top of page

Berlijn

20 leuke dingen om te doen tijdens een 3-daagse stedentrip naar Berlijn

Berlijn is een van de meest interessante steden in Berlijn. En ondanks dat het een stad is met veel historie, voelt deze stad juist heel erg modern en uniek.

 

De historie vind je natuurlijk uit de monumenten uit Tweede Wereldoorlog en vooral de Koude oorlog, waarvan nog enkele unieke bezienswaardigheden te zien zijn.

Maar het is vooral de diversiteit in Berlijn die het meeste indruk maken. En dat telt niet alleen door de diversiteit aan gebouwen en bezienswaardigheden. Het is ook de diversiteit in mensen, winkels, kunst en cultuur. Berlijn is echt een samensmelting van geschiedenis, stijl en mensen, een unieke mix.

Lees hieronder onze complete reisgids vol met reistips voor een 3-daagse stedentrip naar Berlijn. 

Berlin Travel Guide - 10x must do in Berlin e.jpg

Dag 1, de grootse historie van Berlijn

Zoals we allemaal weten speelde Duitsland een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In heel Europa kun je hier nog de overblijfselen van zien, maar met name in Berlijn kun je nog steeds zien wat deze Tweede Wereldoorlog allemaal heeft veroorzaakt. Vandaag wandelen we langs enkele van deze belangrijke historische bezienswaardigheden in Berlijn. 

1. Gendarmenmarkt, een eerste indruk van Berlijn

De Gendarmenmarkt is een van de meest historische pleinen van Berlijn en geeft je meteen een goede eerste indruk van de grootsheid van Berlijn. Op dit plein uit de 18e eeuw wordt je omringd door historie. Zo vindt je hier het prachtige concertgebouw van Berlijn; Konzerthaus Berlin.

 

En aan de andere zijde van de Gerdarmenmarkt vind je twee van de belangrijkste kerken van Berlijn; de Franse kathedraal van Friedrichstadt en de Nieuwe Kerk, wat in de volksmond de Duitse Kathedraal wordt genoemd. 

Er is altijd een soort rivaliteit tussen de twee kerken geweest, vandaar ook de verwijzing naar de talen die gesproken werden door de hoofden van deze kerken Frans en Duits. 

Wij vinden het vooral twee prachtige gebouwen in Berlijn.
 

2. Checkpoint Charlie, een historisch punt uit de Tweede Wereldoorlog in Berlijn.

Checkpoint Charlie is een van de eerste bezienswaardigheden die we bezoeken die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een stop die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Berlijn. 

Checkpoint Charlie was een van de grensposten waar mensen konden oversteken van West naar Oost Berlijn. 

Checkpoint is niet meer helemaal origineel. Het wachtershuisje is bijvoorbeeld een replica. Checkpoint Charlie voelt dan ook een beetje als een filmset. 

Tegenwoordig is het vooral een hele populaire fotospot in Berlijn. 

Maar vergeet ook vooral niet om stil te staan bij de historie van deze plek.

Meer Berlijn

e2ef8e7f162f4785953e4304efbbc4d0.webp
b243dc20297b4fefa4a48d15c02c2b54.webp
6e0bacb0d2c5412db23f9ec8745e5b72.webp
f1d7d952e0504759ac24cb1dc6b816c6.webp

3. Topographie des Terrors, de terror van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn

Topographie des Terrors is een plek in Berlijn vol historische. Het is maar een klein stukje lopen vanaf Checkpoint naar dit museum. Dit museum heeft zowel exposities binnen als buiten en neemt je mee in de acties van de Nazi's in Duitsland. Er wordt hier verteld hoe de Nazi's aan de macht kwamen en welke verschrikkelijke daden zij deden. Wil je dus meer leren over de Tweede Wereldoorlog  en vooral de rol van de Nazi's, dan is deze stop zeker de moeite waard op je stedentrip Berlijn. 

Adres: Niederkirchnerstraße 8, 10963 Berlin, Duitsland

4. Potsdamer Platz, een niet meer verdeeld plein in Berlijn

Potsdamer Platz is zeker niet het mooiste plein in Berlijn. Het is een nieuw ontwikkeld, commercieel plein. 

