top of page

VENETIË

20 Leuke Dingen om te Doen tijdens een Stedentrip naar Venetië

Droom jij ook van een bezoek aan het romantische Venetië? 

Maar ben je misschien bang dat het een overgewaardeerde stad is compleet overspoeld toeristen?

We begrijpen je zorgen, Want kan deze stad wel voldoen aan de verwachtingen die in de media gecreëerd worden van deze zogenaamde meest romantische stad van Italië?

Nou, neem maar van ons aan, Venetië is echt absoluut een van de meest romantische en mooiste steden ter wereld.

Alhoewel je dat bij een eerste bezoek van een paar uur misschien niet direct voelt. 

Wanneer je onze Reisgids boordevol reistips voor een 2-daagse stedentrip naar Venetië volgt, dan voel ook jij het echte Venetië gevoel en wordt je zeker verliefd op deze stad. 

Venetie, de complete reisgids voor jouw stedentrip naar Venetie. Lees nu onze Venetie reis

Dag 1, je eerste kennismaking met Venetië

Eindelijk is het zover, Venetië. Omdat we twee dagen hebben, heb je wat meer tijd om Venetië te ontdekken.

 

Vaak komen mensen vanuit een andere vakantiebestemming een dagje naar Venetië. In die ene dag is het moeilijk om die romantische sfeer van Venetië helemaal te voelen. Daarom raden wij iedereen aan om minstens twee dagen naar de meest romantische stad van Italië te gaan. 

Op deze eerste dag van onze 2-daagse stedentrip naar Venetië kun je dus beginnen met het opzuigen van de sfeer van deze bijzondere stad. Maak kennis met Venetië. 

De eerste dag is waarschijnlijk ook de dag dat je aankomt in Venetië. 
Tip van ons, neem niet teveel bagage mee. We praten uit ervaring. Al die bruggetjes zijn prachtig, maar niet om je zware koffer mee overheen te slepen.

Meer Venetië......

Lees al onze Venetie artikelen onderaan deze pagina

1. Cannaregio, de eerste straatjes van Venetië

Cannaregio is de eerste wijk van Venetië die je binnenkomt, zodra je deze stad binnenwandelt. Deze noordelijke wijk ligt direct achter het station van Venetië. Dit is dus letterlijk je eerste kennismaking met deze romantische stad. Loop door de steegjes en snuif die sfeer van Venetië op en geniet van een lekkere ochtendkoffie op het terras. 

Cannaregio

COFFEE TIPS

Torrefazione Cannaregio - Speciality Coffee, voor de meest uigebreide koffiekeuze in Cannaregio, Venetië

Adres: Fondamenta dei Ormesini, 2804, 30121 Venezia

1000 Coffee & Bakery, een heerlijk bakje koffie op een levendig pleintje in Venetië 

Adres: 30121 Venice, Metropolitan City of Venezia

Na je koffie en je eerste kennismaking met Venetië is het tijd om je koffer, of hopelijk een kleine tas, naar het hotel te brengen en je wandeling door Venetië op deze eerste dag van je stedentrip naar deze echt te starten.

1. Ponte di Rialto, de meest beroemde brug van Venetië

De Rialto brug is een van de vier bruggen die over el Grand Canal lopen en in ieder geval de meest iconische van deze vier bruggen. De Rialto brug is zowel de oudste, als de mooiste brug van Venetië. 

Deze brug is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië en een must-see stop op je stedentrip door deze stad.

Een lange tijd was de Rialto brug de enige manier om el Grand Canal over te steken zonder gebruik te maken van een ferry. Inmiddels is het iets eenvoudiger om dit kanaal over te steken, maar nog steeds is de el Ponte di Rialto een van de belangrijkste oversteekpunten. 

 

In het midden van de Rialto brug kun je allemaal kleine winkeltjes bezoeken. De meeste van deze winkels verkopen typische Venetiaanse souvenirs. Als je dan toch een souvenir koopt in Venetië, is het natuurlijk wel extra tof om te kunnen zeggen dat je deze midden op de Rialto brug gekocht hebt.

 

Vergeet ook zeker niet van het uitzicht over el Grand Canal te genieten. Zowel aan beide zijden van de Rialto brug heb je een mooi uitzicht over Venetië.

Adres: Sestiere San Polo, 30125 Venezia VE, Italië

Koop hier je tickets voor de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Venetië

2. Sotoportego de l’Erbaria, een van de mooiste wijkjes van Venetië

Wanneer je van de Rialto afgaat, kom je in een van de meest populaire delen van Venetië, Sotoportego de l’Erbaria. Dit deel van Venetië is ook weer heerlijk om doorheen te wandelen, maar het is ook de perfecte plek om te lunchen in een van de vele restaurantjes met uitzicht op el Gran Canal. 

