top of page

DRENTHE

Wat te doen in Drenthe I 10 Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe

Drenthe is een provincie in het Noorden van Nederland. Het is een van de meest authentieke en ongerepte provincies van Nederland. Drenthe is de perfecte vakantiebestemming voor een rustige vakantie tussen het groen. Bezoek de mooie dorpjes, wandelen door een van de vele natuurparken of bewonder de prehistorische vondsten in deze noordelijke provincie van Nederland. 

Lees hieronder alles over de 10x Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe, tijdens je vakantie naar deze mooie Nederlandse provincie. 

We nemen je mee langs de hoogtepunten van Drenthe.

Wat te doen in Drenthe I De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Drenthe.jpg

Kom tot rust tussen het groen van Drenthe

Drenthe is absoluut een van de groenste provincies van Nederland. Je vindt hier veel natuurparken met prachtige natuur. Een vakantie in Drenthe zal dus voor een groot deel bestaan uit wandelen en fietsen door deze mooie bossen en natuurparken. Uiteraard heeft Drenthe ook een paar leuke steden en mooie dorpjes om te winkelen en lekker te eten.  Wij maakten een lijst met de 10 leukste dingen om te zien en doen in Drenthe.

De Hunebedden zijn absoluut uniek in Drenthe. Al ver voor Christus werd Drenthe bewoond door verschillende prehistorische volken. 

De sporen van deze volken kun je nog steeds bewonderen in Drenthe, waarvan de bekendste overblijfselen de hunebedden zijn. 

Deze Hunebedden zijn verspreid over Drenthe. Maar het grootste hunebed is te zien in het plaatsje Borger. Hier kun je ook het hunebedcentrum bezoeken, waar je alles leert over deze hunebedden en de prehistorische volken die deze overblijfselen hebben achtergelaten in Drenthe.

Hunebedden zijn absoluut een unieke bezienswaardigheden in Drenthe, die je ook alleen in de omgeving van deze provincie in Nederland kunt zien. Wanneer je op vakantie gaat naar Drenthe kun je een bezoek aan het hunebedcentrum en het grootste hunebed van Nederland dan ook niet overslaan.

AdresHunebedstraat 27, 9531 JT Borger, Nederland

Kamp Westerbork is wederom een blik in de historie van Drenthe. Kamp Westerbork werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Nazi's als doorgangskamp. Hier werden Joden tijdelijk vastgezet, voordat ze gedeporteerd werden naar de concentratiekampen. 

Er zijn meer dan 100.000 Joden gedeporteerd vanuit kamp Westerbork. 

Je kunt nu nog overblijfselen van dit kamp zien. Een van de mooiste dingen om te zien op kamp Westerbork is het monument van de duizend stenen, ter nagedachtenis aan alle joden die hier gedeporteerd werden. 

AdresOosthalen 8, 9414 TG Hooghalen, Nederland

Drenthe I 10x Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe I Een Complete Reisgids met de Hoogtepunten van Drenthe
Drenthe I Bijzonder slapen in Drenthe bij Landal Orveltermarke I Lees nu onze complete reisgids met de hoogtepunten van Drenthe
145.jpg

Deze route  moet je eigenlijk lopen wanneer je naar kamp Westerbork gaat. Je kunt natuurlijk ook de shuttlebus nemen, maar het is zonde om deze wandeling over te slaan.

Deze wandeling van ca. 1,5 kilometer is vooral ook heel leuk voor kinderen.

Tijdens deze wandeling over het Melkwegpad leren kinderen, namelijk van alles over de ruimte. Je komt overal borden tegen met uitleg over de verschillende planeten. Maar er zijn ook leuke experimenten die je kunt doen tijdens deze route. Zelfs oudere kinderen zullen deze route leuk vinden. 

Aan het einde van deze route, wanneer je bijna bij Kamp Westerbork bent, loop je langs de radiosterrenwacht.

Een indrukwekkende hoeveelheid satellieten bij elkaar, die samen de radiosterrenwacht vormen.

AdresOosthalen 8, 9414 TG Hooghalen, Països Baixos

Drenthe I 10x Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe I Een Complete Reisgids met de Hoogtepunten van Drenthe

Het Blauwe Meer is een bijzonder meer in Drenthe. De naam zegt het al, het is vooral de diepe blauwe kleur die dit meer in Drenthe zo bijzonder maakt. 

Die blauwe kleur komt door het glauconiet wat zich in dit meer bevindt. Glauconiet is een mineraal met een diepgroene kleur en is de verantwoordelijke voor de diepe blauwgroene kleur van dit meer.

