top of page

PRAAG

Wat te Doen in Praag;
20 Leuke Dingen om te Doen tijdens een 3-daagse Stedentrip naar Praag

Wat te doen in Praag?

Praag, de stad van de 100 torens en de stad met misschien wel het mooiste historische centrum ter wereld. Praag is een mix van verschillende stijlen. Van barok, Renaissance, gotiek tot Jugendstil, al deze stijlen zie je terugkomen in Praag.

 

Er is zoveel te zien in Praag. De indrukwekkende Karelsbrug, de astronomische klok en de Praagse burcht zijn maar een klein deel van alles wat je kunt zien in Praag. Bovendien is Praag ook gewoon een hele leuke en gezellige stad om te eten en te genieten op een terrasje. Lees hieronder al onze reistips voor je volgende stedentrip naar Praag.

20220714_152952.jpg

Dag 1, zie het oude en het nieuwe van Praag

Vandaag staat het oude centrum, Stare Mestro, op het programma. In het centrum van Praag kun je maar liefst 1.000 jaar aan historie terugzien. Het is dan ook een van de best bewaarde steden ter wereld en dit historische centrum staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

We starten onze eerste dag in Praag op het indrukwekkende stadsplein van deze stad, Staroměstské náměstí. Dit plein heeft net als de rest van Praag een rijke historie. Zo was het ooit het handelscentrum van de  stad, maar was het ook een plein waar doodvonnissen waren uitgevoerd en waar ooit 27 protestanten tegelijk onthoofd werden. 

Nu is het vooral een heel mooi plein, met heel veel gezellige terrasjes. Staroměstské náměstí wordt omringd door mooie, historische gebouwen. En ja, ook veel terrasjes. Al moet je op dit plein niet wat gaan drinken of eten met de gedachte dat Tsjechië zo goedkoop is, want dan kom je op dit plein bedrogen uit.

Net zoals elke hoofdstad waar toerisme een belangrijke inkomstenbron is, zijn de prijzen in Praag niet vergelijkbaar met andere plekken in Tsjechië. En op dit plein, een belangrijke trekpleister in de stad, zijn de prijzen nog net wat hoger dan op andere plekken in de stad.

Maar dan zit je ook wel op het mooiste plein van Praag met een fantastisch uitzicht en een geweldige sfeer.

AdresStaroměstské nám., 110 00 Josefov, Tsjechië

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen.

De Astronomische klok is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Praag. Deze beroemde klok, midden op het stadsplein Staroměstské náměstí, is dan ook een bijzondere attractie. 

Deze klok geeft naast de tijd, ook de dagen, de sterrentijd, de stand van de maan en de stand van de zon aan. 

Maar dat is niet de reden waarom tientallen en soms wel honderden mensen zich elk uur van elke dag verzamelen rondom deze klok op het stadsplein van Praag.

Elk uur kun je namelijk genieten van een bijzonder schouwspel wanneer de klok slaat. Ieder uur komen hier de beroemde figuren van deze klok naar buiten. Het schouwspel duurt nog geen minuut en toch is het een van de grootste trekpleisters van Praag. 

De legende luidt dat het bestuur van Praag zo trots was op deze klok, dat ze de ogen van de klokkenmaker verbrandde, zodat hij nooit meer zo'n zelfde klok kon maken. 

Gek genoeg staat er toch een exacte replica van deze Astronomische klok in de hoofdstad van Zuid-Korea. 

AdresStaroměstské nám. 1, 110 00 Josefov, Tsjechië

Koop hier je tickets voor de mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten in Praag

3f6a10944f9b4646a0cb894508e27b6d.webp
6738ba65aaff4cf39ea9ba523c75c6d4.webp
3f6a10944f9b4646a0cb894508e27b6d kopiëren.webp
cded6ec0283f474a8cff6ab5c934bd4c.webp
wsde.jpg
4c2a9df6ed0c494bbb8faa5cfb8d3f52.webp

Meer Praag..