FOOD TIPS

Eigenlijk overal in Venetië vind je restaurants en barretjes. Maar teveel keuze, kan ook leiden tot keuzestress. Hieronder onze suggesties voor een lekkere lunch in deze wijk van Venetië.

SEPA, de allerlekkerste Italiaanse tapas

Adres: Calle de la Bissa, 5482, 30124 Venezia VE, Italië

L' Bacaro de' Bischeri, heerlijke, luxe lunchbroodjes
AdresRuga dei Oresi, 57, 30125 Venezia VE, Italië

Al Gobbo di Rialto, een romantische, sfeervolle spot met heel goed Italiaans eten
Adres: San. Polo, 649, 30125 Venezia VE, Italië


 

3. Fondaco Dei Tedeschi, het mooiste uitzicht over Venetië

Fondaco Dei Tedeschi is een historisch gebouw aan het Canal Grande. Vooral vanaf het water zie je hoe mooi dit gebouw is. 

De reden dat wij naar dit gebouw is het dakterras. 
Tegenwoordig wordt dit gebouw als luxe winkelcentrum gebruikt en het dakterras van dit winkelcentrum is gratis toegankelijk. 

Vanaf het dakterras van Fondaco Dei Tedeschi heb je misschien wel het mooiste uitzicht over Venetië.

Adres: Calle del Fontego dei Tedeschi, 30100 Venezia VE, Italië

4. Libreria Acqua Alta, de mooiste winkel van Venetië

Libreria Acqua Alta is met stip de mooiste winkel van Venetië. Deze boekenwinkel verkoopt boek. Zowel nieuwe boeken als tweedehands boeken en exact zo voelt deze boekenwinkel ook.

Overal waar je kijkt ligt boeken. Er is zelfs een terrasje aan het kanaal met boeken. Boeken in gondels, boeken in een antieke badkuip. Vooral de oude gestapelde boeken tegen de buitenmuur, voelen als een stukje historie.

Ook al houd je niet van boeken, deze winkel is echt een bezienswaardigheid.

Libreria Acqua Alta  verkoopt ook ansichtkaarten, leuk om mee te nemen als souvenir uit Venetië.  

Adres: C. Longa Santa Maria Formosa, 5176b, 30122 Venezia VE, Italië

5. Dwaal door de straten van Venetië en zoek een doodlopend steegje
 

Boekenwinkel Libreria Acqua Alta ligt in een wat rustig gedeelte van Venetië. Dat zijn de plekken die wij eigenlijk het leukste vonden in deze stad. Er is niets fijner dan een drankje en een zakje chips kopen in een supermarkt en door de steegjes van Venetië te dwalen op zoek naar een doodlopend steegje wat eindigt aan een kanaal. Dat is niet heel ver zoeken hoor, want bijna alle straten eindigen aan een kanaal. Ga zitten aan de oever en geniet in alle rust van de langsvarende bootjes. Gegarandeerd dat je een geweldig uitzicht hebt, zonder toeristen om je heen. Wat ons betreft zijn dit de beste momenten in Venetië, probeer het maar eens!

6. Zoek een fijne plek aan het Canal Grande voor de mooiste zonsondergang in Venetië
 

Een mooie zonsondergang in Venetië mag je echt niet missen. Want wanneer deze stad oranje, rood kleurt voelt alles nog romantischer en magischer. De mooiste zonsondergang heb je aan het Canal Grande, omdat je dan niet gehinderd wordt door andere gebouwen. Wij zelf keken de zonsondergang op de Rialto brug. Een prachtige plek voor de zonsondergang, maar je staat hier wel gepropt tussen de andere toeristen. Voor een meer romantische setting, kun je dus misschien beter een plekje opzoeken ergens aan het kanaal. 

FOOD TIPS

Hieronder nog enkele van onze suggesties voor lekkere restaurants in de avond. 

Al Grill, de lekkerste steaks van Venetië

Adres: Santa Croce, 2097, 30135 Venezia VE, Italië

La Palanca, een romantische plek om te dineren met de zonsondergang op de achtergrond

Adres: Fondamenta Sant'Eufemia, 448, 30133 Venezia VE, Italië

Baci & Pasta, voor heerlijke afhaalpasta om te eten aan het kanaal

Adres: Campo Santa Marina, 5902/a, 30122 Venezia VE, Italië

Dag 2, de hoogtepunten van Venetië

Uitslapen op deze tweede dag van deze Venetië stedentrip zit er niet in. Je wilt namelijk niet de kans missen om Venetië te verkennen, voordat de duizenden dagjestoeristen arriveren. Sta dus lekker vroeg op om in alle rust de mooiste highlights van Venetië te verkennen. 

