top of page

GRANADA

15 Leuke dingen om te doen tijdens een 3-daagse stedentrip naar Granada

Wow! Wat is Granada een verrassend mooie stad!

Wanneer je denkt aan een stedentrip, is Granada wellicht niet de eerste stad waar je aan denkt. 

Maar man, wat kunnen wij deze bijzondere stad aanraden voor een stedentrip.

Wanneer je Granada binnenloopt, geeft deze stad je direct een fijn en ontspannen gevoel. Als je ooit op Ibiza bent geweest, dan kun je het vergelijken met het Ibiza gevoel.

Waardoor deze stad je dit gevoel geeft?

Misschien komt het door de gitaarspelende hippies op de vele terrasjes in Granada of door het sprookjesachtige gevoel wat het Alhambra je geeft...Of misschien komt het wel omdat Granada niet als Europa voelt, door de vele Oosterse invloeden...

Uniek is in ieder geval de beste omschrijven voor deze bijzondere Spaanse stad in Andalusie. 

Lees hieronder onze complete reisgids voor deze stad; 15 leuke dingen om te doen tijdens een 3-daagse stedentrip naar Granada.

Wij delen de leukste bezienswaardigheden en reistips met je, zodat je de perfecte stedentrip naar Granada kunt plannen. 

LRM_EXPORT_46681047882434_20190902_171440010.jpeg

Dag 1, verken het verrassende centrum van Granada

De eerste dag van deze stedentrip naar Granada verkennen we het centrum van deze stad. Snuif de sfeer van deze unieke stad en bezoek de bijzondere bezienswaardigheden. 

Wist je trouwens dat je in Andalusie op bijna alle terrasjes een tapas krijgt bij je drankje? Terrassjes hoppen is dus ook zeker een aanrader in deze Spaanse stad. 

Albaicin, Oosterse invloeden in deze Moorse wijk in Granada

Albaicin is de oude, Moorse wijk in Granada. Door de nog steeds zichtbare Moorse invloeden heeft deze wijk een Oosterse uitstraling. 

Albaicin ligt op een heuvel, recht tegenover het Alhambra. Tussen de wijk Albaicin en het Alhambra loopt de rivier de Darro. Over de rivier lopen nog enkele pittoreske bruggetjes, die de wijk Albaicin in Granada alleen nog maar meer sfeer geven.

Albaicin is vooral leuk om lekker door de kleine straatjes te struinen, te winkelen in de Arabische toeristenwinkeltjes en om een theetje te drinken bij een van de prachtige theehuizen.

1. Plaza Nueva, rennaisance in Albaicin, Granada

We starten onze eerste dag in Granada op het gezellige plein, Plaza Nueva. Plaza Nueva is het ouddste plein in Granada.

Dit plein ligt centraal in Granada, tussen het nieuwe winkelcentrum aan de ene zijde en het oude centrum aan de andere zijde. 

Er is van alles te zien op dit plein, maar de belangrijkste bezienswaardigheid is de Koninklijke Kanselarij., het hooggerechtshof van Andalusie. Een andere bezienswaardigheid is het Casa de los Pisa.

Dit plein is ook een goede spot om de dag te starten met een lekker bakje koffie en een ontbijtje. 

COFFEE TIPS PLAZA NUEVA, GRANADA

Bonnevie, een gezellig, schattig koffietentje

Adres: Cta. de Gomérez, 7, 18009 Granada

Caravan Coffee&TeaShop, een mooie plek voor koffie met iets lekkers voor erbij

Adres: C. Calderería Nueva, 12, 18010 Granada

 

2. Al Banuelo, oosters badderen in Albaicin, Granada

Meer Granada artikelen

Vanuit het Plaza Nueva is het maar enkele minuten lopen naar Al Banuelo. Al Banuelo is een oud, Arabisch badhuis. 

Vanaf de weg ziet  je weinig bijzonders aan dit badhuis en twijfel je wellicht waarom je hier naar binnen zou gaan. 

Toch raden we je aan om dit zeker te doen, want de binnenzijde van dit Arabisch badhuis is zeker bijzonder. Het is een klein badhuis, maar de manier waarop hier met licht gewerkt is maakt het absoluut een must-see tijdens je Granada stedentrip.