Maar dit plein was wel een belangrijk plein tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen dit plein verdeeld was in twee delen door de Berlijnse muur. 

Na de Tweede Wereldoorlog was bijna dit gehele plein verwoest. Er stond bijna geen gebouw meer overeind. 

Daar is tegenwoordig niets meer van te zien. Met alle moderne gebouwen die hier nu staan, zou je bijna vergeten wat zich hier ooit heeft afgespeeld. 

5. Holocaust Memorial, een belangrijke herdenkingsplek in Berlijn

Het Holocaust Memorial is een belangrijke herdenkingsplek in Berlijn. Dit kunstwerk is ontworpen om alle slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. 

In de eerste instantie lijkt het een hoop betonnen blokken, maar wanneer je hier wat meer tijd doorbrengt, doet deze bijzondere plek toch wat met je. 

Een vriendelijk verzoek van ons is om deze plek wel met respect te behandelen. Mensen en kinderen rennen over deze blokken, wat we wel begrijpen want het zou ook zeker een speeltuin voor kinderen kunnen zijn. Echter is deze plek om alle slachtoffers te herdenken en daar moet met respect mee omgegaan worden.

En als jij het niet doet, dan doet de bewaking het wel die constant iedereen van alle blokken afstuurt. Het lijkt mij een lichtelijk frustrerende baan, maar iemand moet het doen. 

Adres: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin, Duitsland

6. Brandenburger Tor, de oude stadspoort van Berlijn

We stappen even weg uit de Tweede Wereldoorlog bezienswaardigheden en gaan naar onze volgende stop; Brandenburger Tor. 

Branderburger Tor werd gebouwd op de overblijfselen van een oude stadspoort door Koning Frederick William II. Deze beroemde en grootse bezienswaardigheid aan het einde van de lange Unten den Linden boulevard is tegenwoordig een Europees symbool voor eenheid en vrede. 

FOOD TIPS

Brandenburger Tor is de perfecte plek voor een snack. Hier zie je allerlei foodtrucks en foodstalletjes met o.a Pretzels, Currywurst en natuurlijk Pommes Frites.

Lunch je toch liever in een restaurant? Hier enkele van onze suggesties in de omgeving van Brandenburger Tor.

China Club Berlin, een fantastisch restaurant met een nog beter uitzicht!

Adres Behrenstraße 72, 10117 Berlin

Bavaria Berlin, een stukje Beieren in Berlijn

Adres: Hannah-Arendt-Straße 3, 10117 Berlin

Dolcini, een heerlijk Italiaans restaurant. Altijd goed!

Adres: Jägerstraße 70, 10117 Berlin

7. Tiergarten, even ontspannen in Berlijns grootste park

Wanneer je Brandenburger Tor bewondert, zie je aan de Westkant een groot park liggen. Dat is Tiergarten. En nee, dit is geen dierentuin, alhoewel er wel een dierentuin vlakbij ligt. Tiergarten is de naam van het stadspark van Berlijn. Dit park van maar liefst 210  hectare is heerlijk plek om doorheen te wandelen en even te ontsnappen aan het drukke Berlijn. 

8. De Reichstag, het parlement van Duitsland in Berlijn

Nog een belangrijke bezienswaardigheid in Berlijn is de Reichstag. Dit prachtige gebouw werd ooit gebouwd om het parlement te vestigen. Helaas was er in 1933 een brand, waardoor het gebouw deels verwoest werd.

Jarenlang werd er niet gedaan met dit gebouw en werd deels verwoest achtergelaten. 

 

In 1999 werd de gerenoveerde Reichstag opnieuw geopend. Naast de renovaties werd er ook een gigantische glazen koepel toegevoegd op het dak van de Reichstag, van waar je een bijzonder uitzicht over Berlijn hebt. 

 

Inmiddels is ook het parlement weer gevestigd in dit interessante gebouw waar oud en nieuw fantastisch gecombineerd zijn. 
 

AdresPlatz der Republik 1, 11011 Berlin, Duitsland

KOOP HIER JE TICKETS OM DE REICHSTAG TE BEZOEKEN

FOOD TIPS

Ben je nog op zoek naar een lekker restaurant voor in de avond? Hieronder enkele suggesties voor leuke en lekkere restaurants in Berlijn.

