt een soort authentieke rust uit, die je bij andere beroemde steden en dorpen in Europa niet zult vinden.Hallstatt, een beroemde hotspot voor toeristen

Tot de 19 eeuw kon je alleen per boot of al wandelend over de bergen bij Hallstatt komen.

Tegenwoordig is Hallstatt een van de meest populaire toeristenbestemmingen van Oostenrijk.

Wanneer je, je volgende vakantie naar Oostenrijk aan het plannen bent, zul je ongetwijfeld foto’s van Hallstatt voorbij zien komen op je scherm.


Er komen maar liefst een miljoen mensen per jaar op dit Alpendorpje af. En hoe goed dat ook is voor de economie van Hallstatt, het kan ook te veel worden. En dan doet het af aan de schoonheid en authenticiteit van dit dorpje in de bergen.
Hallstatt op zijn mooist

Overdag is het dan ook moeilijker om de schoonheid van Hallstatt te zien, omdat het nogal erg druk kan zijn met dagjesmensen. Wanneer je de echte schoonheid van Hallstatt wilt zien, vinden wij dat je er echt een nachtje moet slapen.


Want wanneer je in de vroege ochtend door Hallstatt wandelt, zie je pas echt hoe mooi en magisch dit dorpje is. Wanneer Hallstatt leeg is…De dagjesmensen er nog niet zijn voelt Hallstatt nog echt als Hallstatt.

Wandel alleen door de geplaveide straatjes en neem het uitzicht en de heerlijke geuren in je op. Langzaam maar zeker zul je Hallstatt zien ontwaken.
Hallstatt is altijd mooi

Hallstatt kun je in elk jaargetijde bezoeken.

In de zomer zijn de bergen groen, de lucht blauw en komen de kleuren van de huisjes in combinatie met de bloemen helemaal tot zijn recht. Maar in de winter, met de besneeuwde bergtoppen, de besneeuwde daken van de gekleurde huisjes in combinatie met het blauwe water en de mist die in het dak hangt in de ochtend, geven Hallstatt een sprookjesachtige sfeer.


Hallstatt vanaf het water

Een van de dingen die je eigenlijk niet moet overslaan wanneer in Hallstatt bent is het huren van een van de elektrische bootjes. Je mag de kans niet missen om Hallstatt ook vanaf het water te bewonderen. Het is een uitzicht wat je zeker niet wilt missen.


Je kunt deze bootjes helaas niet reserveren. Dus wellicht moet je even in de rij staan voor deze bootjes, maar het is absoluut de moeite waard.


Voor 15 euro mag je een half uurtje met de boot varen. Het meer is niet heel groot en Hallstatt ook niet, je hebt dus ook echt geen twee uur op het water nodig. Neem een drankje mee en maak het beste van de 30 minuten die je hebt en geniet vooral van het uitzicht wat je hebt vanaf het water op Hallstatt.


Wat is er te doen in Hallstatt?

Hallstatt is eigenlijk een grote bezienswaardigheid. En gewoon door Hallstatt wandelen is eigenlijk de enige activiteit die je echt moet doen in dit mooie dorpje.

Maar als je Hallstatt toch vanaf een andere bijzondere hoek wilt bewonderen, dan is er nog een andere activiteit die je kunt doen. Namelijk de Hallstatt Skywalk. Vanaf de Hallstatt Skywalk heb je een fantastisch uitzicht vanaf boven over Hallstatt.


Hallstatt vanaf boven, de Hallstatt Skywalk

De Hallstatt Skywalk is al vanaf 9 uur in de ochtend open en we raden je dan ook aan om hier al vroeg in de ochtend naar toe te gaan. Het kan namelijk zoals overal in Hallstatt erg druk worden bij dit uitkijkpunt.


Je kunt te voet richting de Hallstatt Skywalk lopen. Dat is wel een aardige klim omhoog. Geen zin om te lopen.. Neem dan de funiculaire naar boven.


Er is ook een bar boven waar je wat kunt eten en drinken. En het spreekt voor zich dat dit restaurant een GEWELDIG uitzicht heeft.
De zoutmijnen van Hallstatt

Vroeger was de voornaamste inkomstenbron voor Hallstatt het winnen van zout.

Deze zoutmijnen gaan maar liefst 7.000 jaar terug in de tijd.