Adres: Carrera del Darro, 31, 18010 Granada

KOOP HIER JE TICKETS OM DE VERSCHILLENDE MONUMENTEN IN ALBAICIN TE BEZOEKEN.

2. Casa de Castril, de legende van de witte dame in Granada

Casa de Castril ligt maar een paar huizen verder van het Arabische badhuis, al Banuelo in de beroemde straat van Granada, Carrera del Daro. 

Wanneer je door deze straat en de wijk Albaicin loopt, is alles mooi en fotowaardig.

 

Maar dit herenhuis is een extra opvallende verschijning in deze wijk en dan voornamelijk het blinde balkon aan dit huis, waar een bijzonder verhaal bij hoort. 

Casa de Castril werd gebouwd door een secretaris van de vorsten, Hernando Zafra, waar hij woonde met zijn dochter Elvira. 

Elvira werd verliefd op Alfonso de Quintanilla, de zoon van een vijandige familie uit Zafra. Met de hulp van een bediende, ontmoetten zij elkaar in haar slaapkamer. Tot de nacht dat ze betrapt werden door haar vader. Haar geliefde wist nog net via het balkon te ontkomen, waardoor haar vader ervan uitging dat de bediende zijn dochter onteerd had.

Hij executeerde de man door deze op te hangen aan het balkon. Daarna werd het balkon dichtgemaakt, zodat zijn dochter niemand meer kon ontvangen via dit balkon en werd de tekst Waiting it from Heaven op de muur geschreven.

Een verwijzing naar de om vergiffenis smekende bediende.

Uiteindelijk kon de dochter het niet meer aan om opgesloten te zitten in haar kamer en beroofde zij zichzelf van het leven.

Zij staat bekend als de legende van de witte dame.

AdresCarrera del Darro, 41, 43, 18010 Granada 

3. Paseo de los Tristes, een plein met uitzicht op de meest bijzondere bezienswaardigheid van Granada

Paseo de los Tristes is een bijzonder stukje straat in Granada. Het wordt ook wel omschreven als de meest romantische straat in Granada. Door de mooie bomen, de ligging langs de rivier en het meest romantische uitzicht van Granada, begrijpen wij wel waarom deze straat omschreven wordt als de meest romantische straat van Granada. 

Over welk uitzicht hebben we het dan? Het Alhambra natuurlijk. De meest spectaculaire bezienswaardigheid van Granada. 

Vanaf deze straat heb je een perfect uitzicht op dit Andalusische paleis. 

Nog een kleine tip. Onder de naam Paseo de los Tristes zou het kunnen zijn dat je deze straat niet vindt. De officiele naam van deze straat is dan ook Paseo del Padre Manjón.

4. El Mirado de San Nicolas, naar het volgende mooie uitzichtspunt in Granada

Vanuit Paseo de los Tristes loop je naar El Mirador de San Nicolas. El Mirador de San Nicolas geeft je een prachtig uitzicht op het Alhambra vanuit de wijk Albaicin. De zonsondergang schijnt hier ook echt onvergetelijk zijn, al schijnen zich wel vele toeristen hier rond deze tijd te verzamelen. Dat maakt de zonsondergang echter niet minder speciaal. Voor een bijzondere zonsondergang tijdens je stedentrip Granada is dit de place to be.

Adres: Plaza Cementerio de San Nicolas, 8, 18010 Granada

FOOD TIPS

Waarschijnlijk zit je al redelijk vol van alle tapas die je krijgt bij je drankjes hier op het terras. Maar mocht je nog op zoek zijn naar een lekker restaurant voor de lunch? Hieronder enkele suggesties. 

Restaurante Carmen El Agua, een typisch Spaans restaurant met spectaculair uitzicht.

Adres: Placeta del Aljibe de Trillo, 7, 18010 Granada

Restaurante El Ladrillo II, blauwe tegeltjes met Spaanse gerechten, echt Andalusie.

Adres: C. Panaderos, 35, 18010 Granada

Kasbah, een bijzonder restaurant met een Arabische sfeer.

Adres: C. Calderería Nueva, 4, 18010 Granada

5. Calle Calderia, een stukje Alladin in Albaicin, Granada

Heb je genoten van het uitzicht vanaf El Mirado de San Nicolas? Loop dan naar Calle Calderia. Calle Calderia is een stukje Granada, welke niet zou misstaan in de film Alladin. In Calle Calderia kun je naar hartenlust winkelen in de gezellige toeristenwinkeltjes. En je mag een theetje drinken in een van de mooie, kleurrijke theehuizen eigenlijk niet overslaan. Dit gedeelte van Albaicin is echt een uniek stukje van Granada met een compleet eigen unieke sfeer.