BLESS Restaurant, een sfeervol restaurant met hippe, Aziatische gerechten.

Adres: Hausvogteipl. 10, 10117 Berlin, Duitsland

Restaurant Dae Mon, luxe Aziatische gerechten

Adres: Monbijoupl. 11, 10178 Berlin, Duitsland

Night Kitchen, een bohemian restaurant met Mediterraanse gerechten om te delen

Adres: Heckmann Höfe, Oranienburger Str. 32, 10115 Berlin, Duitsland

Hackethal's, echt Duits eten met een echte Duitse sfeer. 

Adres: Pflugstraße 11, 10115 Berlin, Duitsland

Dag 2, naar het midden van Berlijn

Berlijn is zo ontzettend groot en is er is zoveel te zien. Dag 2 is dus weer een volle dag met allerlei historische bezienswaardigheden in Berlijn. Eigenlijk kun je heel Berlijn wel het centrum van Berlijn noemen, maar dit deel heet letterlijk het Midden van Berlijn. 

9. Friedrich Ebert brug, wandelen langs de Spree in Berlijn

De Spree is de rivier die dwars door Berlijn loopt. Je kunt dus bijna overal in Berlijn wandelen langs de waterkant van deze rivier.

Vanaf de Friedrich Ebert brug heb je een van de mooiste uitzichten over de Spree. 

Vanuit deze brug zie je het Bode museum achter de rivier, een prachtig gebouw. Maar in de verte zie je ook de TV toren, een andere bezienswaardigheid in Berlijn. 

Het is heerlijk om tussen de bomen langs deze rivier te wandelen. Maar je kunt natuurlijk ook op het water van deze rivier genieten. 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR EEN RIVIERCRUISE

10. Museum eiland, een verzameling van Berlijnse musea in historische gebouwen

Museumeiland is letterlijk een eiland in Berlijn waar je de belangrijkste musea van deze stad kunt vinden. Je vindt hier maar liefst 5 belangrijke musea; het Altes Museum, het Neues museum, het Bode museum, de Alte Nationalgalerie en het Pergamon museum.

Allemaal hebben ze hun eigen, specifieke, kunstcollectie, welke stuk voor stuk de moeite waard zijn om te zien. 

Zeker kunstliefhebbers kunnen zich makkelijk een gehele dag vermaken op Museum Eiland. Omdat wij maar drie dagen in Berlijn hebben in deze reisgids, adviseren wij je om maximaal 3 tot 4 uur uit te trekken voor Museumeiland.

Heb je nu helemaal geen zin om een Museum te bezoeken tijdens je Berlijn stedentrip? Dan is Museum eiland nog steeds een stop waard tijdens je reisje naar Berlijn. Want de gebouwen waarin deze musea gevestigd zijn, zijn allemaal prachtig.

Ook is er op Museum eiland een groen park met een grote fontein het midden. 

Museum is gewoon een heel mooi plaatje en moet gewoon een stop zijn tijdens je stedentrip naar deze stad. 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET BODE MUSEUM

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET PERGAMONMUSEUM

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE ALTE NATIONALGALERIE

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET ALTES MUSEUM

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET NEUES MUSEUM

11. Hackescher Markt, shoppen in Berlijn

Vanuit Museumeiland steden we de rivier over om naar de Hackescher Markt te lopen. Dit is gewoon een gezellig plein in Berlijn. Dit plein en de aangrenzende straatjes zijn vooral de perfecte plek om te shoppen en om een hapje en een drankje te nuttigen. 

FOOD TIPS

In de omgeving van Hackescher Markt vind je heel veel goede en leuke restaurants in elke keuken die je maar wilt, Vietnamees, Vegan, Italiaans, Japans, Duits etc. Hieronder enkele suggesties.