Lees al onze artikelen over Praag onderaan deze pagina

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

De Joodse wijk is de beste bewaarde Joodse Wijk van Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de meeste Joodse Wijken in Europa verwoest. De Joodse Wijk van Praag werd echter gespaard.

Het verhaal hierachter is, is dat Hitler zich na de oorlog terug wilde trekken in Praag en van deze wijk een museum wilde maken die de ondergang van de Joden zou laten zien. Tegenwoordig is de Joodse Wijk in Praag juist het tegenovergestelde en is het juist een symbool voor het verlies van Hitler. 

Deze Joodse Wijk in Praag, staat net als het historische centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ten eerste omdat het de grootste Joodse Wijk van Europa is. En ten tweede, omdat het Joodse Museum hier in Praag is gevestigd . Wat dit Joodse Museum zo bijzonder maakt, is dat alle spullen van de Joden die afgevoerd werden naar de concentratiekampen opgestuurd werden naar dit Museum. Het Joodse Museum in Praag is dan ook een plek vol geschiedenis over de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Je kunt verschillende dingen bezoeken in Praag. Naast het museum zijn er verschillende synagogen en ook een begraafplaats om te bezoeken.

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Dit kunstwerk van de kunstenaar Matej Kren kun je zien in de gemeentelijke bibliotheek van Praag. Deze gemeentelijke bibliotheek staat in de Joodse wijk. Het is een grappige en korte stop op deze eerste dag in Praag. Maar omdat je toch al in de Joodse Wijk bent, zouden we hier zeker even stoppen, want dit kunstwerk is zeker een grappige illusie. 

Deze tunnel van boeken lijkt namelijk oneindig. 

Adres; Mariánské nám. 98/1, 110 00 Josefov, Tsjechië

FOOD TIPS

Tijd voor Lunch. In de Joodse wijk vind je heel veel restaurants waar je lekker kunt eten. Hieronder enkele suggesties.

La Veranda - elegance & styl, luxe gerechten in een huiselijke sfeer

Adres: Elišky Krásnohorské 2/10, 110 00 Staré Město, Txèquia

Trdelník & Coffee, Streetfood in Praag, een zoet tussendoortje

Adres: Josefov CZ, U Starého Hřbitova 42/2, Staré Město, 110 00 Praha, Txèquia

Dim Sum Spot Palackého, de lekkerste Dim Sum's in Praag

Adres: Palackého 110 00/717/11, 1 Nové Město, Txèquia

Zoals elke grote stad heeft ook Praag een beroemde rivier de midden door de stad stroomt, de Moldau.

Wandelen langs de Moldau is heerlijk rustiggevend.  Maar je kunt ook een kajak of waterfiets huren, als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit in Praag. Wij wandelen langs de Moldau naar de volgende bezienswaardigheid in Praag.

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Wanneer je vanuit de Jodenwijk langs de Moldau wandelt, kom je vanzelf aan bij de volgende bezienswaardigheid op onze lijst, de Karelsbrug Toren. De Toren vormt de poort naar de meest beroemde brug van Praag; de Karelsbrug.

Met zijn hoogte van 43 meter is het een van de belangrijkste torens van Praag. De toren is versierd met verschillende werken.

Je kunt deze toren oom beklimmen en genieten van het uitzicht over Praag en de rivier de Moldau. 

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

De Karelsbrug is waarschijnlijk de meest bekende en geliefde bezienswaardigheid van Praag. Deze brug loopt over de rivier de Moldau richting het kastelencomplex van Praag, welke we pas op dag 2 van deze stedentrip naar Praag zullen aandoen.

In de 15e eeuw werd de bouw van deze historische brug voltooid. Aanvankelijk was het gewoon een brug, een kale brug. Maar na verloop van tijd werd deze brug steeds meer versierd en inmiddels kun je maar liefst 30 sculpturen bewonderen op deze brug. 

De sculpturen in combinatie met de straatartiesten en kunstenaars die zich dagelijks verzamelen op deze brug, maken deze brug een geliefde attractie in Praag. Je voelt dan ook echt de sfeer van Praag wanneer je over deze brug loopt.

