top of page

Wat te doen in Berlijn I 10x tips + hotspots


Berlijn is een van de meest interessante steden in Europa. En ondanks dat het een stad is met veel historie, voelt deze stad juist heel erg modern en uniek.

De historie vind je natuurlijk uit de monumenten uit Tweede Wereldoorlog en vooral de Koude oorlog, waarvan nog enkele unieke bezienswaardigheden te zien zijn.

Maar het is vooral de diversiteit in Berlijn die het meeste indruk maken. En dat telt niet alleen door de diversiteit aan gebouwen en bezienswaardigheden. Het is ook de diversiteit in mensen, winkels, kunst en cultuur. Berlijn is echt een samensmelting van geschiedenis, stijl en mensen, een unieke mix. In de eerste instantie is Berlijn misschien niet de stad die je het meeste aanspreekt qua bezienswaardigheden en toch zul je verwonderd en verbaasd achterblijven na een stedentrip Berlijn.


Wij maakten voor jou een lijstje met de 10 activiteiten en bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen tijdens je stedentrip naar Berlijn.


Berlin East Side Gallery, de meest beroemde muur in Berlijn

De Berlijnse muur is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Berlijn, een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen tijdens je stedentrip naar deze stad. Niet omdat de muur zo bijzonder of speciaal is, maar omdat in deze muur zoveel historie huist.

Iedereen heeft op school wel geleerd over de Berlijnse muur, waarom deze geplaatst werd en wat dat betekende voor de geschiedenis van Duitsland en Europa. En het is deze geschiedenis die het zien van een stukje van de Berlijnse muur zo bijzonder maakt.

De East Side Gallery is het grootste overgebleven stuk van de Berlijnse muur in Berlijn. De hele muur is bedekt met tekeningen en graffiti van artiesten uit de hele wereld. Dat maakt deze muur extra gaaf om te zien, want het is een hele toffe collectie van kunst met daarin genoeg verborgen boodschappen over politiek, milieu etc.

Houd jij ook zo van Street art? Lees dan vooral verder in deze blog, want onderaan deze blog delen wij de plek met de mooiste Street art verzameling van Berlijn.Memorial to the murdered Jews of Europe, de geschiedenis herdenken in Berlijn

De Memorial of the murdered Jews of Europa vind je op ca. 5 minuten lopen van Brandenburg Gate, in het centrum van Berlijn.

De plannen om een plek ter nagedachtenis aan de joden te maken startte in 1999. De architect Peter Eisenman is degene die het ontwerp bedacht. In 2005 was het project gerealiseerd.

Het ontwerp bestaat uit 2.700 blokken cement in verschillende afmetingen, verschillende hoogtes.

In de eerste instantie vonden wij het een vrij saaie bedoeling. Maar wanneer je dieper de blokken inloopt, voelt het monument toch indrukwekkender dan je bij de eerste oogopslag dacht.

Let wel op, dat er wordt verwacht dat je deze plek wel met respect behandeld. Memorial of the murdered Jews of Europe is tenslotte een plek ter nagedachtenis van de gesneuvelde Joden. Helaas ziet het monument er ook een beetje uit als een grote speeltuin, dus kinderen hebben nogal snel de neiging om op en neer te springen op de grote betonblokken. Deze wordt niet gewaardeerd en er loopt dan ook bewaking rond om de kinderen en mensen die dit doen op de plek te zetten.
Brandenburger Tor, een iconische plek in Berlijn

Ok, dit is wel erg toeristig om te doen tijdens je Berlijn stedentrip, maar Brandenburger Tor is dan ook een van de meest iconische gebouwen van Berlijn.

Brandenburg Gate is nog zo’n stukje oude historie in Berlijn. Deze Poort is maar liefst 200 jaar oud en is geïnspireerd op de Griekse architectuur. Vroeger was Branderburger Tor een symbool van de onderdrukking in Duitsland. Zowel Hitler als Napoleon paradeerde door deze indrukwekkende poort. Tegenwoordig is Branderburger Tor juist een symbool voor de eenheid van Duitsland.

Het is wel altijd heel erg druk bij Brandenburg Gate, dus om een goede foto te maken met dit stukje geschiedenis zul je er al heel vroeg moeten zijn.
Bezoek Museum Island, een verzameling van musea in Berlijn

Zoals de naam doet vermoeden is Museum Island voor de museum liefhebbers.

Museum Island is een museum complex in hartje Berlijn. Ook deze bezienswaardigheid behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Berlijn. En het wordt echt niet alleen maar bezocht door Museum liefhebbers. Naast het Altes Museum, het Neues museum, de Alte Nationalgalerie, het Bode museum en het Pergamonmuseum vind je ook nog een andere belangrijke bezienswaardigheid bij Museum Island. Museum Island ligt namelijk op Spree Island, dat is de naam van het eilandje in het centrum van Berlijn. Op Spree Island kun je ook de Berliner Dom bewonderen. De Berliner Dom is een imposante kerk met maar liefst torens en een honderd meter hoge Dom. Deze Blauwe koepel en het gouden kruis zijn niet te missen, wanneer je door Berlijn wandelt.