Quy Nguyen, een van de beste vegan restaurants in Berlijn

Adres: Oranienburger Str. 7, 10178 Berlin, Duitsland

Das Lemke - Biergarten, Brauerei, Deutsche Küche, een echte Duitse plek met echt Duits eten

AdresS-Bahnbogen 143, Dircksenstraße, 10178 Berlin, Duitsland

Curry 61, hier kun je de lekkerste Curry Wurst eten in Berlijn

Adres: Oranienburger Str. 6, 10178 Berlin, Duitsland

12. De Televisietoren I uitzicht over Berlijn

De Televisietoren is een kenmerkend gebouw in de skyline van Berlijn. Deze, naast Alexanderplatz gelegen, toren is maar liefst 368 meter hoog. 

De Televisietoren werd gebouwd in wat ooit Oost-Duitsland was. 

Tegenwoordig is deze toren erg herkenbaar, omdat hij door zijn hoogte op veel plekken te zien is in Berlijn. Deze hoogte zorgt ook voor een geweldig uitzicht over de stad. 

Op 200 meter hoogte is er een panoramadeck en restaurant om van het uitzicht over Berlijn te genieten.

Zorg ervoor dat je hier wel op tijd je tickets reserveert. 

Adres: Panoramastraße 1A, 10178 Berlin, Duitsland

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE TELEVISIETOREN IN BERLIJN

13. Holzmarkt, een leuke stopje voor een drankje in Berlijn

Vanaf de televisietoren gaan we een stukje wandelen. Maak je op voor een wandeling van in totaal 45 minuten, maar wel met 2 leuke en bijzondere stops onderweg. 

De eerste stop is de Holzmarkt in Berlijn. Deze hippie achtige markt ligt langs de rivier. Hier vindt je foodstands, foodtrucks en terrasjes en decoratie in vrolijke kleuren. Het is een creatief stukje Berlijn. En deze stukjes zijn een van de redenen waarom wij Berlijn zo'n supertoffe stad vinden. 

Adres: Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin, Duitsland

Berlin Travel Guide - 10x must do in Berlin b.jpg

14. The Eastside Gallery, een stukje van de Berlijnse muur

Wanneer je denkt aan Berlijn, dan denk je aan de Berlijnse muur. Een bezoek aan de Berlijnse muur hoort dan ook gewoon op je must-see lijstje tijdens een stedentrip naar Berlijn.

Maar wellicht is deze Berlijnse muur niet helemaal wat je zou verwachten. 

De Eastside Gallery is het grootste overgebleven deel van de Berlijnse muur. Maar in plaats van het een saaie muur te laten, hebben ze er een kunstproject van gemaakt. Kunstenaars vanuit de hele wereld hebben zich mogen uiten op een stukje van de Berlijnse Muur; De Eastside gallery.

Vele van deze schilderingen dragen een politiek statement uit, wat ook wel past bij dat waar de Berlijnse muur voor staat.

De Berlijnse muur was in ieder geval helemaal niet wat wij ervan verwachtten, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. 

AdresMühlenstraße 3-100, 10243 Berlin, Duitsland

15. RAW Berlin, alles waar Berlijn voor staat

Van alles wat wij in Berlijn gezien hebben vonden wij RAW Berlin het allerleukste. RAW Berlin vat wat ons betreft alles samen waar Berlijn voor staat, een creatieve uiting van jezelf. 

En RAW Berlin is die creatieve plek. Dit oude industrieterrein is uniek. 

En zeker voor streetartliefhebber is dit DE plek in Berlijn, omdat hier alle verschillende soorten graffiti samenkomen. 

Op RAW Berlin vind je naast heel veel streetart ook enkele toffe plekken om wat te drinken.

Adres: Revaler Str. 99, 10245 Berlin, Duitsland

Dag 3, nog veel meer moois in Berlijn

Berlijn heb je natuurlijk niet in twee dagen gezien, dus een derde dag in Berlijn is zeker niet overbodig. 

Helaas kun je ook deze derde dag niet alles in Berlijn zien, vooral omdat er ook een aantal bezienswaardigheden net buiten de stad liggen.  

Hierbij onze suggesties voor de derde dag van deze stedentrip naar Berlijn. 

16. Charlottenburg Palace, het mooiste gebouw van Berlijn

In het Oosten van de stad vind je een van de mooiste gebouwen van Berlijn, Charlottenburg Palace. 

Dit paleis werd gebouwd in de 17ee eeuw voor koning consort Sophia Charlotte van Hanover. 

Het is het grootste paleis van Berlijn en er is dan ook van alles te zien.