6. Sacromonte, ontdek de grotwoningen in Albaicin, Granada

Vanuit Albaicin is het op papier maar een klein stukje naar de wijk Sacromonte, bekend om zijn grotwoningen. Maar verkijk je hier niet op. Het is alleen maar bergop, dus het is een vrij pittige wandeling. Zeker met kinderen moeilijk haalbaar. Helaas gaat hier de Granada City tour niet naartoe.

Maar er rijden wel veel taxi’s naar boven. Dus je kunt het rustig aan lopen of je neemt een taxi voor een klein stukje. De kleine rit naar boven is niet heel kostbaar. Je kunt de grotwoningen van Sacromonte ook van binnen zien. Leuk om te doen en om idee te krijgen van hoe gezellig zo'n grotwoning eigenlijk is.

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE GROTWONINGEN VAN SACROMONTE

Adres: Barranco de los Negros, s/n (acceder por, C. Verea de Enmedio, 18010 Granada

Dag 2, het meest magische deel van onze Granada stedentrip

Vandaag trekken we naar het meest magische deel van Granada. Een plek waar het lijkt alsof je echt door een sprookje loopt. Ons advies voor deze tweede dag van onze Granada is om de tijd te nemen en elk klein stukje van deze plek helemaal in je op te nemen. 

7. Het Alhambra, magie in Granada
 

Er zijn eigenlijk geen woorden om het Alhambra te omschrijven. Het is de meest magische plek waar wij ooit geweest zijn. Dit paleis lijkt echt rechtstreeks uit een sprookje te komen. De Arabische elementen, de kleuren in de tuinen, de statigheid van de paleizen maken het Alhambra een sprookjesachtig geheel.

LEES HIER MEER OVER HET MAGISCHE ALHAMBRA IN GRANADA

Het Alhambra is opgedeeld in verschillende delen, voor welke je verschillende tickets nodig hebt.

Het Alhambra is eigenlijk een combinatie van verschillende paleizen omringd door mooi aangelegde tuinen. Zo heb je het Nasrid Palace, een prachtig Arabisch paleis, maar ook het paleis van Karel V en Alcazaba.

 

Wat ons betreft mag je niets missen van dit kasteel en bezoek je alle delen, omdat ze allemaal zo verschillend zijn.

Maar wanneer je ervoor kiest om het hoofdpaleis over te slaan en alleen het General Life te bezoeken, dan voel je ook al dat magische gevoel waar wij over praten.

Wanneer je een stedentrip plant naar Granada is het belangrijk om je tickets voor het Alhambra ook al vroeg te boeken. Kaartes zijn namelijk snel uitverkocht, zeker wanneer je ook het hoofdpaleis wilt bezoeken. En zorg dat je op tijd bent voor je geboekte tijdslot, want te laat is te laat. Ze zijn erg streng.

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET ALHAMBRA PALEIS IN GRANADA

Adres: C. Real de la Alhambra, s/n, 18009 Granada

In onze reisgids voor een 3-daagse Stedentrip naar Granada hebben wij een hele dag uitgetrokken om het Alhambra te bezoeken. Dit heb je waarschijnlijk niet nodig, maar 5 tot 6 uur ben je hier zo bezig. Om in de relaxte sfeer van deze stad te blijven hangen, hebben wij de dag daarom niet voller gepland. 

Dus tijd over? Geniet vooral van de terrasjes en de tapas in Granada.

Dag 3, terug de stad in voor nog meer Granada

Granada is een stuk, welke je in principe in 2 dagen wel helemaal kunt bezoeken. Wij hebben er echter voor gekozen om een wat langzamer tempo aan te houden tijdens deze stedentrip, omdat dit slow-pace tempo ook gewoon past bij deze Spaanse stad.

Vandaag gaan we terug de stad in om nog enkele bezienswaardigheden af te vinken en vooral om gewoon te genieten van Granada.

8. De grootse kathedraal van Granada

We beginnen vandaag bij de kathedraal van Granada. Een grootse kathedraal die je zeker niet mag overslaan tijdens een stedentrip naar Granada. 