Wanneer je houdt van kerken, dan moet je de Berliner Dom ook zeker van binnen gaan zien. Want van binnen is deze kerk als net zo indrukwekkend als van de buitenzijde.
Checkpoint Charlie, een iconische poort in Berlijn

Checkpoint Charlie is nog zo’n iconische bezienswaardigheid in Berlijn, omdat het een belangrijke locatie was in de geschiedenis van Berlijn, van Duitsland. Het was de meest bekende poort in Berlijn om van Oost naar West-Duitsland te gaan of andersom. De poort hebben ze exact zo laten staan als dat hij er jaren geleden stond. Alleen is het nu een gewone weg die er omheen rijdt.

De langsrijdende auto’s doen dan ook wel een beetje af aan de charme van Checkpoint Charlie. De stoere poortwachters waar je tegen betaling mee op de foto mag, maken dat echter weer goed.

Eigenlijk stelt Checkpoint Charlie niet zo heel veel voor, maar toch is het gewoon zo’n stop die je even moet maken wanneer je in Berlijn bent. Dus even snel een foto maken en weer door naar de volgende leuke bezienswaardigheid in Berlijn.
Reichstag Berlin, uitzicht over Berlijn

De Reichstag is een historisch overheidsgebouw. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en openden zijn deuren officieel in 1894. De jaren daarna huisden verschillende overheden in dit gebouw. In 1933 werd de Reichstag helaas in brand gestoken en tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigde het overheidsgebouw nog verder. Het gebouw werd dan ook onveilig verklaard. In de jaren zestig werd wel al een poging gedaan tot renoveren, maar het was pas na 1990 dat er echt aan de renovatie van de Reichstag werd begonnen.

Tot zover de historie van de Reichstag, want hoewel het een indrukwekkend en mooi gebouw is om te zien is het gebouw zelf niet eens de grootste trekpleister.

Dat is namelijk de grote glazen koepel op het dag van de Reichstag. Vanuit deze glazen koepel heb je een 360 graden uitzicht over Berlijn en je hebt er ook nog naar beneden kijken naar de ingangshal van de Reichstag. Dit in combinatie met de bijzondere lichtinval in deze koepel, maken deze koepel de grootste trekpleister van de Reichstag.Tiergarten Park, een plek van rust in het hart van Berlijn

Tiergarten Park is het Central Park van Berlijn.

Wil je de drukte van Berlijn even ontvluchten, dan is Tiergarten park hier de perfecte plek voor.

Met maar liefst 210 hectare bossen, is Tiergarten park het groene hart van Berlijn. Midden in het centrum van Berlijn zul je hier dus ook veel mensen tegenkomen die voor ontspanning naar het park komen. Je kunt hier op het gras rustig een boek lezen of juist je dagelijkse dosis meters joggen. Tiergarten Park ligt op een steenworp afstand van Branderburger Tor en ook in het park vind je nog enkele interessante monumenten, zoals bijvoorbeeld het Sovjet War monument.

Vanuit Tiergarten Park kom je ook bij Zoo Berlin. Zoo Berlin is de grootste dierentuin van Europa en een absolute aanrader wanneer je met kinderen Berlijn bezoekt.
Bezoek een Biergarten, de gezellige cultuur van Berlijn

Wanneer je in Berlijn bent, moet je eigenlijk wel een Biergarten bezoeken. Eigenlijk is het gewoon een terras, maar een Biergarten klinkt toch leuker. Bovendien zijn de Biergartens wel echt onderdeel van de cultuur van Berlijn. Enkele van de mooiste en meest bezochte Biergartens zijn; Golgatha, Schleusenkrug en Zollpackhof Biergarten.

Wellicht een idee dat je hier pas op het einde van de dag naartoe gaat, want als je te lang bij de Biergarten blijft zitten, wordt het bezoeken van alle andere bezienswaardigheden in Berlijn misschien wat moeilijker. Dus bewaar deze activiteit voor het einde van je stedentrip naar Berlijn.
Photoautomat, ouderwetse gezelligheid in Berlijn

Photoautomaten vind je op verschillende plekken in Berlijn. Ze zijn eigenlijk zo ouderwets dat, dat ze juist zo leuk maakt. Tegenwoordig hoeven we natuurlijk niet meer samen in een fotohokje te gaan zitten voor een foto, want er worden al selfies genoeg gemaakt met onze telefoons. Maar stiekem is dat natuurlijk wel veel leuker. Met zijn alleen opgekropt in een hokje om met je gekste gezicht op de foto te gaan. Photoautomaten staan op verschillende plekken in Berlijn, zo vind je er ook twee op het terrein van Raw Berlin.
Raw Berlin, een unieke plek in Berlijn

Raw Berlin is wat ons betreft een van de tofste plekken in Berlijn. Raw Berlin vind je op een oud industriecomplex, wat nog stamt uit de tijd van de DDR. Dit oude industrieterrein heeft zich in de laatste tien jaar ontwikkelt tot culture hotspot van Berlijn. In de 6.000 m2 ruimtes vind je allerlei culturele activiteiten. Zo vind je er een skatehal, ateliers, bars en verschillende clubs. Maar je vindt er vooral heel veel graffiti van kunstenaars uit de hele wereld. Bovendien veranderen de kunstwerken continu waardoor een bezoek aan Raw Berlin steeds weer anders is.

De sfeer in Berlijn is uniek en Raw Berlin past helemaal binnen de vibes die je krijgt tijdens je Berlijn stedentrip.Commentaires


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page