Zoals het een echt paleis betaamd, zijn er heel veel mooie en decadente kamers, maar ook de buitenzijde en de bijbehorende tuinen zijn het bekijken meer dan waard. 
 

Adres: Spandauer Damm 10-22, 14059 Berlin, Duitsland

 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR CHARLOTTENBURG PALACE

17. Tempelhof, een verlaten vliegveld in Berlijn

Tempelhof is een populaire fotospot in Berlijn. Het is oud vliegveld wat werd gebruikt tijdens de Koude oorlog toen de Amerikanen dit vliegveld gebruikten om in West Berlijn te komen. 

Het is nu de grootste open ruimte in Berlijn. Nergens anders kom je zo tot rust en voel je ze zo ver weg van de stad in Berlijn. 

En dan is er de oude landingsbaan, de perfecte achtergrond voor een goede Instagramfoto. 

18. Zoo Berlin, de grootste dierentuin van Berlijn

Of je Berlijn nou met of zonder kinderen bezoekt, de Zoo van Berlijn is zeker een aanrader. 

De Zoo van Berlijn is de grootste dierentuin van Europa. Panda's, Koala's, Dolfijnen, alle dieren vind je hier. Wij zagen er niets van dat dit een wat oudere dierentuin is. 

Wij hadden helaas maar een halve dag om deze dierentuin te verkennen, maar we hadden ons hier zeker nog langer kunnen vermaken. 

19. Verken Kreuzberg, de hippe wijk van Berlijn

In plaats van een specifieke attractie, is de hele wijk Kreuzberg ook echt leuk om te verkennen. Kreuzberg is een hippe, opkomende wijk in Berlijn. Deze wijk staat bekend om zijn tolerantie en LGBTQ gemeenschap. 

Je vindt hier unieke winkeltjes, restaurantjes en terras. En het is gewoon qua sfeer een hele leuke wijk om doorheen te wandelen. 

20. Een lekker koel biertje in Mauerpark, Berlijn

Mauerpark is een echt hipsterpark in Berlijn. Er is hier altijd wat te doen. Zo is er regelmatig een vlooienmarkt, zijn er festivals of kun je er karaoke doen. Maar het is vooral een plek waar mensen met een koud drankje en een picknick plaatsnemen op een van de heuvels om van het uitzicht op Berlijn te genieten. Een heel fijn park om je stedentrip in Berlijn mee af te sluiten. 

Berlijn bezoeken

 

Berlijn is de perfecte bestemming voor een stedentrip, omdat Berlijn het grootste vliegveld van Duitsland heeft. Dagelijks komen er hier dus vluchten aan vanuit steden uit de hele wereld. 

Liever niet met het vliegtuig, dan kun je vanuit Nederland ook met de trein naar Berlijn. 

KOOP HIER JE TREINTICKETS

Ook met de auto is de afstand naar Berlijn zeker te doen. Let er wel op dat wanneer je in het centrum van Berlijn wilt parkeren, dagkaarten tussen de 25 en 30 euro per dag zijn. In sommige wijken, zoals bijvoorbeeld Kreuzberg, kun je ook gratis langs de weg parkeren. Maar houdt daarbij wel rekening met de veiligheid van de straat waar je, je auto neerzet.

Berlijn verkennen

Berlijn is een grote stad. Berlijn is dus onmogelijk helemaal te voet te verkennen.

Daarentegen is het openbaar vervoer wel heel goed. Met de metro kun je de meeste bezienswaardigheden wel bezoeken.

 

Er rijden ook veel toeristenbussen in Berlijn, allerlei verschillende lijnen. Maar ze maken eigenlijk allemaal dezelfde stops. 

Een Hop on Hop off bus is zeker voor een grote stad als Berlijn een fijne manier om alle bezienswaardigheden in Berlijn te zien in een korte tijd. Probeer ook wel door Berlijn te wandelen. Berlijn is namelijk niet een bijzonder mooie stad, los van de bezienswaardigheden. Maar de sfeer in Berlijn is wel heel bijzonder en die moet je gewoon even voelen.

 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE HOP ON HOP OFF BUS
 

Leuke hotels in Berlijn

bottom of page