De kathedraal van Granada is maar liefst 115 meter lang en 67 meter breed en maakt dus zeker al indruk met zijn grootte. 

Volgens de Spanjaarden is dit gebouw een van de eerste Rennaissance gebouwen in Spanje.

Het heeft ruim 200 jaar geduurd om deze kathedraal in gotische stijl te voltooien.

 

Naast de kathedraal bevindt zich Capilla Real, hier zijn enkele katholieke koningen begraven.

 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE KATHEDRAAL VAN GRANADA

.

Adres: C. Gran Vía de Colón, 5, 18001 Granada

 

9. Klooster van Hiëronymus, een klooster in het hart van Granada

Het Monasterio de Jéronimo is het klooster van Hiëronymus in het centrum van de stad Granada.

 

De bouw van dit weelderige klooster startte in het jaar 1504. Het klooster volgt de typische Augustijnse bouwstijl, met een Latijns kruis, verhoogd priesterkoor en het altaar bovenaan een brede trap. 

Het interieur van dit klooster voelt weelderig en een beetje extravagant. Het lijkt een beetje op de Renaissance stijl, waarin ook de kathedraal is gebouwd. 

Het is in ieder geval zeker geen sober klooster en daarom absoluut de moeite waard om te bezoeken. 

Adres: C. Rector López Argüeta, 9, 18001 Granada

10. Plaza de Bib-Rambla, een levendig plein in Granada

Plaza de Bib-Rambla is een plein in Granada, waar altijd iets te doen is. Het is een plein met veel historie. Zo werden er steekspelen gespeeld, stierengevechten gehouden en executies uitgevoerd. Tegenwoordig is het gewoon een leuk en gezellige plein. Er is hier een permanente bloemenmarkt en vind je hier dagelijks straatartiesten die het straatbeeld kleuren. Dit is zeker een heerlijk plein voor een hapje en een drankje. 

11. Palacio de Dar al-Horra, een ander Arabisch paleis in Granada

Vanuit Plaza de Bib-Rambla is het ca. 15 minuten lopen naar Palacio de Dar al-Horra. Wanneer je niet goed genoeg kunt krijgen van alle Arabische elementen en invloeden in de stad Granada, dan mag je dit Arabische paleis niet missen.

Het is zeker niet zo indrukwekkend als het Alhambra, maar wel een mooi en bijzonder Arabisch paleis. 

Adres: Cjón. de las Monjas Albayzin, s/n, 18008 Granada

12. Nog even ontspannen in Parque Federico Garcia Lorca, Granada

Parque Federico Garcia Lorca is het stadspark van Granada. Op slechts 10 minuten van Granada centrum is dit park een heerlijke plek om even aan de stad te ontsnappen.

 

Dit park van maar liefst 72.000m2 werd geopend in 1992. Het park is verdeeld in verschillende stijlen, zo is er bijvoorbeeld een rozentuin, maar ook een romantische boomgaard. 

 

Het is gewoon een heerlijke plek om te ontspannen. Bovendien zijn er ook verschillende speeltuinen voor kinderen. Dus wanneer je een stedentrip naar Granada met kinderen geboekt hebt, dan is Parque Federico Garcia Lorca een fijne plek om ze gewoon even te laten spelen.

Adres: C. Virgen Blanca, S/N, 18004 Granada

13. Souvenirs shoppen in Granada

Shoppen in Granada is zeker een ervaring. 

Zo kun je in het nieuwe centrum terecht voor alle grote winkelketens. Deze vind je vooral op de Gran Via de Colon.

Ga je liever winkelen in de wat kleinere boetiekjes, dan kun je naar Calle de los Mesones.

Deze grote winkelketens vind je ook in de grotere winkelcentra Serrallo Plaza en Centro Commercial Neptuno.

Calle Alcaiceria is de plek waar je moet zijn om leuke souvenirs te kopen. Deze straat ligt vlakbij de kathedraal. In de tijd van de Moren was dit de zijdemarkt, nu is het een heel leuk straatje waar je originele souvenirs kunt kopen. Wanneer je door dit straatje loopt, voelt het zelfs een beetje alsof je over een Arabische markt in Marokko loopt. 