Deze zoutmijnen hebben ervoor gezorgd dat Hallstatt sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Volgens Unesco zorgden de zoutmijnen voor de welvaart in Hallstatt tot ongeveer de helft van 20e eeuw. Die welvaart is terug te zien in het bijzondere uiterlijk van Hallstatt.


De indrukwekkende zoutmijnen van Hallstatt van binnen

Je kunt nu nog steeds een van deze oude zoutmijnen bezoeken. Deze zoutmijn bevindt zich naar de Hallstatt Skywalk. Wij hadden daar helaas geen tijd voor, maar naar wat wij begrepen is het wel een heel tof om van binnen te zien.


Je kunt hier zelfs het oudste trappenhuis ter wereld zien. Deze trap werd in 2002 ontdekt en wordt al jaren onderzocht wegens de historie van dit bijzondere trappenhuis.


Een groot deel van de zoutmijn is open voor publiek en gemakkelijk toegankelijk. Maar ben je op zoek naar iets meer avontuur, dan kun je ook de avontuurlijke route boeken.


Er zijn een aantal souvenirwinkels in Hallstatt waar je dit zout uit Hallstatt nog kunt kopen. Dat is toch een leuke souvenir om mee naar huis te nemen.


En dan nog even snoepen in Hallstatt

Dan nog een kleine bonustip van ons!

In het centrum van Hallstatt vind je een klein bakkerijkraampje met de meest lekkere gebakjes. Een van de allerlekkerste dingen die je hier kunt bestellen zijn de Schaumrolle. Een luchtig gebakje met daarin een soort marshmellowachtige vulling. Yum!

Deze kleine bakkerij heeft niet echt een naam, maar staat wel bekend om de naam Taglich Frisch gebacken, wat natuurlijk gewoon dagelijks vers gebakken betekend.
Praktische tips voor jouw bezoek aan Hallstatt

Dan nog wat praktische tips om je bezoek aan Hallstatt zo goed mogelijk te laten verlopen.


Boek je overnachtig in Hallstatt op tijd

Er zijn niet zo heel veel hotels en accommodaties in Hallstatt. Wanneer je wilt overnachten in Hallstatt zul je dus op moeten boeken.


Neem contant geld mee naar Hallstatt

Zorg ervoor dat je contant geld bij hebt. Er zijn nog veel plaatsen in Hallstatt waar ze creditcard accepteren, maar alleen cash.Parkeren in Hallstatt

Hallstatt is volledig autovrij. Dat betekent dat wanneer je met de auto komt, je buiten het centrum moet parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen buiten het centrum, welke duidelijk staan aangegeven wanneer je naar Hallstatt rijdt. Bij de parkeerplaatsen zelf staat duidelijk aangegeven hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Wij stonden op parkeerplaats 1. Vanaf deze parkeerplaats is het in ieder geval niet verder lopen naar het centrum van Hallstatt. Wanneer je een hotel hebt in Hallstatt, kun je waarschijnlijk gebruik maken van de gratis shuttle service die ze aanbieden.


Eten en drinken in Hallstatt

De restaurants en winkels sluiten vroeg in Hallstatt. Waar de restaurants in Zuid-Europa vaak pas na acht uur openen, gaan de restaurants hier in Hallstatt rond deze tijd al sluiten. Oostenrijkers eten namelijk vroeg in de avond. Het is dus wel verstandig om hier rekening mee te houden en niet met honger naar bed te hoeven te gaan. Ook een avonddrankje doen in Hallstatt is niet zo heel eenvoudig. In de avond zijn veel gelegenheden gesloten. Er zijn maar 1 of 2 gelegenheden waar je in de avond in drankje kunt doen. Dit komt natuurlijk omdat er vooral dagjesmensen naar Hallstatt komen die vroeg in de avond allemaal weer vertrekken. Het aantal toeristen tijdens de avonduren is niet genoeg om alle bars en restaurants open te houden.
Ook jij zult verliefd worden op Hallstatt

Hallstatt is niet groot. Het eigenlijk zelfs maar een klein dorpje waar niet eens zo gek veel te doen is. En toch is Hallstatt zo’n dorpje wat je gewoon een keer bezocht wil hebben. Het is de ligging van dit dorpje in combinatie met de mooie huisjes en gezellige authentieke straatjes, die ervoor zorgen dat je niet anders dan verliefd kunt worden op deze plek.


Probeer alleen de hele drukke tijden te vermijden, wanneer Hallstatt helemaal is volgestroomd met duizenden toeristen. Al die toeristen nemen de magie van Hallstatt wel een beetje af.


Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page