7. Terug bij de Rialto brug, voor de echte vroege vogels in Venetië

Wanneer je echt vroeg op kunt staan, dan is het een echte aanrader om al om 06.30 richting de Rialto brug te gaan. Je hebt deze plek dan bijna voor jezelf en heb het beste uitzicht op het dagelijks leven van Venetië. Rond deze tijd zie je hoe de locals hun verse producten met de boten vervoeren en de restaurants hun producten geleverd krijgen. 

Rond deze tijd heb zie je een stukje van het echte Venetië.

8. Piazzo di San Marco, het grootste en meest beroemde plein van Venetië

Piazzo di San Marco is het meest bekende plein van Venetië en naast de Rialto brug vind je hier alle bekende bezienswaardigheden. Het is dan ook een erg druk plein in Venetië, waar duizenden toeristen per dag zich verzamelen. 

Wanneer je hier tussen 08.00 en 09.00 uur naartoe gaat is het nog rustig en heb je dit plein bijna voor jezelf. Geniet daar vooral even van, want het is echt een indrukwekkend plein, zeker als je het bijna voor jezelf hebt.

Adres: P.za San Marco, 30100 Venezia VE, Italië

9. Brug der Zuchten, een laatste blik op Venetië

We laten het San Marco plein even achter, om zodadelijk weer terug te keren. Maar wanneer het nog zo vroeg is en je Venetië voor jezelf hebt, moet je daar even gebruik van maken om de mooiste plekjes van deze stad te bezoeken, zonder alle dagjestoeristen. 

De brug der Zuchten is een kleine brug, maar wel met een bijzondere geschiedenis. 

Palazzo Ducale, Doge's Palace, speelt een belangrijke rol in deze geschiedenis en is de volgende stop op onze route.

In Palazzo Ducale werden gevangenen veroordeeld. Over de brug der Zuchten werden zij overgebracht om hun straf te ondergaan en konden zij nog een laatste blik werpen op Venetië.

Adres: P.za San Marco, 1, 30124 Venezia VE, Italië

COFFEE TIPS 

Een lekker bakje koffie is in de ochtend hoort er gewoon bij en er is geen mooiere plek voor een ontbijtje dan het Piazzo di San Marco. 

Het is voor velen de ultieme Venetië ervaring om op een terrasje op dit plein te zitten, maar daarvoor moet je dan wel flink in de buidel tasten. 

Ben je liever wat zuiniger op je portemonnee, dan is het een stukje goedkoper om ergens in een van de zijstraten van dit plein voor een ontbijtje te gaan. Hieronder enkele suggesties van ons. 

Caffè Florian, voor de ultieme Venetië ervaring

Adres: P.za San Marco, 57, 30124 Venezia VE, Italië

Bar all'Angolo, koffie met uitzicht op het water van Venetië 

AdresS. Marco, 3464, 30124 Venezia VE, Italië

In Love520 Bubbles and Tea, voor de bubble tea liefhebbers

AdresSotoportego del Cavalletto, 1099, 30124 Venezia VE, Italië

10. Palazzo Ducale, Doge's Palace, een voornamelig paleis in Venetië
 

Palazzo Ducale, Doge's Palace, werd tussen de tiende en elfde eeuw gebouwd als een paleis. Na een grote brand werd het tussen 1172 en 1178 herbouwd. Daarna werd Palazzo Ducale gebruikt als fort en gevangenis. 

Jarenlang was dit gebouw de residentie van het hoofd van Venetië, de "Doge". Vandaar ook de naam van dit paleis. Naast dat hij hier woonde, huisvestte dit gebouw ook de regering van Venetië. 

Tegenwoordig is het een museum met prachtige kunstwerken en wisselende exposities. Maar de grote bezienswaardigheid van Palazzo Ducale is natuurlijk het gebouw zelf. En wanneer je lekker vroeg gaat, is het nog niet zo druk. 

Adres: P.za San Marco, 1, 30124 Venezia VE, Italië

11. Basiliek van San Marco, de must-see van Venetië

San Marco's Basiliek is een absolute must-see van Venetië. Alles aan deze basiliek is indrukwekkend. Van buiten maakt deze basiliek al indruk met de bijzondere architectuur, maar binnen in San Marco's basiliek zijn het de mozaieken die de show stelen. 