Het is wel een uitdaging om met de sculpturen op de foto te gaan, want er is een constante stroom van toeristen op de Karelsbrug in Praag.

Wij steken de Karelsbrug niet over, maar gaan weer terug naar dezelfde kant als waar we vandaag kwamen om die kant van Praag eerst nog verder te ontdekken.

Vanuit de Karelsbrug wandelen we verder langs de Moldau richting een bijzondere bezienswaardigheid in Praag. Tijdens deze wandeling loop je langs de Legioenbrug. Deze brug loopt ook over de Moldau en is op het eerste gezicht niet zo bijzonder. Wat deze brug zo bijzonder maakt is het kleine park in het midden van deze brug; Strelecky Island.

Dit kleine eiland is een groen rustpunt in het levendige Praag. De perfecte plek om even tot rust te komen of lekker te picknicken.

Het Dansende Huis is absoluut het meest vreemde gebouw in Praag. Het steekt eigenlijk maar een beetje gek af tegen al oude en historische gebouwen in deze stad en toch is het een absolute must-see tijdens je stedentrip naar Praag.

Dit moderne gebouw is ontworpen door een Canadese en een Tsjechische architect.  De bedoeling is, is dat het dit gebouw Yin en yang uitbeeldt, oftwel het communisme en de democratie in de vorm van twee dansende mensen.

Of je dat nou helemaal kunt terugzien in dit Dansende Huis weet ik niet, maar het is wel een heel tof en anders gebouw in Praag. Al zie je de twee dansende figuren wel terug in dit kunstwerk, wanneer je goed kijkt. 

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Na een dag flink wandelen langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag, zijn we in principe klaar voor vandaag.

Maar dat betekent niet dat jouw eerste dag in Praag ten einde komt. Wij adviseren je namelijk om gewoon lekker het historische centrum van Praag in te gaan. Ga winkelen of ga gewoon lekker op een terrasje zitten en proef de sfeer van Praag, want die sfeer is wat Praag het allerleukste maakt.

FOOD TIPS

is het alweer tijd om te eten? In Praag kun je op heel veel plekken streetfood eten. Wij houden hiervan en vonden alles wat we gegeten op straat ook erg lekker. Praag is een top stad voor streetfood. Maar natuurlijk heeft Praag ook heel veel leuke restaurant. Hieronder enkele van onze suggesties.

Restaurace U Dvou velbloudů, veel vlees, echt Tsjechisch en goed eten

AdresKožná 474/4, 110 00 Staré Město, Tsjechië

TRITON Restaurant, Luxe eten in een bijzonder en excentriek interieur

AdresVáclavské nám. 784/26, 110 00 Nové Město, Tsjechië

Maitrea restaurace, een zen restaurant met smaakvolle gerechten

AdresTýnská ulička 1064/6, 110 00 Staré Město, Tsjechië

Dag 2, romantiek in Praag

De tweede dag van onze Praag stedentrip steken we de Karelsbrug over en brengen we door aan de andere kant van de Moldau, waar nog veel meer mooie bezienswaardigheden te zien zijn. 

Wanneer je het centrum van Praag al romantisch vind, dan zul je deze kant van de rivier helemaal geweldig vinden. 
 

Mala Strana is absoluut de meest charmante wijk van Praag.  In deze wijk, aan de oevers van de Moldau, zijn de straten gevuld met kleurrijke en luxe herenhuizen. De straatjes die aan de voet van het paleis liggen, zijn prachtig om doorheen te wandelen.

Ook kun je hier enkele mooi aangelegde tuinen ontdekken.

De meest bekende tuin is de tuin onder de Praagse burcht. Tickets hiervoor kosten 2 euro.

 

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Mala Strana is ook de wijk waar je de beroemde Lennon Wall kunt vinden. Deze met graffiti bedekte muur is gemaakt ter nagedachtenis van John Lennon en het pacifisme waar hij voor stond. 

Inmiddels is de boodschap van deze muur uitgebreid en staat deze vol met politieke statements.  Maar wel allemaal met het doel om de liefde te verspreiden.  Het is vooral ook een populaire fotospot in Praag.