Vroeger werd er uit dit meer zand gewonnen voor de kalksteenfabrieken, maar tegenwoordig is het een populaire wandelplek. En in de zomer is het een populaire plek om te zonnen en en zwemmen, wel tegen betaling overigens.

De wandeling rondom het meer is ca. 3 kilometer lang.

Het Plankenpad loopt door een van de mooiste natuurparken in Drenthe, Nationaal Park Dwingelderveld. 

Wanneer je hier alleen gaat om over de vlonders te wandelen, dan valt het plankenpad misschien een beetje tegen. Want van de 5,5 kilometer bevatten alleen de laatste 1,5 kilometer planken of vlonders.

Maar dat is dan ook wel weer heel gaaf.

Deze wandeling gaat echter niet alleen om de vlonders, het gaat ook om de wandeling door dit bijzondere natuurpark in Drenthe. Geniet van de mooie natuur en misschien kom je nog wel een hooglander tegen.

Adres: Oude Postweg 12, 9417 TG Spier, Nederland

Drenthe I 10x Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe I Een Complete Reisgids met de Hoogtepunten van Drenthe

Wanneer je Drenthe met kinderen bezoekt, dan is Wildlands Emmen absoluut een van de leukste dingen om te doen. Dit dierenpark is nog niet zo heel lang geleden compleet gemoderniseerd en naast dieren vind je hier nu ook enkele attracties. Sinds de heropening is Wildlands Emmen een van de populairste dierentuinen van Nederland. Dus wanneer je dan toch in Drenthe bent, kun je een bezoek aan deze dierentuin eigenlijk niet overslaan. 

Adres Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen, Nederland

Drenthe is een nog echt authentieke provincie in Nederland. Er zijn dan ook nog veel kleine dorpjes te vinden. Maar het allermooiste dorpje in Drenthe is Orvelte. In dit Drentse Dorpje heeft de tijd echt stilgestaan. De pittoreske, geplaveide straatjes in combinatie met de authentieke boerderij nemen je echt mee terug in de tijd in Orvelte. 

En bij mooi weer en lekkere temperaturen is het ook nog eens heel lekker vertoeven op de terrasjes van Orvelte. 

Drenthe I 10x Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe I Een Complete Reisgids met de Hoogtepunten van Drenthe

In de bossen van UNESCO Geopark de Hondsrug vind je meerdere prehistorische sporen terug, zoals de hunebedden die je in dit natuurpark kunt vinden. 

Dit natuurgebied ontstond in de voorlaatste ijstijd, uit welke ook de hunebedden stammen die in dit natuurgebied staan. 

Door rivierstromen vanuit Scandinavië stroomden deze grote keien naar Drenthe. Deze rivierstromen zorgden ook voor de heuvels in het landschap van dit natuurgebied, waar dan ook de naam "De Hondsrug" vandaan komt. 

Er is van alles te doen in UNESCO Geopark de Hondsrug. Een van de leukste dingen om te doen in dit natuurgebied in Drenthe is het wandelen van een van de oertoers. 

Een dag in UNESCO Geopark de Hondsrug is vooral een dag lekker wandelen door de mooie natuur van Drenthe.

Wil je de bossen van Drenthe eens op andere manier zien, dan is het Boomkroonpad een goede plek hiervoor. Het Boomkroonpad is een wandelroute langs de toppen van de Drentse bomen, waar je het bos vanaf boven kunt bewonderen. 

Het Boomkroonpad kun je alleen bezoeken tegen betaling. Tickets koop je bij het infocentrum.

Naast het Boomkroonpad is ook nog een heel leuk speelbos.

Deze stop tijdens een vakantie in Drenthe is dus vooral voor de kinderen heel leuk.

Adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen, Nederland

Drenthe I 10x Leuke Dingen om te Zien en Doen in Drenthe I Een Complete Reisgids met de Hoogtepunten van Drenthe

Nationaal park de Drentse Aa is een van de mooiste stukken natuur van Drenthe. Dit nationale park ligt in het Noorden van Drenthe en draait vooral om de Aa. De Aa is een stromende beek water van maar liefst 28 kilometer met overal zijtakken, die dit park een romantische sfeer geven. 

Maar de Aa is natuurlijk het enige wat je in dit dorp vind. In dit natuurgebied zijn meerdere leuke dorpjes om te bezoeken, kleine meren, heidegebieden en hunebedden. Er is dus echt van alles te zien in dit natuurgebied in Drenthe.

bottom of page