Sommigen delen zijn gratis te bezoeken, voor andere delen moet je tickets kopen.

Vanaf het dak van San Marco's basiliek heb je overigens ook een mooi uitzicht over het San Marco plein en Venetië.

Wel een kleine sidenote; het is helaas niet toegestaan om foto's of video's te maken binnen. 

AdresP.za San Marco, 30124 Venezia VE, Italië

12. Campanile de San Marco, de klokkentoren van Venetië

De Campanile de san Marco is de grote klokkentoren die absoluut niet te missen is op dit plein. Wanneer je geen bezwaar hebt tegen traplopen, dan kun je deze klokkentoren op het Piazza di San Marco ook beklimmen en vanaf deze toren heb je een mooi uitzicht over de basiliek van San Marco, het San Marco plein en Venetië.

Adres: P.za San Marco, 30124 Venezia VE, Italië

FOOD TIPS

Na een volle ochtend met de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden van Venetië is het tijd voor lunch. Hierbij nog enkele restaurant suggesties in de omgeving van Piazza di San Marco. 

Ristorante Centrale Pizzeria, Gewoon lekker Italiaans eten.

Adres: C. Specchieri, 425, 30124 Venezia VE, Italië

Ai Do Leoni, luxe broodjes met uitzicht op San Marco's Basiliek

Adres: P.za San Marco, 355, 30124 Venezia VE, Italië

Happy Pizza, de naam zegt het Pizza's waar je blij van wordt om af te halen en ergens aan de oevers op te eten.

Adres: Calle dei Fabbri, 828, 30124 Venezia VE, Italië

13. Een gondelvaart I Venetië vanaf het water

Het lijkt misschien een beetje cliche, maar wanneer je in Venetië bent, hoort een gondelvaart er gewoon een beetje bij. Wij moeten eerlijk toegeven dat wij tijdens onze eerste bezoeken aan Venetië niet wilde toegeven aan dit cliche en de gondel over hebben geslagen. Tijdens onze laatste stedentrip naar de meest romantische stad van Italië besloten we het toch te doen en we moeten nu eerlijk toegeven dat een bezoek aan Venetië niet compleet is zonder een gondelvaart.

Venetië is namelijk echt het mooiste vanaf het water.

Wanneer je net na de lunch gaat, is het nog vrij rustig op de wateren met gondels. Soms is het namelijk echt file varen met de gondels en dat doet toch een beetje af aan het romantische gevoel.

13. Scala Contarini del Bovolo, een onontdekt pareltje in Venetië

Scala Contarini del Bovolo is een nog echt onontdekte bezienswaardigheid in Venetië. Dit gebouw is echt een bijzonder stukje architectuur, met als hoogtepunt de prachtige wenteltrap die naar boven loopt.

Je kunt deze wenteltrap beklimmen en vanaf het dak heb je ook nog eens een mooi uitzicht over Venetië. Je kunt zelf de basiliek van San Marco zien.

Venetië bezoeken

Venetië is helemaal autovrij. Dat betekent dus, dat wanneer je met de auto naar Venetië komt, je de auto buiten Venetië moet parkeren. Er zijn enkele parkeergarages, maar ze zijn snel vol. Probeer dus zo vroeg mogelijk richting Venetië te rijden wanneer je Venetië maar voor een dagje wilt bezoeken.

Het is makkelijker om met de trein naar Venetië te komen, want het station is bij de ingang van Venetië. 

Venetië heeft ook een vliegveld. Vanaf het vliegveld zijn er watertaxi's die je naar het centrum van Venetië brengen. 

Venetië verkennen

Venetië is het leukste om te voet verkennen. Maar er zijn ook waterbussen beschikbaar om je van het ene naar het andere punt in Venetië te brengen, zodat je niet heel ver hoeft te lopen om bijvoorbeeld het Canal Grande over te steken. 

Deze waterbussen rijden elke 5 tot 15 minuten. Je kunt hiervoor een dagkaart of ook een meerdaagse kaart kopen. In enkele reis kost ca. 7.50 euro.

Beste tijd om Venetië te bezoeken

De beste tijd om Venetië te bezoeken is het voorjaar of het najaar. Dus april, mei, juni of September, Oktober. De prijzen zijn dan nog lager en de temperaturen zijn aangenaam, maar niet te heet.

Mooie hotels in Venetië 

bottom of page