top of page

Casa Mila -
        
        La Pedrera 

Casa Mila is eigenlijk gewoon een flatgebouw in de wijk L’Eixample in Barcelona. Maar een gewoon flatgebouw zou natuurlijk geen beroemde bezienswaardigheid in Barcelona zijn en jaarlijks zoveel toeristen trekken.

Natuurlijk niet. Casa Mila is een compleet uniek bouwwerk van de architect Antoni Gaudi. Wederom een gebouw van zijn hand, wat je totaal niet kunt vergelijken met zijn andere ontwerpen.

 

Casa Mila, of is het La Pedrera?

Casa Mila werd gebouwd tussen 1906 en 1920. In Barcelona heeft Casa Mila de bijnaam La Pedrera. Letterlijk vertaald betekent dit de steengroeve. Deze bijnaam slaat op het ruige uiterlijk van dit flatgebouw. Maar oorspronkelijk was deze bijnaam niet positief bedoeld. Want net zoals de andere gebouwen van Antonio Gaudi, wijkt Casa Mila af behoorlijk af van de bouwstijl van die tijd en niet iedereen was te spreken over dit ontwerp. La Pedrera was dus destijds eigenlijk een negatieve bijnaam voor het compleet unieke Casa Mila.

 

Casa Mila werd geïnspireerd op de natuur

De natuur was ook bij het ontwerpen van Casa Mila de belangrijkste inspiratiebron van de architect Antoni Gaudi. Dat komt vooral terug in de organische en natuurlijke vormen en lijnen van Casa Mila.

 

Koop hier je tickets voor Casa Mila

Mooiste bezienswaardigheden Barcelona, Casa Mila Gaudi.jpg

Casa Mila was het laatste particuliere project van Antoni Gaudi

De carrière van Antoni Gaudi was op zijn hoogtepunt toen hij de opdracht kreeg om Casa Mila te ontwerpen. Het was zelfs zijn laatste particuliere opdracht, voordat hij startte met het ontwerpen en bouwen van de beroemde Sagrada Familia. Het was de rijke industrialist Pere Mila die Antoni Gaudi de opdracht was om dit flatgebouw te bouwen. Helaas verliep de samenwerking tussen de twee heren niet compleet vlekkeloos, omdat de smaak van de heren nogal uit elkaar lag. Om deze reden stapte Antoni Gaudi zelfs vroegtijds uit het project.


De heer Pere Mila heeft zelf nog enige tijd op de eerste verdieping van Casa Mila gewoond. Helaas bleek de rest van dit flatgebouw moeilijk verhuurbaar. Dat kwam voornamelijk door de ronde hoeken in de appartementen.

 

Parkeren met je koets in Casa Mila

Een ander leuk weetje over Casa Mila – La Pedrera is, is dat je hier de eerste parkeerplaats van Casa Mila kon vinden. Tijdens de eerste periode van Casa Mila, konden de bewoners van Casa Mila met hun eigen koets naar hun verdieping rijden en daar parkeren. Later kon dit uiteraard met auto’s. Liften werden pas veel later geïnstalleerd in Casa Mila – la Pedrera.

 

Casa Mila, een must see bezienswaardigheid in Barcelona

Tegenwoordig is Casa Mila een belangrijke bezienswaardigheid in Barcelona.

Er zijn verschillende dingen te zien in Casa Mila – La Pedrera. In Casa Mila huist een museum met wisselende exposities. Op de vierde verdieping is er een appartement ingericht, zoals deze er uit zag ten tijde van het ontwerpen van Casa Mila, in het begin van de 20e eeuw.

Op de zolder van Casa Mila kun je een permanente tentoonstelling over Antoni Gaudi bezoeken.

Het absolute hoogtepunt van Casa Mila – La Pedrera is het dakterras. Op dit dakterras zie je duidelijk terug, dat Casa Mila een ontwerp is van Antoni Gaudi.  Het dakterras heeft bijzondere lijnen en vormen, van waaruit je ook nog eens een mooi uitzicht over Barcelona en de Sagrada Familia.

 

Wanneer je Casa Mila bezoekt, zul je met de lift direct naar het dakterras gebracht wordt. Van daaruit loop je met de trap naar beneden en kom je vanzelf langs de Gaudi tentoonstelling en de andere bezienswaardigheden van Casa Mila.

 

Adres: Pg. de Gràcia, 92, 08008 Barcelona

Praktische informatie

Hoe ga ik naar Casa Mila?

Casa Mila ligt in het centrum van Barcelona, dichtbij het net zo bekende Casa Batllo.

Je kunt er dus binnen ca. 15 minuten naartoe lopen van het centrum van Barcelona. Wanneer je al genoeg kilometers in de benen hebt of liever met de metro gaat, dan kan dat ook.

Met metrolijn 3 of 5 kun je naar Casa Mila. Je moet dan uitstappen bij metrostation Diaganol.

 

Waar koop ik mijn tickets voor Casa Mila?

Casa Mila heeft maar een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar en de wachtrijen kunnen lang zijn. Wanneer je deze drukte wil voorblijven is het verstandig om je tickets vooraf online te kopen. Je kunt dan direct doorlopen en weet zeker dat je een bezoekje aan Casa Mila niet misloopt. Via de onderstaande link kun je, je tickets voor Casa Mila reserveren.

Koop hier je tickets voor Casa Mila

bottom of page