Je kunt hier echt van alles kopen, waarvan veel ook nog in Arabische stijl. Zo kun je er kleden, shawls en tassen kopen met Arabische printjes. Maar ook mooie gekleurde lampen met die Arabische sfeer. 

 

Wil je een souvenir kopen wat typisch is voor Granada? Ga dan voor iets van taracea, wat typisch is voor deze stad. Taracea is een vorm van Mozaiek wat in hout wordt ingelegd.

Er zijn allerlei verschillende souvenirs te koop met mozaiek, zoals doosjes, lampen, spiegels en zelfs gitaren. 
 

FOOD TIPS

Hierbij delen nog enkele leuke restaurant suggesties in Granada.

Apo Restaurante, een hippe plek met het allerlekkerste vlees van Granada

Adres: Pl. de San Lázaro, 15, 18012 Granada

Restaurante Palacio Andaluz Almona, lekkere Spaanse gerechten

Adres: C. San Jerónimo, 5, 18001 Granada

FARALÁ restaurante, dineren in luxe

Adres: Cta. de Gomérez, 11, 18009 Granada

La Piccola Carmela, een vrolijk restaurant met een Italiaans menu

Adres: Reyes Católicos, 63, 18010 Granada

Bezoek je Granada met kinderen, dan zijn er ook nog een aantal leuke activiteiten en bezienswaardigheden voor kinderen die je aan je planning kunt toevoegen voor je 3-daagse Stedentrip naar Granada. Hieronder onze suggesties. 

14. Parc de las Ciencas, op ontdekking in Granada

Een bezoekje aan het museum; Parc de las Ciencas is een absolute aanrader.

Ze hebben hier verschillende mooie tentoonstellingen.

 

Bovendien hebben ze een planetarium, een vlindertuin, een speeltuin buiten en als kers op de taart een biodome. Een soort mini dierentuin met o.a aquarium, krokodillen en aapjes. Op dinsdag en vrijdag is er roofvogelshow. Al vind ik deze persoonlijk niet echt een aanrader. Hij is heel informatief en compleet in het Spaans. Dus een half uur naar een verhaal in het Spaans luisteren is niet heel interessant als je het niet kunt verstaan. De vogels zijn wel leuk.

Wij dachten ons hier een paar uurtjes te vermaken, maar we kwamen eigenlijk tijd tekort.

Het is echt een leuk museum met heel veel leukste activiteiten voor kinderen.

KOOP HIER JE TICKETS VOOR PARC DE LA CIENCAS, GRANADA

Adres: Av. de la Ciencia, s/n, 18006 Granada

15. Een pretpark in Granada, Isla Tortuga & Alhambra Bowling

Isla Tortuga & Alhambra Bowling is een indoor pretpark. Nu is pretpark een beetje een grote omschrijving. Het is meer een hele grote indoorspeeltuin met extra activiteiten, zoals gamen en bowlen. Het is kinderen in ieder geval de perfecte plek om gewoon even al hun energie los te laten. 

En het ligt in een winkelcentrum, dus het is fijn om te combineren met een paar uurtjes winkelen.

Adres: Centro Comercial Parque Nevada, 18100 Granada

Granada bezoeken

Granada heeft een eigen vliegveld op zo'n 17 kilometer buiten de stad. Het is geen druk vliegveld, maar vanuit de meeste steden gaan er wel vluchten naar dit vliegveld.

Je kunt natuurlijk lekker luxe een taxi nemen van het vliegveld naar het centrum voor ca. 25 euro.

Maar er is ook een directe buslijn naar het centrum, waarmee je een stuk voordeliger uit bent. 

Granada verkennen

Granada is een grote stad, dus het grootste deel van de stad kun je te voet verkennen. Een nadeel van Granada is dat het tegen een heuvel ligt. Dat betekent dat je voor sommige wandelingen wel een pittige wandeling omhoog moet doen. 

Een fijnere manier om de stad te verkennen is met de Hop on Hop off trein. Deze brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden, zonder dat het teveel inspanning kost. 

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE HOP ON HOP OFF TREIN

Beste tijd om Granada te bezoeken

In de zomermaanden kan het erg warm worden in Granada. Wij raden je dan ook aan om Granada in het voorjaar, in de maanden April en Mei te bezoeken. Of om Granada in het najaar te bezoeken, in de maanden September en Oktober. 

Leuke hotels in Granada

bottom of page