De Praagse burcht is het grootste kastelencomplex van Europa. Dit complex heeft met zijn grootte zelfs het Guinness Book of Records gehaald.

De Praagse burcht bestaat uit verschillende onderdelen die je allemaal kunt bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om maar een of twee van deze bezienswaardigheden te bezoeken.

Zo is er het Koninklijk Paleis van Praag, de Sint Vitus Kathedraal en het Gouden straatje, welke allemaal prachtig zijn.

Het Koninklijk Paleis en de Sint Vitus Kathedraal kun je beide van buiten bewonderen, zonder tickets te kopen. Om naar binnen te gaan, heb je uiteraard wel tickets nodig.

Het Gouden straatje is echt alleen met tickets te zien. 

Is het nodig om alle onderdelen van de Praagse burcht te bezoeken? 

Voor de complete ervaring, natuurlijk wel. Maar wanneer je door het kastelencomplex loopt krijg je al een goed beeld van hoe groot en indrukwekkend dit kastelencomplex is. Het is dus niet persee nodig.

Wij persoonlijk vonden het Gouden Straatje misschien wat duur, voor wat je er daadwerkelijk voor ziet.

Maar aan de andere kant wil je natuurlijk wel alles van Praag zien tijdens een stedentrip naar deze stad.

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

FOOD TIPS

Ook in de wijk rondom de Praagse burcht vind je veel goede restaurants. Hieronder enkele suggesties van ons.

Café Creperie Pod Věží, voor lekkere en originele crepes

AdresDražického nám. 64, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

StreetBurger Bistro, voor gewoon lekkere burgers

AdresU Lužického semináře 15, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

Coda Restaurant, Luxe eten met een luxe uitzicht over Praag

AdresTržiště 368/9, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

De smalste straat van Praag is een wat gekke bezienswaardigheid in Praag. En als het niet in dezelfde wijk zou liggen, zou het niet op onze planning staan van deze tweede dag in Praag. Maar omdat we toch al in de buurt zijn, kun je de smalste straat in Praag net zo goed bezoeken.

Nou wat moet je er dan van verwachten?

Niet veel. Want eigenlijk is deze smalste straat gewoon een opening tussen twee gebouwen waar ze een stoplicht en een straatnaam aan hebben  gegeven. De straat gaat ook eigenlijk nergens heen, want je komt uit bij een restaurant met een mooi terras. Maar als je daar niets wilt eten of drinken, kun je meteen weer omdraaien. 

Maar ach, het is een grappige bezienswaardigheid in Praag, al voelt hij wel een beetje gemaakt voor toerisme.

Als er een ding is waar Tsjechië bekend om staat, dan is het bier. Er wordt gezegd dat de oorsprong van bier zelfs in Tsjechië ligt. En ook in Praag zijn er dan ook allerlei bieractiviteiten te boeken. Te beginnen natuurlijk met het proeven van Bier. Er zijn ontzettend veel plekken in de stad waar je verschillende bier kunt proeven. Er zijn zelfs micro-brouwerijen die je kunt bezoeken.  Een avond bier proeven hoort dus wel een beetje bij een stedentrip naar Praag. 

Enkele plekken waar je lekkere bieren kunt proeven zijn;

U Kunštátů - Craft Beer in Old Town

Adres: Řetězová 222 /3, 110 00 Staré Město, Txèquia

Staropramen Brewery

Adreça: Nádražní 43/84, 150 00 Praha 5-Smíchov, Txèquia

Strahov Monastery Brewery

Adreça: Strahovské nádvoří 301, 118 00 Praha 1-Hradčany, Txèquia

Craft Beer Spot Prague

Adreça: Plaská 623/5, 150 00 Malá Strana, Txèquia

Er ook tours door de stad die je kunt boeken. Zij nemen je mee langs de beste plekken van Praag om de lekkerste bieren te proeven.

