top of page

Top 5 must see, Zaragoza

Zaragoza is een stad die vooral indruk op ons maakte door de levendigheid van deze stad.


Het levendige gevoel van Zaragoza

De straten zijn altijd vol, zelfs laat in de avond nog. Shop till you drop is absoluut mogelijk hier en een keuze maken uit een van de vele restaurantjes is zowaar een echte opgave.

Maar naast de indrukwekkende gezelligheid van deze stad, zijn er ook zeker enkele zeer mooie historische trekpleisters die zeker het bezoeken waard zijn.
Zaragoza, een stad met een rijke geschiedenis

Zaragoza is met ca. 700.000 inwoners de vijfde grootste Stad van Spanje en de hoofdstad van de regio Aragon. Zaragoza ligt aan de rivier de Ebro, welke langs enkele van de meeste bijzondere bouwwerken van Zaragoza stroomt. In de zomeravonden zitten de rivieroevers gezellig vol en is de zonsondergang boven de rivier daadwerkelijk prachtig.


Ineens is daar Zaragoza, midden in het niets

Op de weg naar Zaragoza verwacht je zeker niet een grote stad als Zaragoza tegen te komen. De stad wordt omringd door bergen, bossen en woestijnen en de weg ernaartoe is dan ook weinig bijzonder te noemen.

Maar dan ineens is daar Zaragoza. Een stad met een rijke geschiedenis, juist door zijn centrale ligging in een gebied waar weinig steden liggen. Vroeger was Zaragoza de belangrijkste verbinding tussen de Pyreneeën en Castilië en op dit moment is het nog steeds de belangrijkste stad en ontmoetingsplek van Aragon.
De 5 mooiste bezienswaardigheden van Zaragoza

Er zijn natuurlijk heel veel mooie, historische gebouwen te zien in Zaragoza.

Hierbij onze top 5 met wat volgens ons de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Zaragoza zijn;


Onze top 5 in Zaragoza


Plaza del Pilar, het grootste plein van Zaragoza

Plaza del Pilar is een van de grootste pleinen van Europa. Dit plein heeft een lengte van maar liefst 1.500 meter en bevat enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zaragoza. Waaronder de Basiliek El Pilar, La Seo en La Lonja.

Op het plein zijn ook nog enkele overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen. En op de muren van deze Romeinse bouwwerken kun je ook de Torreón de la Zuda bewonderen, een oorspronkelijk Moorse toren.

Verder is het een van de schoonste pleinen die wij ooit gezien hebben. Alles is netjes afgewerkt met bomen aan de zijkanten voor wat groen en wat moderne kunstwerken, waaronder een prachtig kunstobject wat een waterval vormt.


Qua grootte is het in ieder geval zeker een indrukwekkend plein.


Adres: Pl. Ntra. Sra. del Pilar, s/n, 50003 Zaragoza
Basilica de Nuestra Señora del Pilar, de mooiste basiliek van Zaragoza

El Pilar is een Rooms-Katholieke Basiliek in het centrum van Zaragoza. Voor veel Spanjaarden is Basilica de Nuestra Señora del Pilar een populair bedevaartsoord. Men zegt dat Maria hier verschenen is en aan Jacobus gevraagd heeft om hier een heiligdom te bouwen.

Het is de grootste barokke kerk van Spanje, ontworpen door Sánchez y Herrera in de 17e eeuw.

Echter in de 18e eeuw is een groot deel van het ontwerp aangepast door Ventura Rodríguez.

De grootste trekpleister van Basilica de Nuestra Señora del Pilar is volgens de vele bedevaarders een zuil waarop een klein Mariabeeld werd aangebracht. Pelgrims kunnen achter in de kapel een deel van deze zuil kussen.

Maar eigenlijk is elk deel van deze grootse, barokke kathedraal indrukwekkend.

Vanaf het plein del Pilar kun je de buitenzijde zeker bewonderen, maar het beste uitzicht heb je vanaf de waterkant als je op de brug gaat staan. Dan komt Basilica de Nuestra Señora del Pilar pas volledig tot zijn recht. Vooral de kleuren in de koepels van deze Basiliek vallen meteen op als je deze vanaf de buitenzijde bewondert. Ik weet niet wat ik mooier vond aan deze Basiliek, de kleurrijke buitenzijde of het indrukwekkende interieur. Het is in ieder geval zeker een bezoekje waard.


Adres: Plaza del Pilar, s/n, 50003 Zaragoza

Meer informatie over La SEO kun je vinden op de website.La SEO, een oude kathedraal in het centrum van Zaragoza

La Seo is een oude kathedraal die je vindt naast de Basiliek El Pilar.

Deze kathedraal werd gebouwd tussen de 12e en 17e eeuw. En vooral de mix van verschillende bouwstijlen is erg indrukwekkend aan dit bouwwerk.

Je ziet zowel de Romaanse stijl, de Barokke stijl, de Romeinse stijl en de Moorse stijl terug in deze kathedraal, wat het een erg bijzondere combinatie maakt. Het interieur van deze kathedraal is zeker de moeite waard om te gaan bekijken.


Adres: Plaza de la Seo, 4, 50001 Zaragoza


Meer informatie over La SEO kun je vinden op de website.Palacio de la Aljafería, een oosters paleis midden in Zaragoza

Dit bouwwerk staat vooral bekend om de Moorse bouwstijl die hier gebruikt is. Palacio de la Aljafería is zelfs het oudste Moorse complex van Spanje.


Palacio de Aljafería is gebouwd in de 11e eeuw en er hebben na de Moren ook meerdere Katholieke koningen gewoond. Een van de bekendste Moorse bouwwerken is natuurlijk het Alhambra. Palacio de Aljafería kun je hier zeker niet mee vergelijken. De patio, gewelven en plafonds van dit Palacio zijn zeker prachtig om te zien, maar een heel groot deel van dit Palacio is helaas ook al gemoderniseerd. Daarentegen is de entreeprijs ook niet zo hoog en daarmee toch zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.


Adres: Calle de los Diputados, s/n, 50003 Zaragoza


Meer informatie kun je vinden op de website.Parque Grande José Antonio Labordeta, een plek van rust in het levendige Zaragoza

In Parque Grande Jose Antonio Labordeta kun je gemakkelijk een hele dag vertoeven. Een absolute rustplek middenin de levendige stad Zaragoza. Dit prachtige stadspark is maar liefst 44 hectare groot en bevat 2 meren, 8 monumentale fonteinen, 22 sculpturen en 9 drinkfonteinen. Bovendien zijn er heel veel heerlijke plekken om doorheen te dwalen en wat schaduw te zoeken in de warme zomers van Zaragoza. En natuurlijk vind je nets als overal in Spanje ook hier weer gezellige terrasjes om wat te drinken, al is gezellig picknicken onder de bomen misschien wel net zo leuk.Adres: P.º Isabel la Católica, 75, 50009 ZaragozaZaragoza, wat een prachtige stad in Spanje

Een bezoekje aan Zaragoza is dus heel divers met verschillende culturen, winkels en restaurants. Zaragoza is niet heel groot en kun je precies bezichtigen in een enkele dag, maar het is natuurlijk altijd leuker om er een weekendje van te maken. Want in de avonden komt Zaragoza pas echt tot leven.Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page