top of page

Tussen de Manatees in Crystal RiverEen ontmoeting met deze dieren, is een belevenis die je adem even laat stokken en welke je nooit meer vergeet.Wat is een manatee eigenlijk?

Een andere benaming voor een manatee is een zeekoe of een lamantijn. Wellicht dat dit wel een belletje doet rinkelen. Manatees zijn grote, stevige en logge zoogdieren, welke zich rustig zwemmend of drijvend door het water voortbewegen. Het leukste van deze dieren is hun snuit, het lijkt alsof ze voortdurend een lach op hun gezicht hebben.

Deze dieren leven al 50 miljoen jaar op onze aarde. Ze werden even met uitsterven bedreigd, maar inmiddels heeft dit zich voor een groot deel hersteld en bestaat er weer een grote populatie lamantijnen.

Een grappig weetje over deze dieren, is dat ze verwant zijn aan de olifanten en dat je dat zelfs een beetje aan hun snuit kunt zien.

Tijdens de zomermaanden verblijven deze dieren in de zee, maar in de wintermaanden trekken ze naar warme en zoete wateren.Crystal River in Florida, de beste plek om manatees te bewonderen

Crystal River is misschien wel de beste plek ter wereld om deze dieren, de manatees, in de wintermaanden te bewonderen. Vanaf de Golf van Mexico trekken de manatees naar de ondiepe en zoete wateren van Crystal River Florida.De winter is het seizoen om Crystal River Florida te bezoeken

Het beste seizoen om Crystal River in Florida te bezoeken is dus ook de winter. De grootste populatie manatees vind je hier vanaf November/December tot Maart. Vanaf Maart trekken de de manatees met hun jongen weer terug naar de Golf van Mexico en wordt de populatie manatees in Crystal river weer steeds kleiner.Toen wij onze rondreis door Florida aan het plannen waren, was ook vrij snel duidelijk dat een stop aan dit stadje niet mocht ontbreken. Onze rondreis was in April, dit was dus vrij laat in het seizoen en de kans op het spotten van manatees was dus niet zo groot. Maar we wilden het toch wel heel graag proberen.Hoe verken je de wateren bij Crystal River Florida?

Er zijn verschillende manieren om de wateren bij Crystal River Florida te verkennen. Wel wordt er afgeraden om bootjes met een motor te gebruiken, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn voor de manatees die hier leven. Jaarlijks raken er vele dieren gewond door deze motoren. Een vriendelijkere manier om Crystal River te verkennen is per kayak en dat is ook wat wij deden. We huurden een familie kano bij de Crystal River Kayak Company. Voor 60 dollar mochten wij 4 uur kanoën.

Het beschermen van Manatees is belangrijk in Crystal River Florida

Er werden ons duidelijke instructies gegeven bij vertrek met onze kayak. Het niet in gevaar brengen van manatees staat bovenaan de lijst van de bedrijven en huizen in Crystal River Florida. Het hele stadje Crystal River staat in het teken van deze dieren. En al kanoënd door de kanalen, vaar je langs diverse huizen en overal staan bordjes ten behoeve van het behoud van de manatees. De inwoners van Crystal River, doen er echt alles aan om de zeekoeien te beschermen, zo zijn er veel snelheidsbeperkingen in de wateren van Crystal River, er zijn kanalen waar helemaal geen motorboten mogen varen en de bewoners planten zelfs zeegras om ervoor te zorgen dat de zeekoeien altijd voldoende voeding hebben.


Op zoek naar manatees in Crystal River Florida

Van de Crystal River Kayak Company kregen we instructies over waar we het beste konden zoeken naar manatees in deze wateren. Maar er werd ook verteld dat de meeste manatees al vertrokken waren naar hun zomerverblijf, en dat ze ons dus niet konden garanderen dat we er eentje zouden zien. Er zwom nog wel ergens een moeder met een pasgeboren jong rond, maar dan moesten we wel echt geluk hebben om deze net te treffen.Wat een prachtig blauw water in de kanalen van Crystal River Florida

Niet al te hoopvol startten we onze tocht door de kanalen van Crystal River. Wat een prachtig gebied om te kanoën, met het meeste blauwe en heldere water, overhangende bomen en een gevoel van sereniteit. We hoopten natuurlijk een zeekoe, een manatee, te zien. Maar ook zonder het zien van manatees is dit gebied wel echt prachtig om te ontdekken. Kayakken door Crystal River geeft je echt een heerlijk rustig gevoel.Helaas voor ons geen manatee te zien in Crystal River Florida

We deden alle plekken aan die ons waren aangeraden, maar we konden geen enkele manatee vinden. Na meer dan anderhalf uur kanoën, kwamen we bij een wat groter meer. We peddelden helemaal over het meer, maar nog steeds geen zeekoe te zien. Maar we hadden wel uitzicht op een paar prachtige, Amerikaanse huizen.


Iets of wat teleurgesteld peddelden we maar terug richting de Crystal River Kayak Company. Het mocht helaas niet zo zijn, maar we hadden alsnog een heerlijke ochtend in een prachtig gebied.Zien we dan toch nog een manatee in Crystal River Florida?

“Zullen we het dan nog één keer proberen in dat baaitje daar?”

We waren niet al te hoopvol, maar we besloten nog een keer af te draaien.


Al drijvend over het azuurblauwe water van Crystal River, hoorden we het. Ineens hoorden we een soort borrelend geluid en zwom er een grote schaduw richting onze kano. Alle vier waren we helemaal stil toen we recht onder onze kano de manatee met haar jong zagen zwemmen. Rustig dreef ze naast ons en af en toe kwam er een neus boven water.Wat een bijzondere ervaring is Crystal River Florida

Het was zo bijzonder. Wat een imposante dieren die net als de omgeving van Crystal River een gevoel van sereniteit uitstralen. Na een minuut of tien naast elkaar gedreven te hebben, ging de manatee weer haar eigen weg en zagen wij in de verte het neusje van haar jong boven water komen totdat ze volledig uit zicht waren.

En compleet onder de indruk zetten wij onze weg terug voort.Crystal River, een must do stop tijdens je rondreis door Florida

Wij zijn nog steeds zo blij dat wij deze stop, Crystal River, hebben toegevoegd aan onze rondreis door Florida, want we zullen dit nooit vergeten. Je voelt ineens heel klein als je zulke grote, bijzondere dieren in hun natuurlijke leefomgeving mag bewonderen.


Nu reisden wij met twee kinderen van vier en daarom kozen we ervoor om te kanoën.

Maar je kunt ook er ook snorkelen tussen de manatees. En ben je op zoek naar iets minder actiefs, dan worden er ook boottochten georganiseerd waar je alleen maar rustig hoeft te zitten.

Crystal River Kayak Company

Adres: 1422 SE US Hwy 19, Crystal River, FL 34429, Verenigde Staten

Wil je meer informatie over de Crystal River Kayak Company, kijk HIER op de website.

Hieronder geven we je nog enkele suggesties voor een accommodatie in de omgeving van Crystal River.


Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page