Dag 3, nog veel meer Praag

Heb je nog een derde dag in Praag? Wat een geluk. Nog een extra dag om de geweldige sfeer van Praag te voelen en nog meer van de stad en de omgeving van Praag te zien.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Praag heb je de eerste twee dagen van deze stedentrip al gezien.

Dus op deze derde dag is het eigenlijk gewoon extra tijd om Praag te zien en te voelen.

Natuurlijk zijn er nog genoeg leuke dingen te doen en zien in Praag. Dus hieronder nog enkele van onze suggesties om deze derde dag te doen.

De eerste twee dagen in Praag heb je al meerdere keren langs en over de Moldau gewandeld. Maar het is ook heel relaxed om Praag vanaf het water te ontdekken. Heerlijk over het water, hopelijk met een zonnetje, is Praag nog mooier.

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Zoals we hierboven al eerder vertelden is Bier een belangrijk onderdeel van Tsjechië en Praag. Maar je kunt de hele bier ervaring nog een stukje verder nemen, dan alleen een bierproeverij. Je kunt namelijk naar de zogenaamde Bier Spa, waar je je helemaal kunt onderdompelen in Bier. Ik ken meerdere mensen die hier heel enthousiast van zouden worden.

En nog een bonus van deze Bier Spa; onbeperkt bier!

Zeker wanneer je een riviercruise hebt geboekt, kom je dichtbij de oevers van de Moldau. Hier duiken constant bevers op die op zoek zijn naar dieren. Waar je waarschijnlijk in het begin een beetje huiverig bent en voorzichtig merk je al snel dat deze beestjes gewoon op zoek zijn naar eten en het gewend zijn om gevoerd te worden door de toeristen. 

Pas altijd op, want het zijn natuurlijk wilde dieren, maar over het algemeen zijn ze heel vriendelijk.

Vooral kinderen vinden het geweldig om deze beestjes uit de rivier, zo dichtbij te zien komen. 

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Praag is een van de oudste steden ter wereld en dus gaan de legendes en spookverhalen over Praag jaren terug in de tijd. In Praag kun je verschillende spooktochten boeken, waarin je alles leert over de mythes, legendes, executies en moorden in Praag. Zo kun je ook de ondergrondse tunnels van Praag bezichtigen, die ook al erg spooky zijn. Of wandel wanneer de avond is gevallen door de donkere steegjes van Praag en ontdek de duistere kant van deze stad.

In de omgeving van Praag is er van alles te doen. Zo zijn er verschillende kastelen die je kunt bezoeken, natuurparken en ook het mooiste dorpje van Tsjechië, Cesky Krumlov.

Cesky Krumlov is een dorpje wat niet zou misstaan op een schilderij. De omgeving, de straatjes en niet te vergeten het kasteel midden in het dorpje. De Moldau die rondom dit dorpje loopt, maakt de sfeer van dit sprookjesachtige Disney dorpje helemaal af.

Praag, een complete reisgids voor een 3-daagse stedentrip naar Praag. Boordevol tips en reisinspiratie om jouw perfecte stedentrip naar Praag in Tsjechië te plannen

Praag bezoeken

Praag is goed te bereiken via de internationale luchthaven Václav Havel, waar dagelijks vluchten uit de hele wereld landen.

Ook kun je Praag met de trein bereiken.

Praag verkennen

Praag is een grote stad, maar het centrum is vrij compact. Praag is dan ook uitermate geschikt om gewoon te voet te verkennen.

Heb je nu geen zin om veel te lopen, dan kun je Praag ook met de Hop on Hop off bus verkennen.

Beste tijd om Praag te bezoeken

In principe kun je Praag het hele jaar bezoeken, want elk jaargetijde heeft zijn charme. 

In de winter heb je kans op sneeuw en in de maand December maakt de kerstsfeer Praag extra magisch.

Daarentegen is het in de zomer waarschijnlijk lekker weer en kun je optimaal genieten van alles terrasjes in Praag. 
Wanneer je in de zomer wilt reizen, raden wij je wel aan om in Juni te gaan of in September. Want dan heb je nog de fijne temperaturen, maar iets minder drukte qua toerisme

 

Leuke hotels in Praag

bottom of page